שתף קטע נבחר

שלמה נס והמפגש הסודי עם שרת המשפטים

נס, החשוד בעבירות שוחד וקבלת דבר במרמה בפרשת סימנס, ארגן ביום חמישי מפגש בין בכירי עורכי הדין בתחום הצווארון הלבן לבין שרת המשפטים איילת שקד אף שאינו עוסק בתחום. כך נודע ל"כלכליסט"

האם עורך דין שחשוד בעבירות צווארון לבן יכול לארגן ולהשתתף במפגש בין שרת המשפטים לבכירי הסנגורים בתחום הצווארון הלבן לליבון "סוגיות בוערות" בתחום?

 

ביום חמישי האחרון נפגשה שרת המשפטים איילת שקד בלשכתה בתל אביב עם בכירי הפרקליטים המייצגים נאשמי צווארון לבן. בפגישה נדונו נושאים שונים שמטרידים את הסנגורים, אבל נדמה שדבק משהו מטריד גם בדרך תכנון המפגש ובאופן צאתו לפועל. למשל, השאלה מי יזם אותו.

 

ל"כלכליסט" נודע שאת המפגש יזם עו"ד ורו"ח שלמה נס. נס מסר שהיוזמה הייתה של השרה שקד, והסיוע שלו היה טכני בלבד. לשרה שקד, לעומת זאת, גרסה סותרת - נס היה היוזם, ותשובת השרה אף עולה בקנה אחד עם המידע שבידינו.

שרת המשפטים איילת שקד ושלמה נס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שרת המשפטים איילת שקד ושלמה נס(צילום: מוטי קמחי)
  

השאלה טכנית לכאורה, אבל מעורבות נס מעלה שתי תהיות. הראשונה, נס אינו עוסק בצווארון לבן. אם כן, למה דווקא הוא יזם וגם נכח במפגש? התמיהה השנייה אמנם קושרת את נס לתחום, אך לא כעו"ד, אלא דווקא כחשוד. נס נחקר באזהרה ברשות ניירות ערך בפרשת סימנס כחשוד בעבירות שוחד, קבלת דבר במרמה והלבנת הון. סיכום ביניים: עו"ד שאינו עוסק בתחום הצווארון הלבן ומתנהלת נגדו חקירה פלילית יוזם מפגש בין שרת המשפטים לצמרת עורכי הדין בתחום.

 

השרה שקד לא ידעה כלל שנס נמצא בחקירה והתיק נגדו עדיין פתוח. העניין אמנם פורסם בתקשורת, אבל בהחלט ייתכן שהיא דילגה על ידיעות אלה. במפגש ליוו את שקד שניים מבכירי הפרקליטות - המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי והמשנה לפרקליט המדינה עמית אייסמן. השניים זומנו להגיב מקצועית לנושאים שיועלו בפגישה.

 

גם שניהם, נמסר לנו, לא היו מודעים לסטטוס של יזם המפגש. עם זאת, בכיר במשרד ציין שאין "תשובה נחרצת" לשאלה אם אכן יש בעיה. "אם עו"ד נבות תל-צור, שחשוד בשיבוש הליכים בפרשת אולמרט-זקן, היה משתתף בפגישה, היינו מוציאים אותו החוצה?", שאל הבכיר. והוסיף ש"לעתים אנו מקיימים ישיבות עבודה עם נחקרים שזה יכול להיות ראש ממשלה, שר, ראש עיר".

 

תגובתו של נס, באמצעות רוני רימון, הייתה דומה: "לא מקובלת עלינו הגישה שרק בגלל שאדם נחקר פעם אחת לפני כשנתיים הוא צריך לחיות מאז בשיתוק פעולה בתחום המקצועי שלו עד שיוכרז שהחקירה הסתיימה".

 

שלוש בעיות בתגובה זו. נטען בה שלא מקובל להרחיק נחקר מ"התחום המקצועי שלו". כאמור, המפגש לא עסק בתחום של ד"ר נס - הקפאת הליכים, פירוק והבראת חברות. שנית, "שיתוק פעולה"? למרות החשדות נבחר נס לנבחרת הדירקטורים של החברות הממשלתיות, שאפילו השופטת בדימוס ורדה אלשיך לא הצליחה להיכנס אליה, ורק בעת האחרונה עלתה מועמדותו לנאמן במגה.

 

ויש גם את עניין הגילוי הנאות: האם לא ראוי ששרת המשפטים תדע שיוזם מפגש בסוגיות צווארון לבן חשוד בעבירות צווארון לבן שהחקירה נגדו עדיין בעיצומה? ומגילוי לשקיפות: קיומו של המפגש לא דווח לתקשורת שמוזנת, לעתים אף בהגזמה, בפעילויות השרה, שלוח הפגישות שלה מתפרסם (אמנם באיחור) באתר משרד המשפטים.

 

במפגש נכחו גיורא אדרת, נתי שמחוני, יעל גרוסמן, ז'ק חן, רועי בלכר, ציון אמיר, ירון קוסטליץ ובעז בן-צור. נידונו בו נושאים כמו הדלפות מחקירות, מעצרים מתוקשרים, שיימינג, פיצוי למי שישב במעצר ללא עוול בכפו, חילוט זמני של רכוש חשודים. וגם שני נושאים במרכז סדר היום. הראשון, תיקון לחוק העונשין, שהיום אמורה השרה להביא לוועדת שרים לחקיקה. התיקון נועד לדייק ולגדר את גבולות עבירת "מרמה והפרת אמונים", עבירת הדגל, וגם עבירת הסל של הצווארון הלבן.

 

וכמובן עלה במפגש גוף הביקורת על הפרקליטות. השרה שמעה מהסנגורים תמיכה נלהבת בנציבות שבראשות הילה גרסטל, והתנגדות נחרצת לרעיון לפצלו בין נציב תלונות חיצוני לתלונות על פרקליטים לבין ביקורת מערכתית שתתקיים בתוך משרד המשפטים. השרה טרם גיבשה עמדה, ולכן תזכיר הצעת החוק בנושא לא יוגש בקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ, מוטי קמחי
השרה שקד ושלמה נס
צילום: יריב כץ, מוטי קמחי
מומלצים