שתף קטע נבחר

נחשף: כך נכנעה שווייץ לטרור הפלסטיני

אחרי גל של פיגועים שביצעו מחבלים פלסטינים על אדמת שוויץ בשנות ה-70, כולל חטיפה והפלת מטוסים ופיגוע נגד מטוס אל על, ניהלה ממשלת שווייץ מו"מ חשאי עם בכירי אש"ף. התוצאה - שווייץ הסכימה לעזור פוליטית לאש"ף ולתמוך בו בעולם בתנאי שאנשיו לא יבצעו עוד פעולות טרור בשטחה

שנתיים של פיגועים הובילו את השווייצרים לנהל משא ומתן עם אש"ף. תמונת ערפאת (צילום: AP) (צילום: AP)
שנתיים של פיגועים הובילו את השווייצרים לנהל משא ומתן עם אש"ף. תמונת ערפאת(צילום: AP)

 

ב-18 בפברואר 1969 תקפו ארבעה מחבלים פלסטינים את מטוס אל על בנמל התעופה בציריך והם מצוידים ברימוני יד וברובי קלצ'ניקוב. המחבלים פתחו באש לעבר המטוס, שנערך להמריא לכיוון ישראל, ופצעו קשה את אחד הטייסים, יורם פרס, שכעבור שבוע מת מפצעיו.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אלא שהמחבלים מ"החזית העממית לשחרור פלסטין" לא לקחו בחשבון את מאבטח הטיסה, מרדכי רחמים, שזינק לעבר תא הטייס וניהל ממנו קרב יריות עם תוקפי המטוס. רחמים הצליח לחסל מחבל אחד ושלושה נוספים נעצרו בסופו של דבר על ידי המשטרה השווייצרית. היה זה אירוע הטרור הפלסטיני הראשון על אדמת שווייץ, שסלל את הדרך לפיגועים נוספים במדינה במשך שנתיים.

 

מטוס אל על שהותקף ב-1969 בציריך על ידי מחבלים מ"החזית העממית לשחרור פלסטין" ()
מטוס אל על שהותקף ב-1969 בציריך על ידי מחבלים מ"החזית העממית לשחרור פלסטין"

בפברואר 1970 פוצץ שוב ארגונו של ג'ורג' חבש, "החזית העממית לשחרור פלסטין", מטוס של חברת "סוויסאייר" מעל העיר וורנלינגן שבשווייץ באמצעות הפעלת מטען חבלה שהוחדר למטוס. 47 הנוסעים שהיו במטוס, 15 מהם ישראלים, נהרגו. ב-6 בספטמבר באותה שנה חטפו מחבלים פלסטינים את מטוס "סוויסאייר" שהיה בדרכו לארצות הברית והנחיתו אותו בירדן לצד שלושה מטוסים אחרים של חברות בינלאומיות - מארה"ב, בריטניה וגרמניה - שגם נחטפו על ידי ארגון הטרור ועליהם מאות נוסעים.

 

הספר החדש שחושף את הסכם הכניעה

היה זה אז כשגורמי ממשל שווייצרים החליטו לעשות מעשה והחלו במשא ומתן חשאי ביותר עם "הארגון לשחרור פלסטין" (אש"ף), שבאותה תקופה עוד הוגדר כארגון טרור בינלאומי. המטרה של השווייצרים הייתה להגיע להבנות עם הטרוריסטים על מנת למנוע את המשך התקפותיהם על אדמת שווייץ ונגד מטרות שווייצריות.

 

ספר חדש שיוצא כעת לאור בשוויץ חושף את הפרשה ואת אופן הכניעה של השווייצרים לטרור הפלסטיני. את הספר "שנות הטרור השווייצרים - ההסכם הסודי עם אש"ף" חיבר העיתונאי השווייצרי הוותיק של העיתון המוביל "נויה צירכר צייטונג", מרסל גיר.

 

מאז יציאתו של הספר לאור והפרסומים עליו מאז יום ראשון האחרון, פרצה בשווייץ - שדוגלת מאז ומתמיד בניטרליות בזירה הפוליטית הבינלאומית - סערה ציבורית גדולה בשל "הסכם הכניעה לטרור הפלסטיני".

 

לפי הספר החדש, משלחת שווייצרית בכירה ומצומצמת בראשת שר החוץ דאז פייר גראבר נפגשה במלון בז'נבה תחת מעטה חשאיות עם בכירים בהנהגת אש"ף, בהם מי שהיה בזמנו סגנו ויד ימינו של יאסר ערפאת, פארוק קדומי. במהלך הפגישה הסודית הציעו השווייצרים לפלסטינים הצעה: הפסיקו את פיגועי הטרור בשטחנו ונתמוך בכם בזירה הפוליטית ודיפלומטית.

 

ג'ורג' חבש במפקדת "החזית העממית לשחרור פלסטין" בירדן לצד אחת מחברות הארגון (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
ג'ורג' חבש במפקדת "החזית העממית לשחרור פלסטין" בירדן לצד אחת מחברות הארגון(צילום: Gettyimages Imagebank)

האיש שיצר את הקשרים בין הבכירים השווייצרים לבין הבכירים הפלסטינים היה ז'אן ציגלר, חבר פרלמנט שווייצרי שמאלני ושנוי במחלוקת בארצו, שפעיל עד היום במועצת זכויות האדם של האו"ם. ציגלר היה נשוי לאישה מצרית ומחובר מאוד לחוגים הדיפלומטיים הערביים בשווייץ, בהם הפלסטינים. גראבר וציגלר הפרו למעשה הסכמה ברורה והתחייבות שווייצרית לארצות הברית, בריטניה, גרמניה וישראל, שלא לפעול עצמאית בסוגיית משבר המטוסים החטופים, אלא רק בתיאום מוחלט עם המדינות.

 

השווייצרים הפרו את ההחלטה ופעלו, כך מתברר כעת, על דעת עצמם, מתוך אינטרס למנוע את המשך פעילות הטרור הפלסטינית נגדם. פרטי "הסכם הכניעה לטרור", כפי שמציגה אותו כעת התקשורת השווייצרית, חסויים ברובם עד היום, בשל חוקי הגבלת המידע שתקפים ל-50 שנה. אך מה שכן ברור וידוע הוא שהשווייצרים הסכימו לדרישות הטרוריסטים הפלסטינים והתחייבו לשחרר את הטרוריסטים הפלסטינים שנכלאו רק שנה מוקדם יותר אחרי מתקפת הטרור נגד מטוס אל-על. הם גם התחייבו לתמוך באש"ף בחוגים הדיפלומטיים הבינלאומיים, ושווייץ התחייבה להעניק לאש"ף מעמד של משקיף במוסדות האו"ם בז'נבה. והכי חשוב, טוענים הפרשנים בשווייץ, ארצם הפכה את עצמה לבת ערובה של ערפאת וארגונו. לפי הספר, הפלסטינים ניצלו את ההסכם הזה עד תום במשך השנים, ואיימו על השווייצרים כי אם לא ייענו לדרישותיהם הפוליטיות, הם יחשפו את ההסכם הסודי בין הצדדים. הם גם איימו ש"לא יוכלו להתחייב שפעולות הטרור לא יחזרו נגד מטרות שווייצריות".

 

לפי הספר, היקף ועומק הסכם ה"כניעה" עם אש"ף לא התברר עד הסוף, וכך גם ההשלכות שלו לאורך השנים. פרט מעניין הוא שאחד מקרובי משפחתו של פארוק קדומי, שהיה אז מזכ"ל הוועד המרכזי של פתח, היה סופיאן קדומי, שהואשם בתכנון ובביצוע פיצוץ המטוס השווייצרי בפברואר 1970. פרוק קדומי חי כיום בתוניסיה. הוא אישר את פרטי ההסכם בפני העיתונאי השווייצרי שחשף את הסיפור. גם ציגלר השווייצרי אישר את דבר ההסכם.

 

שנות ה-70 ושנות ה-80 אופיינו בגל הטרור הפלסטיני הבינלאומי שניסה לחשוף את "הבעיה הפלסטינית" בעולם כולו. במהלך גל זה בוצעו פעולות טרור רצחניות, חטיפות מטוסי נוסעים וכמובן גם טבח הספורטאים הישראלים במינכן.

 

הטרוריסטים דרשו בעיקר את שחרורם של מחבלים פלסטינים שהיו כלואים בבתי הסוהר בישראל והן הכרה בינלאומית במאבק שלהם. לפני כמה שנים, חשף גם כתב "ידיעות אחרונות" ברומא, מנחם גנץ, כי גם איטליה קיימה הסכם כניעה סודי דומה עם הפלסטינים. בראיון בלעדי שהעניק ב-2008 ל"ידיעות אחרונות", חשף נשיא איטליה לשעבר פרנצ'סקו קוסיגה כי "ארצו התירה למחבלים פלסטינים לבצע פיגועים נגד יהודים וישראלים בשטחה, תמורת הימנעות מפיגועים נגד מטרות איטלקיות". "בתמורה ליד חופשית באיטליה", גילה קוסיגה, "הפלסטינים הבטיחו את ביטחון מדינתנו ויעדים איטלקיים מחוץ לגבולות המדינה מפני פעולות טרור - כל עוד היעדים הללו לא שיתפו פעולה עם הציונות ועם מדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
גל של פיגועים באדמת שווייץ. ערפאת
צילום: AP
קרוב משפחתו ביצע פיגוע במטוס שווייצרי ב-1970. פארוק קדומי מתנועת פתח
מומלצים