שתף קטע נבחר

הנפט שהשאיר אותי עם עתיד שחור

בואו נשתחרר מהעבדות לנפט וממחיריו המרקיעים בארץ. ישראל היא מעצמת היי-טק וחדשנות , אז בואו נעדיף אנרגיה ירוקה ונפסיק לחפש נפט בגולן

בימים אלו ממש מתבצעים בדרום רמת הגולן קידוחים לחיפוש נפט עם ניחוח הרסני. העתיד של חברת הנפט האמריקנית, לפי נפח הדיווחים למשקיעים, נראה מזהיר יותר מהעתיד של תושבי המקום ושלנו. למרות שהוחתמו מעל 500 התנגדויות רשמיות לפרויקט, אלו שצריכים לעמוד לצד תושבי הגולן נותנים למהלך הזה להתממש באין מפריע.

 

עוד בערוץ הדעות:

לחסום את טרור המנהרות

הכותל הוא רק ההתחלה

מתווה הכותל לא תם ולא נשלם

שלום לך כריס רוק

לא רק זורר. גם אנשים עם מוגבלות מופלים!‏

 

כמעט שנה חלפה מאז שהחלו קידוחי הניסיון בארבעה מוקדים שונים בדרום הגולן. הפקת נפט בגולן היא בעייתית ויש להפעיל על האדמה ושכבות הסלע לחץ רב ומניפולציות הרסניות. דמיינו צינור מתכת ענקי שנכנס לעומק של כשני קילומטר מתחת לאדמה, מזרים לתוכו כמויות אדירות של מים בלחץ גבוה שאמור לבקע את שכבות הבזלת. שום דבר מזה לא נשמע טוב או מבטיח עבור בריאות התושבים.

 

אסונות דליפת נפט הן דבר שכיח, האחרון ביניהם בארץ היה בשמורת הטבע עברונה שם נשפכו מעל 5,000,000 ליטר של נפט לאדמה. ושיהיה ברור, לאף אחד בקצא"א לא היה אינטרס לשפוך כמות מטורפת כזו של נפט. על פי הערכות מומחים מאוגוסט האחרון עלות השיקום היא מעל לחצי מיליארד שקל. מתוך מאות נקודות הקידוח שעתידות לקום בגולן ייתכן שיהיו תקלות כאלו. חברת אפק מרגיעה, ומבטיחה שיהיה בסדר. אך למעשה, זהו פרויקט הקידוח הראשון שלהם. אי פעם. האם אנחנו רוצים להיות שפני הנסיונות שלהם?

 

לא לפגוע בגולן

חברת "אפק" מתגאה בכך שהיא מעסיקה כ-50 עובדים תושבי המקום. מה שיותר חשוב לדעת, הוא שאלפים מתושבי הגולן מתפרנסים מחקלאות ותיירות. מה הם יעשו כששמורות הטבע , המעיינות והנחלים יזוהמו? חלק גדול מהקסם של רמת הגולן הוא הצביון הכפרי שלה, דבר שיהיה בלתי ניתן לשמר כשמכל עבר יוצבו מגדלי קידוח נפט, לפידי בטיחות לשריפת גזים רעילים ואלפי משאיות כבדות שיסעו בכבישי הגולן הפתלתלים לבתי הזיקוק בחיפה.

 

הגולן שכל כך שמרנו עליו, הגנו עליו, בנינו וטיפחנו נמצא שוב בסכנה. קידוחים בסוג הזה המתבצעים בקרבת אזורי מגורים הוכיחו עצמם בפוטנציאל מקסימלי לנזק בלתי הפיך שמזהם את האדמה ואת המים. כאשר המים הרעילים מעומק האדמה יתחילו לחלחל החוצה, לתוך המעיינות ובארות המים, איש לא יתפלא כשאחוזי המחלות והסרטן ירקיעו שחקים. ומעבר לכך, עוד נקודה פצפונת למחשבה - מי תהום ונחלי הגולן זורמים ישירות אל הכנרת, האגם הלאומי. אני לא ארצה לקחת את הילדים שלי להשתכשך בתערובת כימיקלים מתעשיית הנפט בגולן, ואתם?

 

השנה היא שנת 2016. החלופות בדמות אנרגיות מתחדשות קיימות ואף מוכחות ככלכליות. בימים אלה מקודמת בירושלים תוכנית מדהימה לרישות כלל גגות מבני הציבור בפאנלים סולאריים, על מנת שיפיקו את החשמל של עצמם.

 יש לא מעט דוגמאות מהעולם שדברים כאלה כבר קורים, כמו למשל בצרפת, שם נחקק חוק שמחייב התקנת פאנלים סולאריים על גגות מבנים חדשים באזורי תעשייה ובטורונטו, קנדה, אשר החל מ-2010 מחייבת התקנת גגות ירוקים על מבנים חדשים.

 

בואו נשתחרר מהעבדות לנפט וממחיריו המרקיעים בארץ (למרות ששאר העולם נהנה מההוזלות במחירו). ישראל היא מעצמת היי-טק וחדשנות בכל כך הרבה תחומים שונים ומגוונים. המצאנו דברים מטורפים החל מטפטפות ועגבניות שרי, דרך וויז ודיסק-און-קי ופיתוחים צבאיים כמו מעיל רוח וכיפת ברזל. יש איזושהי סיבה שלא נשאיר את השימוש בדלקים פוסיליים בעבר, נתסכל אל העתיד ונהיה מעצמה עולמית של אנרגיות מתחדשות??

 

נטע אסבט - ממובילי המאבק נגד קידוחי הנפט ברמת הגולן, פעילה בארגון "מגמה ירוקה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
קידוח נפט בגולן. ארכיון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים