שתף קטע נבחר

עסקים למען אוכלוסיות מוחלשות בישראל

קרן ‘יוזמה’ ממוקמת בניו יורק ותומכת בעסקים ישראלים שמעסיקים עובדים מאוכלוסיות מוחלשות. לא כצדקה, אלא ממש כהשקעה

תרומות, סיוע כספי ותמיכה כלכלית הם תמיד מבורכים, בעיקר כשהם מוקדשים למטרות חשובות והומניות. בשנים האחרונות, התפתחה כאן קרן תמיכה מיוחדת, שמאתרת בישראל עסקים שמחזקים אוכלוסיות מוחלשות ומנסים לשנות את המפה החברתית. הקרן לא מסתפקת בלתרום להם כסף ולא מעוניינת לממן את אותם עסקים.היא מספקת להם את הכלים והאמצעים לגדול, להצליח ולשגשג בזכות עצמם.

קרן Israel Venture Network - IVN הוקמה לפני למעלה מ-14 שנים על ידי שלל יזמים, אנשי היי טק, אנשי עסקים בכירים, ותאגידים ותורמים נוספים מארה"ב ומישראל.

 

הקבוצה פועלת כמעין רשת של אנשי מקצוע שמגייסת וממנפת תקציבים, תוך שהיא עושה שימוש בניסיון של חבריה ובקשרים הענפים שלהם על מנת לפתח את המגזר העסקי חברתי בישראל. להוכיח שאפשר לבנות ולבסס עסק טוב ומצליח שבמסגרת ההתנהלות השוטפת שלו מעסיק עובדים מאוכלוסיות מוחלשות, שמהווים יתרון עבור העסק, ועבור החברה הישראלית.

 

רבקה שומר, מנהלת הפרויקט, מספרת שבארגון מציעים מספר דרכים ואפיקים לסיוע וקידום עסקים חברתיים בישראל. אחת מהם היא קרן "יוזמה", אשר מטרתה לספק תעסוקה וקידום לאנשים השייכים לאוכלוסיות מוחלשות כמו אנשים בעלי מוגבלויות, קשישים, אמהות חד הוריות, אסירים לשעבר, ועוד.

"מאז שקרן "יוזמה" החלה את דרכה לפני 3 שנים", היא מציינת, "היו לנו למעלה מ-300 פניות מעסקים בישראל. עסקים כאלה בעלי אוריינטציה חברתית, שמעניקים שירות לאוכלוסיה מוחלשת או משלבים אותה בעבודה השוטפת ובכך מחזקים אותה, ואת זה הם עושים אפילו אם הם יודעים שזה מסכן את הרווחים וקצב הגדילה שלהם".

 

 

 

"עסקים מוכנים לקחת את הסיכון". רבקה שומר (משמאל). צילום: UJA Federation of NY ()
"עסקים מוכנים לקחת את הסיכון". רבקה שומר (משמאל). צילום: UJA Federation of NY

 

העסקים שפונים לקרן הם עסקים קיימים, או רעיון קיים בשלביו השונים. "המטרה היא לשמש קרקע לתחילת הדרך או חיזוק לאורכה, ואנחנו רוצים להוכיח שעסק עם אוריינטציה חברתית יכול להיות עסק מצליח ומרוויח גם מבלי להסתמך על תרומות. 10 מנטורים של IVN שממוקמים בהרצליה, מסייעים לעסק בשוטף ומקדישים את זמנם לקידום העסק, החזרת ההשקעה והתייצבותו, כך שיוכל להפוך לרווחי וחזק. "כיום", מציינת שומר, "אנחנו משקיעים ומסייעים ל-30 עסקים בישראל. אנחנו מקווים עכשיו בזכות קרן היוזמה לסייע לעוד 10 או 20 לפחות".

 

 

ביום חמישי, התאספו חברי UJA, שמסייעים לקרן, עם מבחר פילנתרופים ובכירים מקומיים לגיוס השקעות, לא תרומות, לקרן היוזמה החדשנית. "הגיעו קרוב ל-85 משתתפים. זו הפעם הראשונה שאנחנו חוגגים את ההישגים ומספרים עליהם", מספרת רבקה.

במהלך האירוע, שנערך ב- colors, נחשפו כל האורחים לפרזנטציה מרגשת, שמעו מפי הנואמים המרכזיים, מהקהילה הישראלית והאמריקאית על הדמוגרפיה הישראלית הכלכלית, ומדוע, על אף שישראל מכונה אומת הסטארט אפ, זהו פרט שנכון לאחוז נמוך מכלל האוכלוסיה, אשר זקוקה לחיזוק והעצמה. בין הנואמים היו נשיא מכון שורש ומייסדו דן בן-דוד, מנהל הכספים של UJA ג'פרי מ שטרן, יו"ר IVN אריק בן-חמו, חבר הנהלת הארגון בני לוין, והמנכ"לית מיכל סימלר.

"קיבלנו תגובות נלהבות", טוענת שומר. "אנשים שהגיעו שמחו לשמוע על מה שאנחנו עושים ועל החשיבות של התמיכה, ועל היוזמה שהיא היחידה בעולם מסוגה. כולם אמרו שהם שמחו לדעת שזה קיים ורוצים לדעת איך להשקיע בקרן שלנו".

 

 

קרן יוזמה מורכבת משלושה מקורות מימון. שליש מהתקציב מגיע ממשלת ישראל, עובדה שלטענת שומר היא ייחודית, "הפעם הראשונה שמדינה משתפת פעולה עם יוזמה כזו", שליש נוסף מגיע מתורמים, והשליש האחרון והמסקרן במיוחד מגיע ממשקיעים שלמעשה מלווים את הכספים ומצפים להחזר השקעה ואפילו רווח. "התורמים מאמינים במודלים העסקיים שלנו ובחירות העסקים שאנחנו מאמינים בהם. המודל העסקי שלנו עובד בצורה כזו שההשקעה הראשונית נעשית מכספי המדינה, אחר כך ממקורות פילמטרופיים ובסוף הכסף שמושקע".

 

באירוע קיוו חברי הקרן וחברי UJA לאתר עוד משקיעים ומנטורים שישקיעו מכספם, ואולי גם מזמנם, לסייע בביצוע, ובתמיכה הרעיונית, וכך, כפי שמגדירה שומר, "יוכלו גם לסייע לישראל ולחברה, לעשות מעשה טוב ולהרוויח".

מייקל מסכם: "אנחנו נלהבים לחזק ולסייע לישראל. אני לא צבא ולא ממשלה, אבל אני כן יכול להשפיע על כלכלה ובעיות בחברה הישראלית שדורשות פיתרון, וקרן 'יוזמה' מהווה דרך ייחודית ומעצימה לעשות את זה".


פורסם לראשונה 05/02/2016 05:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קרן יוזמה לקידום החברה הישראלית
צילום: shutterstock
מומלצים