שתף קטע נבחר

האישה ברחה - הנישואים הותרו בהיעדרה

ב-2003 עזבה אישה את בעלה וברחה לאוקראינה כשהיא משאירה מאחוריה חובות כספיים. 12 שנה אחרי הסכימו הרבנים לקבוע: בני הזוג גרושים

בית הדין הרבני האזורי בנתניה קיבל לאחרונה תביעת גירושים שהגיש גבר שאשתו ברחה מישראל לפני 12 שנה והשאירה אחריה חובות כספיים. כיצד מצאו הדיינים את הפתרון ההלכתי המאפשר לעשות זאת שלא בנוכחותה?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בני הזוג נסעו בשנת 2000 להתחתן ובקפריסין שנה לאחר מכן נולד להם בן. אבל שלוש שנים לאחר מכן עזבה האישה את הארץ עם בנם ועברה לאוקראינה כשהיא משאירה אחריה חובות של כ-200 אלף שקלים שרבצו מאז על כתפיו של בעלה.

 

בתביעת הגירושים שהגיש לבית הדין טען הבעל שבמשך זמן רב היה עסוק בהתמודדות עם החובות והשקיע את כל כוחותיו בסילוקם, ולכן רק לאחרונה התפנה לנושא. הוא גם סיפר ששמע שאשתו התחתנה פעמיים נוספות מאז עזבה את הארץ, ושיש לה ילדים נוספים, אך הוא לא קיבל ממנה מסמכים כלשהם להתרת נישואיהם.

 

המקרה עורר שתי שאלות עיקריות. הראשונה: האם לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בתביעה, ובפרט כשהאישה לא בארץ? השנייה: באיזו דרך להתיר את הנישואים?

 

הדיין הרב שלמה שפירא הסביר כי כשמדובר בשני יהודים, בית הדין הרבני הוא הסמכות להתיר את הנישואים, גם אם הזוג התחתן בנישואים אזרחיים. אולם כאן התעורר קושי, מאחר שלפי החוק בענייני התרת נישואים שני הצדדים צריכים להיות בישראל.

 

אלא שלקושי המשפטי יש פתרון. הדיין שפירא הסביר שלאורך השנים בית המשפט העליון קבע שצד לא חייב להימצא פיזית בישראל, אלא מספיק שיש לו זיקה המהווה "נוכחות קונסטרוקטיבית", במיוחד במקרים שבהם הגיעו מים עד נפש ואחד הצדדים נמצא במצב שבו "מושיע אין לו".

 

אמנם האישה הנתבעת לא שומרת על קשר כלשהו עם ישראל, אך דווקא העובדה שהיא נעלמה במפתיע ואף הותירה חובות כבדים יוצרת אצלה את הזיקה לישראל ומהווה נוכחות קונסטרוקטיבית.

 

לאחר שפתר את סוגיית הסמכות הבהיר הדיין לגופו של עניין כי "אין ספק שפירוד ממושך זה וניתוק הקשר הוא עילה לגירושין". מכיוון שמדובר בנישואים אזרחיים בלבד, הסביר הדיין, לדעת רוב הפוסקים לא חייבים התרה בגט פיטורין (ג"פ). רק כשהדבר מתאפשר נוהגים לסדר "גט לחומרא", כלומר גט ליתר ביטחון.

 

מאחר שהבעל מעוגן מזה כ-12 שנה ואין אפשרות ליצור קשר עם האישה, הרי שאי אפשר לסדר גט, ולפיכך מותר וצריך להתיר את הנישואין ללא גט. בהתאם לכך הוציא בית הדין תעודת גירושין שבה יירשם כי "הנישואין הותרו על פי פסק דין זה וללא סידור ג"פ".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד אבשלום רבין
  • עו"ד תהל בירן עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים