שתף קטע נבחר

ישראל-קפריסין-יוון: הברית האזורית החדשה

בפסגה משולשת בניקוסיה סיכמו נתניהו ומנהיגי המדינות השכנות סיכמו על מיסוד ברית אסטרטגית, הקמת ועדה שתבחן בניית צינור גז מישראל לאירופה וחיבור רשתות החשמל

פסגה אזורית, וברית חדשה: ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס נפגשו היום (ה') למפגש פסגה בניקוסיה וסיכמו על הגברת שיתוף הפעולה בין המדינות בשורה של תחומים ובהם תחום הגז והאנרגיה. המפגש הוא חלק מרצונו של נתניהו למסד ברית אזורית במזרח הים התיכון.

 

נתניהו אמר כי מדובר בפגישה בעלת השלכות היסטוריות: "הפעם האחרונה שיוונים, קפריסאים ויהודים ישבו מסביב לשולחן ושוחחו על מסגרת משותפת הייתה לפני כ-2,000 שנה. לכן זה אירוע היסטורי, אבל אני חושב שזה היסטורי גם מסיבה נוספת. אנו חיים בתקופה של זעזועים גדולים, ואנו ניצבים מול אתגר חסר תקדים מחד ומול הזדמנות חסרת תקדים מאידך - הזדמנות לקדם את יעדינו המשותפים. אנו שלוש דמוקרטיות באזור מזרח הים התיכון. אין כאן רבים כל כך. אולם אנו חולקים את ערכי הפלורליזם, הגיוון, הבחירה החופשית, השיח, את ערכי הדמוקרטיה, והדבר יוצר קשרי ידידות מידיים".

לחיצות ידיים וחיוכים בניקוסיה (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
לחיצות ידיים וחיוכים בניקוסיה(צילום: חיים צח, לע"מ)

 (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
(צילום: חיים צח, לע"מ)
ראש הממשלה הוסיף כי הוא מאמין שישנו "מעגל רחב יותר של מדינות באזור שחותרות לאותם יעדים שאנו חותרים אליהם במובן של אינטרסים משותפים - יציבות, ביטחון, שגשוג ושלום. אלה הם יעדים מכוננים, ואם נעבוד יחד, נוכל לקדמם בצורה אפקטיבית יותר מאשר אם נעבוד בנפרד".

 

בפגישה סוכם לכונן ועידת משולשת בין יוון, קפריסין וישראל כדי לתכנן אפשרות של קו צינור שיוביל גז ממאגרי הגז הטבעיים של ישראל לאירופה דרך יוון וקפריסין. "זוהי תכנית שאפתנית שנלווית לתכניותינו האחרות בכל הקשור לניצול משאבי האנרגיה הללו", אמר נתניהו. "הדבר השני שאנו עושים הוא הנחת כבל תת-ימי מקשר שיחבר בין רשתות החשמל של ישראל, קפריסין ומאוחר יותר יוון להקמת רשת חשמל משותפת".

נתניהו, עם הגעתו לקפריסין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו, עם הגעתו לקפריסין(צילום: EPA)
 

 (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
(צילום: חיים צח, לע"מ)

כמו כן דנו הצדדים בשיתופי פעולה בתחומי הביטחון, מלחמה בטרור, המים, חקלאות, תיירות, טכנולוגיה, סייבר, שיתופי פעולה במצבי חירום, הגנת סביבה, בריאות, חינוך ועוד. "אני חושב שנוכל להבטיח ששיתוף הפעולה בינינו יניב פירות של קדמה לא רק לאזרחי שלוש הדמוקרטיות שלנו, אלא אולי גם לאזור הרחב יותר - וזאת באמצעות הגברת היציבות, הביטחון והשגשוג, ובעזרת השם, גם השלום עבורנו ועבורכם", סיכם נתניהו.

 

בהצהרה המשותפת עליה חתמו שלושת המנהיגים נכתב כי "לאור האתגרים וההזדמנויות הניצבים בפנינו, ועקב המצב הנזיל והבלתי יציב באזור, שלוש מדינותינו, החולקות ערכים דמוקרטיים משותפים, עקרונות ואינטרסים, הסכימו על החשיבות שבשיתוף פעולה הדוק יותר ותיאום קווי מדיניות. השותפות בינינו איננה בלעדית באופייה או בטבעה, ואנו נהיה מוכנים לקבל בברכה כל גורם בעל יעדים דומים שיצטרף אלינו במאמצינו לקדם תיאום ושיתוף פעולה, כמו גם שלום ויציבות באזור". השלושה הסכימו שהפסגה המשולשת הבאה תתקיים בישראל במחצית השנייה של 2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
פסגה בקפריסין
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים