שתף קטע נבחר

דרמה בבורסות: "האצבע קלה על ההדק"

בורסות אסיה הגיבו הבוקר בקיצוניות לנתוני הצמיחה החלשים שפורסמו בסין בסופ"ש ושלחו את הבורסות בעולם לירידות חדות. האנליסטים מודים כי לא חזו מראש תגובה מפתיעה כזו בשווקים ומציינים כי אין בנתונים הצדקה לירידות שערים בעוצמה כזו. למה הנפט מגיב בעלייה ומה צפוי לו בהמשך?

דרמה בשווקים הבוקר: הבורסה בת"א נפתחה בירידות שערים על רקע נפילות בבורסות באסיה. בסין נרשמו הבוקר ירידות של עד 7% והמסחר הופסק באופן אוטומאטי ובורסת יפן צנחה ב-3%.

 

לכתבות נוספות בנושא:

רגע לפני 2016: חמשת הסיכונים בבורסה

וול סטריט: הנפט הפיל את מניות האנרגיה

 

הבורסה המקומית מגיבה למגמה השלילית בבורסות בעולם בירידות מינוריות יחסית של כ-1.5% כאשר מניות הבנקים שומרות באופן יחסי על כוחן. לעומת זאת, החוזים העתידיים בוול סטריט מאותתים על מגמה שלילית ברורה ובבורסות אירופה ההשפעה של סין הרבה יותר דרמטית עם ירידות שערים חדות של עד 3%.

 

"זה התחיל מוקדם מהצפוי"

מה הטריגר לירידות באסיה? העולם כבר התרגל להאטה בסין אבל נתוני מאקרו שפורסמו בסוף השבוע מצביעים על נתוני ייצור חלשים ומעידים על כך שהכלכלה הסינית רחוקה מהתאוששות, מה שגורר את הבורסה הסינית לצניחה שיוצרת פאניקה בשווקים בעולם.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"לא מדובר במשהו חדש, שום דבר לא השתנה אך כשיש משהו נקודתי כמו נתוני מאקרו האצבע מאוד קלה על ההדק. הכלכלה הסינית לא מצליחה לפצות על נתוני הייצור החלשים. הכיוון הזה צפוי להימשך ואנחנו נראה את השוק רגיש להתרחשויות האלה. כרגע זה התחיל מוקדם מאוד מהצפוי, כבר בתחילת השנה רואים את התחזיות הלא מעודדות לגבי סין השנה, מתממשות. אנו צופים שהכיוון הזה בסין יהיה במהלך 2016", כך אמר בשיחה עם ynet רוני יונסיאן, מנהל מחקר מאקרו בחדר עסקאות ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

למרות הנתונים החלשים בסין, התגובה בשווקים הייתה מפתיעה, כך מעריך בשיחה עם ynet אביחי שורצקי, האסטרטג הראשי של IBI בית השקעות. "למרות נתוני המאקרו בסין, הנתונים לא היו כל כך חריגים כדי להצדיק ירידות שערים בעוצמה כזו בשווקים. לסין יש מעמד חשוב בעולם והיא בעלת השפעה על מחירי הסחורות והאנרגיה, על חברות ועל מדינות החשופות למחירי הסחורות והאנרגיה", מסביר. "הבורסה בת"א היא שחקן קטן בעולם הגלובלי והתנודתיות החריגה צפויה להשפיע גם עלייה", ממשיך שורצקי.

 

הנפט יחזור למגמה השלילית בקרוב?

בהתייחס לירידות שערים בבורסה בת"א מעריך דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו, ני"ע ישראליים בלאומי שוקי הון, כי ירידות השערים המינוריות יחסית בת"א יוחמרו ככל שהמגמה בעולם תחריף והמסכים ייצבעו באדום בוהק לאורך זמן.

 

על רקע הירידות בבורסות בעולם, מגמה חיובית דווקא נרשמת במחיר הנפט שמטפס בכ-2%. "מחיר הנפט עולה היום בעיקר על רקע המתיחות בין איראן לסעודיה ועל רקע ההצהרה של איראן על כך שלא תגדיל את ההיצע העולמי", מציין רזניק מלאומי שוקי הון.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

בשנים האחרונות המשקיעים התרגלו לראות קשר הפוך בין ירידות שערים בבורסות לבין כיוון הנפט, כך שמחירו של הזהב השחור היה מזנק בשעה שהבורסות צונחות. עם זאת, נראה שיחס הפוך זה משתנה, "הקשר ההפוך מתנתק ונראה יותר קשר ישיר בין מחיר הנפט למגמת הבורסות כיוון שבארה"ב סקטור האנרגיה הוא מאוד משמעותי והרבה חברות תלויות במחיר הנפט. אם יימשכו הירידות בבורסות בעולם, הצפי הוא שמחיר הנפט יחזור למגמה שלילית", מעריך רזניק.

 

כאמור, לסין יש השפעה משמעותית על שוק האנרגיה, סין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם וגם היא מושפעת מהמתיחות בין סעודיה לאיראן, "סין מגיבה בלחץ למתיחות בין המעצמות האיסלמיות, שמספקות לה את מרבית תצרוכת הנפט. הדאגה מהאטה אפשרית בפעילות הכלכלית בסין היא דאגה אמיתית, בעוד שהמתיחות הגיאופוליטית שפרצה ביממה האחרונה במזרח התיכון, לא אמורה להוות גורם משמעותי לירידה בשווקים, לפחות לא בשלב הזה", כך מעריך ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים