שתף קטע נבחר

עיניים בגב: המדינה שבה מורים חמושים בנשק

אוניברסיטאות ובתי ספר הפכו ליעד מועדף של הטליבאן בפקיסטן, שרואה בהם "חממות" מערביות המרחיקות את המוסלמים מאללה. אחרי שמחבלים טבחו ב-21 סטודנטים, ואיש אקדמיה חמוש הצליח להציל רבים אחרים, מורים באזור פשאוור באים לכיתות עם אקדחים ותחמושת. תלמידים: "הם יצילו אותנו"

המנהל נאביד גול חולף על פני מאבטח חמוש בשער בכניסה למשרדו. בעוד תלמידי בית הספר היסודי לומדים בחוץ במסגרת השיעורים הראשונים של הבוקר, הוא שולח יד אל תוך חולצתו – ושולף אקדח. "זה אקדח M20", הוא מסביר. "הוא יוצר בסין ועובד מצוין".

 

בפקיסטן מתנהל בימים אלה שוב דיון ציבורי בנוגע לחימוש מורים, ימים אחרי שעוזר פרופסור לכימיה, סייד חמיד, פתח באש לעבר מחבלי הטליבאן שפשטו על קמפוס של אוניברסיטה פקיסטנית שבה הוא עובד. סטודנטים העידו כי חמיד בן ה-33, אב לשניים, הקריב את חייו והגן עליהם באקדחו במהלך מתקפת הטרור, שבה נרצחו 21 בני אדם באוניברסיטת באצ'ה חאן בצפון-מערב פקיסטן.

נאביד גול מציג את אקדחו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאביד גול מציג את אקדחו(צילום: AFP)

מורים באזור הזה קיבלו אישורים לשאת נשק אחרי שהטליבאן הפקיסטני טבח ביותר מ-150 בני אדם, רובם ילדים, בבית ספר בפשאוור ב-2014.

 

בבית הספר היסודי הממשלתי אחונאבד בעיר, גול מחביא את אקדחו בתוך מגירת השולחן. הוא אומר שהעובדה שהוא נושא נשק בבית הספר נותנת לו ביטחון. הוא כבר מריץ תרחישים בראש: "אם מחבל בא ואני יושב כאן, אני מיד מוציא את האקדח. אם אתפוס מחסה כאן, אוכל לירות בראש צלול".

זירת הטבח באוניברסיטה בשבוע שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
זירת הטבח באוניברסיטה בשבוע שעבר(צילום: AP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פסיכולוגים שעוסקים במעשי הטבח ההמוניים בארה"ב לאחרונה אמרו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP שלחץ פוסט-טראומטי עלול להיתרגם לערנות-יתר: מצב של כוננות הקרוב לפראנויה. אבל גול מעשי: כבר שנים שחמושים תוקפים מוסדות חינוך בפקיסטן – מהירי בנערה מללה יוספזאי בעמק סוואט ב-2012 ועד לטבח בפשאוור ומרחץ הדמים של השבוע שעבר.

 

ביום שישי האחרון, מחבלי הטליבאן שביצעו את המתקפה בשבוע שעבר הבטיחו להמשיך לתקוף בתי ספר ותלמידים, וטענו כי מדובר ב"חממות" לאלה הקוראים תגר על החוק של אללה. "אני רוצה להגן על עצמי ועל התלמידים שלי", אומר גול.

 

דובר המחוז שבו פועל בית הספר, שווקאת יוספזאי, אמר שעם 68 אלף בתי ספר ורק 55 אלף שוטרים במחוז חייבר פחטונחווה, שם נמצאת המוסד, הממשלה אינה יכולה לספק ביטחון, ולכן היא נכנעה לדרישתם של המורים שיותר להם לשאת נשק. "אין כל נזק בכך שמשתמשים בהם בזמן התקפה", אומר יוספזאי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל איש הצבא לשעבר והפרשן סעד חאן, תושב פשאוור, אומר שחימוש מורים הוא מהלך טיפשי. לדבריו, במקום להרוג את המחבלים בזירת הפיגוע, צריך לעקור את הבעיה מהשורש – ולצאת למבצע צבאי משמעותי יותר נגד הטליבאן.

 

בחייבר פחטונחווה, מבחינת הורי התלמידים נראה שאין שאלה – צריך לאפשר למורים לשאת נשק. "הם יכולים להילחם ולהרוג

אולי שניים, שלושה או ארבעה אנשים", אומר אחסנוללה, שבנו לומד בבית הספר אחונאבד. "כשהם יבואו, המורה שלנו יתקוף אותם", אומר שפעי חוסיין, תלמיד בן עשר. "אנחנו לא פוחדים מאף אחד".

 

את הדברים האלה הוא אמר בוודאות שוברת לב: ודאות הן שהפיגוע יבוא, והן שהמבוגרים יוכלו להציל אותו כשהוא יבוא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"אם מחבל בא, אני מיד מוציא את האקדח"
צילום: AFP
מומלצים