שתף קטע נבחר

המערב מאבד את העליונות בטכנולוגיה צבאית

העולם משתנה: דו"ח חדש קובע כי נשחק היתרון המרכזי והחשוב, שבו מחזיק המערב זה כמה עשורים. לסין תקציב הביטחון השני בגודלו בעולם, סעודיה שלישית. הנשק המדויק של האמריקנים ולוויין הדמה של בריטניה: כך מנסה המערב להילחם במגמה המדאיגה

 

מל"ט איראני ()
מל"ט איראני

אחד היתרונות המרכזיים והחשובים ביותר של המערב - בדרך להיעלם. דו"ח שפורסם היום (ג') ב"גרדיאן" הבריטי קובע כי היתרון בטכנולוגיה צבאית שבו מחזיק המערב זה כמה עשורים נשחק, בזמן שיתר מדינות העולם - ובעיקר אלה באסיה - מוציאות יותר ויותר כסף על ביטחון. 

 

הדו"ח השנתי של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים (IISS) מראה כי שיפורים בטכנולוגיות בעלות קשר צבאי - שבעבר היו רק ברשות המערב, ובכלל זאת טילי שיוט, מל"טים ולוחמה אלקטרונית - נהיים נגישים ליותר ויותר מדינות. מספר המדינות שמפעילות מל"טים הוכפל בחמש השנים האחרונות, וסין למשל אף מייצאת אותם לעיראק ולניגריה.

 

"העליונות הטכנולוגית הצבאית של המערב, הנחת בסיס בשני העשורים האחרונים, נשחקת", אמר מנכ"ל IISS ג'ון צ'יפמן, במסיבת עיתונאים בלונדון. "האטת הטרנד הזה או שינוי המגמה לחלוטין תטריד את מחשבות האסטרטגים של מדינות המערב בעשור הקרוב".

 

ארצות הברית עדיין מובילה כמובן ותקציבה הביטחוני עומד על 598 מיליארד דולר. סין אחריה (146 מיליארד דולר) ובמקום השלישי דווקא סעודיה (82 מיליארד דולר). לפי הפרסום, ישראל נמצאת במקום ה-15 ברשימה זו, ותקציב הביטחון (כולל הסיוע האמריקני) נאמד ב-19 מיליארד דולר.

 

מעמק הסיליקון לפנטגון

לפי הדו"ח, בריטניה מנסה להישאר בצמרת באמצעות פיתוח זפיר - "לוויין-דמה" המופעל בכוח סולרי ופועל בקצה החלל, ואילו ארצות הברית מפתחת "מל"טים פושטים", המשלבים מבנה זול ואלקטרוניקה מתוחכמת. הפנטגון פנה למגזר הפרטי בחיפוש אחר עזרה והקמה של "יחידה ניסיונית להגנת מידע", שאמורה לסייע לארגון "למנף את הידע הטוב ביותר מעמק הסיליקון בנושאים כמו Big Data, אנליטיקה, אוטונומיה ורובוטיקה".

הפנטגון מגייס את עמק הסיליקון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפנטגון מגייס את עמק הסיליקון(צילום: shutterstock)

לטכנולוגיות אלו יש שימושים, לפי הדו"ח, "בכל הספקטרום של הלוחמה. ניתן באמצעותם לאתר פוסטים במדיה חברתית של ארגוני טרור או ליצור מערכות שיאפשרו לבצע באופן טוב יותר תקיפת PGS". זהו למעשה ירי מדויק של נשק קונבנציונלי תוך שעה לכל מקום בעולם. רוסיה גינתה את הפיתוח הזה,

ומומחים בעולם שמו דגש על הסכנה הפוטנציאלית - העובדה שיש אפשרות לטעות בין זה לבין נשק גרעיני.

 

מהדו"ח עולה כי רוסיה אחראית ל-20% מהעלייה בכלל ההוצאה הביטחונית בעולם, ואסיה הוציאה כ-100 מיליארד דולר יותר מהמדינות האירופיות השייכות לברית נאט"ו. הדוגמאות לירידה המערבית רבות. מספר הגדודים במדינות נאט"ו הגדולות ביותר ובכוחות ארה"ב באירופה צנח ב-15 השנים האחרונות מ-649 ל-185. מאז 1991 ירד מספר מטוסי הקרב הבריטיים מ-475 ל-194, ומספר מטוסי הקרב הצרפתים צנח מ-579 ל-271.

 

"את דאעש ואת הארגונים ברחבי העולם שנשבעו לו אמונים אי אפשר להשמיד רק באמצעות כוח צבאי", מסכמים בדו"ח. "כדי להתמודד עם הארגונים הללו צריך תשומת לב בינלאומית וכלים פוליטיים וביטחוניים, לצד שיתופי מידע והסכמים. שיתופי פעולה כאלה, לפחות בינתיים, אינם תמיד בנמצא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
גם לאיראנים כבר יש מל"טים
צילום מסך
מומלצים