שתף קטע נבחר

נשיא צרפת רוצה לשלול אזרחות מחבלים, וחוטף

בעקבות מתקפת הטרור בפריז מקדם פרנסואה הולנד מהלך מתון יחסית בעיני רבים - שלילת אזרחות רק ממחבלים שיש להם אזרחות של מדינה נוספת. את השמאל הסוציאליסטי גם זה מרתיח: "אלה רעיונות שהגה הימין הקיצוני – ואנחנו אלה שנחוקק אותם?". ומה אומר העם הצרפתי? הנתונים מפתיעים

קריאתו של נשיא צרפת פרנסואה הולנד לשלול את האזרחות הצרפתית ממחבלים שהורשעו בטרור כל עוד הם מחזיקים באזרחות של מדינה נוספת, מעוררת בימים אלה זעם בקרב צרפתים הסבורים כי הוא מאמץ רעיונות ימניים יותר ויותר המזכירים לדבריהם רגעים אפלים בהיסטוריה של צרפת.

פרנסואה הולנד. שינה את דעתו שוב ושוב (צילום: AP) (צילום: AP)
פרנסואה הולנד. שינה את דעתו שוב ושוב(צילום: AP)

מאז המהפכה הצרפתית בשלהי המאה ה-18 הייתה "הזכות לאדמה" עיקרון יסוד במדינה הצרפתית, והעיקרון הזה נותן לכל מי שנולד בצרפת זכות לאזרחות. אלא שבעקבות מתקפת הטרור בפריז ב-13 בנובמבר, שבה נרצחו 130 בני אדם ועוד מאות נפצעו, הודיע הולנד בישיבה שלא מן המניין של הבית העליון והבית התחתון בפרלמנט, כי בכוונתו להוביל שינויים בחוקה כך שניתן יהיה לשלול אזרחות ממורשעים בטרור.

 

חשוב לציין שבניגוד לדיונים בנושא במדינות שונות בעולם, בהן בישראל ובארצות הברית, הנשיא הצרפתי כלל לא העלה על הפרק את האפשרות לשלול אזרחות ממי שיש לו רק אזרחות צרפתית, אלא הציע רק לשלול את האזרחות הצרפתית ממחבל מורשע שיש לו גם כך אזרחות של מדינה נוספת.

 

פטריק ווייל, מומחה למדעי המדינה שפגש את הולנד ויעץ לו שלא לאשר את המהלך הזה, אמר כי צרפת תהפוך לדמוקרטיה הראשונה בעולם שמעגנת בחוקתה את העיקרון של טיפול לא-שוויוני בבעלי אזרחות כפולה. "זה מציג את הרעיון של עונש שונה עבור אותו המעשה רק בשל אלמנט שרירותי כמו מקום הולדתו של האדם", אמר ווייל, מרצה באוניברסיטת ייל בארה"ב. "מצב שבו אנשים – שלעתים אפילו אינם יודעים שיש להם אזרחות נוספת – יכולים לאבד את אזרחותם, זה כמו להחזיר את עונש ההגליה שהיה נהוג בעבר".

זירת הטבח בבטקלאן בפריז. 9 מכל 10 צרפתים תומכים בשלילת אזרחות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת הטבח בבטקלאן בפריז. 9 מכל 10 צרפתים תומכים בשלילת אזרחות(צילום: רויטרס)

עבור רבים במפלגה הסוציאליסטית של הולנד ואחרים המשתייכים לשמאל הפוליטי הצרפתי, הצעד אינו רחוק מבגידה אידיאולוגית. "הרצון לגנוב את תשומת הלב מהימין הקיצוני עלול לגרום לנו ליישם את התוכנית שלהם", אמרה ססיל דופלו, שרה לשעבר בממשלתו של הולנד. הכלכלן תומס פיקטי, עורך הספר "הון במאה ה-21", כתב בבלוג שלו: "לחוסר היכולת הכלכלית שלה הממשלה הוסיפה כעת קלון".

 

היסטוריה מכוערת

מלבד השבירה של עיקרון משפטי, לדברי המבקרים הצעד נוגע גם בעצב חשוף של ההיסטוריה הצרפתית. משטר וישי, ששיתף פעולה עם הנאצים בשנות ה-40, שלל מאלפי יהודים וזרים את אזרחותם הצרפתית במהלך מלחמת העולם השנייה. בדלנים אומרים שהולנד כמו שאל את ספר ההוראות של הימין הצרפתי.

 

כשמנהיג הימין ניקולא סרקוזי העלה את האפשרות של שלילת האזרחות מפושעים אלימים מסוימים ב-2011, הוא מצא עצמו תחת מתקפה קשה מצד השמאל הסוציאליסטי. מה שעוד יותר גרוע בעיני השמאל הצרפתי הוא שהיה זה רעיון שהועלה לראשונה על ידי תנועת הימין הקיצוני "החזית הלאומית" המתנגדת למהגרים. מנהיגת החזית הלאומית, מרין לה פן, לקחה בשמחה קרדיט על ההצעה הזו כשהרפורמות הוצגו בשבוע שעבר, ואמרה שזו תוצאה ישירה של ההישגים שרשמה מפלגתה במערכות הבחירות האחרונות. "שלילת אזרחות: האפקט הראשון של 6.8 קולות שגרפה החזית הלאומית בבחירות המקומיות", כתבה לה פן בטוויטר.

מרין לה פן. "זה היה רעיון שלי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרין לה פן. "זה היה רעיון שלי"(צילום: EPA)

אבל המחבלים שביצעו את מתקפת הטרור בנובמבר שינו את התמונה מבחינתו של הולנד. יש לו תמיכה מצד האומה הצרפתית, שעצביה מתוחים, ולפי סקר של רשת BFM TV בצרפת, כמעט תשעה מכל עשרה צרפתים תומכים בשלילת האזרחות. מטרת הרפורמות היא גם לעגן בחוקה את הזכות להכריז על מצב חירום, כולל הסמכויות לפשוט על בתים ולשלוח חשודים למעצר בית בלי צו משפטי.

 

הפרלמנט הצרפתי יתחיל לדון בשינויים המוצעים בתחילת פברואר, וגם אם ספקנים מהשמאל ירצו להכשיל את המהלך – סביר להניח שהגיבוי מימין יגבר עליהם.

 

האירועים האחרונים חשפו מחלוקות בתוך הממשלה וגרמו לרבים לפקפק ביכולותיה. במהלך גיבוש ההחלטה נראה הולנד כמי שמשנה את דעתו שוב ושוב. רק יום אחד לפני הצגת הרפורמות, בשבוע שעבר, אמרה שרת המשפטים כריסטיאן טאובירה לכתבים כי ההצעה לשלול אזרחות לא תאושר, משום שהיא מפלה. ארתור גולדהאמר, פרשן אמריקני בכיר לענייני צרפת, תיאר את המהלך כעוד "שגיאה לא מחויבת המציאות" של צוותו של הולנד.

 

אפילו ראש הממשלה הצרפתי, מנואל ואלס, מודה כי הצעד סמלי בעיקרו, ומעטים מאמינים שיכולה באמת להיות לו השפעה מעשית, בהתחשב בכך שג'יהאדיסטים רבים שמחים להקריב את חייהם – ובוודאי שאת הדרכון שלהם – כדי לבצע פיגועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פרנסואה הולנד. ייעזר במפלגות הימין
צילום: AP
מומלצים