שתף קטע נבחר

בזוגיות שנייה? 3 צעדי חובה משפטיים לשקט הנפשי

מבוגרים רבים מוצאים את עצמם בזוגיות שנייה ואף שלישית בגיל מבוגר. עורכת דין מפרטת מהם שלושת הצעדים שיבטיחו לכם ולילדכם עתיד ללא סכסוכים

ברור לכולם שהחיפוש אחר אושר ואהבה לא נפסק גם בגיל מבוגר. ואכן מבוגרים רבים מוצאים זוגיות חדשה, שנייה ואף שלישית ולעיתים גם זוגות נשואים מגיעים למסקנה שדווקא בגיל מבוגר הם רוצים לפרק את התא המשפחתי המוכר והישן ולחפש את האושר במקום אחר.

 

בפני זוגיות שנייה ניצבים אתגרים אחרים. התמודדות עם מטענים רגשיים היסטוריים, לחצים משפחתיים מילדים מנישואים ראשוניים משני הצדדים ולעתים גם נכדים. הסדרת ניהול ושימוש ברכוש המשפחתי, נעשית בעיקר על מנת להרגיע את דור ההמשך ולמנוע מאבקים עתידיים בינם ובין בן הזוג החדש.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מהו הסוד של האנשים המבוגרים שנראים צעירים לגילם? 

ארגון הבריאות מצא: ארבעת הגורמים לחיים מאושרים

גיל זה רק מספר: המפורסמים שמוכיחים זאת

 

חתונה כן או לא? בזוגיות שנייה בגיל מבוגר לחתונה יש משמעויות נוספות (shutterstock) (shutterstock)
חתונה כן או לא? בזוגיות שנייה בגיל מבוגר לחתונה יש משמעויות נוספות(shutterstock)
 

חשוב לדעת ולזכור כי לזוגיות שנייה ואף שלישית כללים חדשים. בפני זוגות המחליטים על זוגיות בגיל מבוגר עומדות מספר החלטות חשובות. לפניכם שלושת העיקריות שיבטחו לכם עתיד בטוח ושקט.

 

החלטה ראשונה: זוגיות בלבד או חתונה

זוגות רבים בגיל מבוגר נמצאים בזוגיות שנייה לאחר שאהבת חייהם הראשונה נפטרה. זוגות אלה, פעמים רבות מחליטים שלא למסד את הקשר באופן רשמי בטקס נישואין. הם מרגישים שכבר מיצו את עניין השמלה והעוגה ובכלל אחרי ניסיון רב בשנים הם מחליטים שזהו סוג היחסים שמתאים להם.

 

כיוון שלכל אדם זכות הבחירה לחיות את חייו כרצונו אך יחד עם זאת, על אנשים אשר נכנסים לקשר זוגיות ללא חתונה לדעת כי גם קשר מסוג זה עלול להצמיח זכויות וחובות שיש להגן עליהם, וזאת עקב כך שבמדינת ישראל, קל מאוד לבני זוג להיכנס תחת ההגדרה של "ידועים בציבור" כשלצורך כך כל שנדרש הוא חיי זוגיות ומשק בית משותף, ואף בדרישות מעטות אלו בית המשפט מקל עד מאוד.

 

כך למשל הוכרו זכויות בדירת מגורים של בן הזוג אף שבני הזוג כלל לא התגוררו יחד באותה הדירה ובכך למעשה לא ניהלו משק בית משותף. בית המשפט קבע זאת בנימוקו כי בני זוג יכולים לקיים חיי משפחה במשק בית משותף פעם בדירת האיש ופעם בדירת האישה. (תע"ז 833/81 עזבון לוסטיג פ"מ (2) 428).

 

מה מומלץ? חשוב להבין את המשמעויות השונות לפני שבוחרים את סוג הקשר המועדף ולדעת שגם במקרה בו בני זוג נישאים, יש חשיבות בהסדרה ובעריכת הסכם ממון שיגן על רכוש הצדדים וימנע תביעות מיותרות. כאשר, במקרה כזה, העניין אף קל יותר לביצוע שכן מספיקה חתימה בפני נוטריון על ההסכם בכדי שיהיה בר תוקף.

  

החלטה שנייה: הסכמי ממון 

המטרה שלשמה בני זוג עורכים הסכם ממון היא בכדי לדאוג לכך שנכסים אשר הם נכנסים עימם לקשר הזוגיות יהיו שלהם ובבעלותם הבלעדית גם בתום קשר הזוגיות, בין אם הזוגיות הסתיימה בפרידה או בין אם הסתיימה בפטירה של אחד מבני הזוג.

 

הסכם ממון כזה נחוץ עד מאוד בזוגיות בגיל מבוגר, אשר עשויה להיות במקרים רבים קשר זוגיות שני לאחר זוגיות ארוכה אשר הסתיימה בפטירת בן הזוג האהוב. הסכם הממון עם בן הזוג החדש יש בו בכדי להגדיר איזה רכוש שייך לאיזה בן זוג ונועד בכדי לשמור על הרכוש בעבור צאצאי בני הזוג מהנישואין הראשונים. הסכם הממון עשוי למנוע סכסוכים מיותרים עם הילדים אשר עשויים להביע דאגה מכניסת בן זוג חדש למסגרת ופקפוק במטרות הקשר.

 

מה מומלץ? לערוך הסכם ממון כראוי, במקרה זה בן הזוג הנוסף יודע מראש כי לא תהיה לו כל יכולת לדרוש במהלך החיים חלק בנכסי בן הזוג אשר צבר בטרם הקשר. כך נמנעים מסכסוכים ארוכים בבית משפט עקב טענות בן הזוג על כוונות לשיתוף ברכוש או עירוב וערבוב ברכוש במהלך הקשר בין הצדדים.

 

החלטה שלישית: צוואה

כאמור, לבני אדם בזוגיות שנייה יש צורך להגן על רכושם ממספר סיבות. הן בכדי למנוע השתלטות של נוכלים על רכושם, וכן בכדי למנוע סכסוכים עם הילדים אשר דואגים לרכוש שנצבר על ידי הוריהם. כפי שהסכם ממון נועד להגן על בן הזוג בעודו בחיים, כך צוואה הינה בעלת חשיבות מכרעת בהגנה על הרכוש מפני צדדים שלישיים לאחר הפטירה.

 

למעשה באי עשיית צוואה, העזבון יתחלק על פי ברירת המחדל הקבועה בחוק הירושה, לפיה בן הזוג בעת הפטירה זכאי למחצית מן הירושה והילדים למחצית השניה. זאת אף כאשר מדובר ברכוש אשר נצבר לאורך עשרות שנים בקשר הנישואין הראשון של הנפטר ואשר מיועד להגיע כולו לילדים אשר נולדו כתוצאה מקשר זה. בכדי למנוע זאת, הדרך היחידה היא באמצעות צוואה.

 

בעשיית צוואה כשהאדם צלול, ניתן למנוע מנוכלים לטעון כי הינם בני הזוג ועל כן מגיע להם מחצית מהירושה. שכן, לא חסרים סיפורים על נוכלים שונים אשר טענו לכך ואף קיבלו חלק זה מהירושה.

 

מה מומלץ? לבני אדם ישנה נטייה להאמין ש "לי זה לא יקרה". אולי זה מנגנון הגנה פנימי שאנו מפתחים לעצמנו בכדי להתמודד עם קשיים ופחדים, ואולי זו הנטייה שלנו לזיכרון קצר- אנו מעדיפים לדחוק הצדה אירועים פחות טובים. כך גם כשמדובר בנושא צוואות. למרות שכולנו יודעים שיגיע היום בו נזדקק להן, רבים מאתנו מעדיפים לא להתמודד עם הנושא בטיעונים כמו: "למה אני צריך את זה עכשיו?", "כשאזדקק לצוואה, אכין אחת כזו". חברים, כולנו זקוקים לצוואה, גם כשהחיים זורמים על מי מנוחות. אני מסכימה שזה נושא שלא קל לגעת בו. יש בו משהו מרתיע ומאיים. זה נושא לא נעים, אך חשוב מאין כמותו.

 

 

 

 

הכותבת היא עו"ד בעלת משרד העוסק בהון פרטי, דיני משפחה, ירושה, גירושין ואפוטרופסות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
זוגיות שנייה שונה ממה שהכרתם. אפשר להגן על העתיד
צילום: shutterstock
צילום: איציק שוקל
עו"ד שירי מלכה
צילום: איציק שוקל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים