שתף קטע נבחר

ותיקים בעבודה? כנראה שאתם מפסידים כסף

נהוג לחשוב שדבקות במקום העבודה למשך שנים היא המפתח להצלחה, אך אלו שנשארים, עשויים להרוויח פחות. איך מדלגים בחוכמה ולמה הצעת שכר חדשה עדיפה על העלאה ממקום עבודה קיים?

הכתבה בשיתוף AllJobs

 

עובדים באותו מקום עבודה יותר משנתיים? יכול להיות שדווקא הוותק הוא זה שפוגע לכם במשכורת. קמרון קנג, חשב מס, שעובד עבור גופים גדולים בארה"ב כתב מאמר מעניין ומטריד בעת ובעונה אחת במגזין Forbes המעלה תהיות בנוגע לנאמנות שלנו למקום העבודה. לטענתו, עובדים מרוויחים פחות כסף בממוצע כל שנה. יש לכך סיבות רבות, אך הוא מתמקד בגורם אחד שאנו בתור מועסקים יכולים לשלוט בו - הוותק שלנו.

 

לכתבות נוספות ערוץ קריירה

 

מסתבר כי להישאר מועסק באותה החברה במשך יותר משנתיים גורם לנו להרוויח פחות. על פי מומחים – במידה והקריירה שלכם תמשך כ-10 שנים, בהן תישארו בעבודה מסוימת יותר משנתיים, תרוויחו בממוצע 50% פחות ממה שהייתם יכולים להרוויח במעבר עבודות – נתון אשר רק גדל ככל שהקריירה ארוכה יותר.

 (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

איך יכול להיות שלהחליף עבודה לעתים תכופות ישרת אתכם? הנתונים אותם מביא קנג, תקפים למתרחש בארה"ב. עם זאת, המסקנות עשויות להיות תקפות גם אצלנו: "ההעלאה הממוצעת במשכורת אליה עובד יכול לצפות מדי שנה היא 3%. גם העובדים הכי פחות מתפקדים יכולים לצפות להעלאה של 1.3%. אלה שהפגינו את הביצועים הטובים ביותר, יכולים לצפות גם ל-4.5%. עם זאת, כאשר שיעור האינפלציה (ארה"ב) עומד על סביבות 2.1%, ההעלאה תעמוד בעצם על פחות מאחוז".

 

כשאנחנו מקבלים העלאה ממוצעת שכזו, וגם פי שניים ממנה, ההנהלה לרוב תראה זאת כהצעה נדיבה מצידה. זאת בזמן שההעלאה הממוצעת שעובד עשוי לזכות בה כשיעזוב למקום עבודה אחר, תעמוד על פי קנג על 10% עד 20% בממוצע. זה, לאורך שנים, הבדל משמעותי.

 

מחליפים משרה כל שנתיים? זה משתלם

אז מדוע בעצם דווקא אלה שבוחרים לעזוב הם אלה שמתוגמלים, ואילו עובדים נאמנים "נענשים" על מסירותם? ולמה להחליף משרה כל שנתיים זה בעצם משתלם? על פי קנג, התשובה פשוטה: מיתון, ומגמות שליליות בשוק מאפשרים לעסקים להקפיא משכורות או להוסיף עליות קטנות בלבד.

 

אך בעוד שתגובות אלו לשוק הן הגיוניות ומוצדקות, הן אינן זמניות, אלא בגדר נורמה. נסו להיזכר, מתי לאחרונה אמרו שהמשק במצב טוב ושחברות מפזרות בונוסים? נכון, לא אמרו. כך, למעשה, הפחד שנוצר סביב נושא המיתון, מעניק לחברות את התירוץ המושלם לכווץ את השכר אל מתחת לטווח הציפייה המקובל.

 

איך כל זה קשור לוותק? הרי אותם עסקים עדיין יכולים להציע את אותה משכורת נמוכה גם לעובדים חדשים, לא? מסתבר שלא. מכיוון שחברות משוועות לכוח עבודה מיומן ולאנשים מוכשרים, אותם קשה לאתר ולגייס, למעשה, מחפשי עבודה מצויים במקום טוב יותר למינוף היכולות שלהם לרווחים מוגברים. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מגייסים היום יודעים שעובדים טובים שנשארים שנים בודדות בלבד בכל חברה, לרוב גם מגיעים אליהם עם דרישות שכר גבוהות יותר. זאת, בתנאי שמדובר בעובדים מקצועיים, עם ידע וניסיון ולא כאלה שדילגו ממקום למקום מפאת חוסר התאמה. הבעיה בהישארות באותה החברה טמונה בכך שמתחילים עם שכר בסיס מסוים, והעלייה השנתית תמיד תהיה מבוססת על אחוזים ממנה.

 

וכשנקודת ההשוואה היא המשכורת ממנה מתחילים, יש גבול לכמה גבוה המנהל שלכם ירצה להקפיץ אותה. עם זאת, כאשר עוברים לחברה אחרת, מתחילים בדף חלק. כך, במקרים רבים שכר הבסיס שיוצע יהיה גבוה יותר, במטרה למשוך את המועמד לתפקיד. חברות שמתחרות על מועמדים לעתים קרובות לא יפחדו לשלם יותר על מנת להשיג את הכישרונות הטובים ביותר.

 

רוצים לדלג בין עבודות, חוששים איך זה ייראה בקורות החיים

רבים חוששים כי תקופות העסקה קצרות יצרו רושם בעייתי בקורות החיים. זהו פחד מובן, אך תלוי בעוד גורמים. ליאת בן תורה-שושן, מנהלת המחלקה לשדרוג קורות חיים ב-AllJobs, מסבירה: "יציבות תעסוקתית שנעה בין שנתיים לשלוש נחשבת לטובה, כמובן שזה מאוד תלוי תחום, בהייטק למשל תזוזות קצרות יותר נחשבות לתקינות בעוד שבמפעלים מסורתיים, שם היציבות חשובה יותר מסתכלים על זה אחרת".

 

כמו כן, היא מוסיפה, "מעסיקים מעדיפים לגייס עובדים בעלי אוריינטציה מובהקת לתפקיד וכאלה שסיכויי ההישארות שלהם בתפקיד יהיו גבוהים יותר. מבחינתם הרי מדובר בהשקעה של זמן וכסף ולכן הם לא ימהרו 'להמר' על עובד המצטייר כלא יציב. לכן, מעסיקים רבים עשויים לפסול על הסף מועמדים אשר נוטים להחליף עבודות באופן קבוע".

 

למרות הרושם הרע שעשוי לעלות מקורות החיים של עובדים המדלגים מעבודה לעבודה, השאלה החשובה שכל אחד צריך לשאול את עצמו היא האם הסיכון עולה על השכר? וכן, האם מדובר בדילוג גרידא, או בצעד המקדם את הקריירה? מן הסתם, לסיים עבודה לאחר חצי שנה בלבד או שנה וחצי בתפקיד, לא ייראה טוב אצל אף אחד. אבל שנתיים שלוש? אולי כן. במיוחד אם אתם חשים שמקום העבודה שלכם כבר לא תורם לכם מבחינה מקצועית.

 

חשוב לציין כי ההמלצה החותכת של מומחים רבים לעבור עבודה לעתים תכופות, נובעת משיקולים כלכליים גרידא. עם זאת, יש לזכור כי לוותק יתרונות רבים נוספים, ביניהם ביטחון וסביבת עבודה בה מרגישים בנוח. לכן, בשורה התחתונה השכר אינו הכל; חשוב לקחת את כלל הגורמים בחשבון, ולהחליט כיצד לפעול באופן אשר ישרת אתכם בצורה הטובה ביותר, מכל הבחינות.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs

 

לטיפים, כתבות ומידע בנושאי קריירה - היכנסו עכשיו לאתר AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: דני שטיינברג פאטל
נטלי ריער
צילום: דני שטיינברג פאטל
מומלצים