שתף קטע נבחר

עוד יישובים, עוד מופעים לתלמידים: סל התרבות החדש

משרד החינוך הגדיל את התקציב ויציע 6,000 מופעים ל-800 אלף תלמידים. בעקבות סערת ההצגה שנפסלה - ועדה חיצונית תוכל לפסול יצירות שיכללו "פורנוגרפיה, ביטויים נגד ערכי מדינת ישראל או הטפה לטרור", כדברי השר בנט

 

יותר כסף ויותר מופעים, אבל גם הגברת הפיקוח על יצירות שנויות במחלוקת - כך נראה המתווה החדש של סל התרבות לבתי ספר. על פי המתווה החדש שהציגו היום (ה') משרד החינוך והעומד בראשו השר נפתלי בנט, יגדל הסל המתקצב מופעי תרבות לבתי ספר ב-6 מיליון שקל ל-22 מיליון בשנה, יגדל מספר הרשויות שייכללו בו, ותלמידים מרשויות מוחלשות יקבלו תקציב גבוה יותר מחבריהם ברשויות החזקות.

 

שליש ממופעי התרבות שיוצגו בבתי הספר יהיו מתוך רשימה שתגבש ועדת הרפרטואר, ואת שאר המופעים יוכלו המנהלים לבחור בעצמם בהתאם לתפיסת עולמם. אלא שעל רקע המחלוקות של התקופה האחרונה, דוגמת הסערה סביב ההצגה "הזמן המקביל", תוקם ועדה חיצונית שתורכב מאנשי תרבות (ראו להלן), שתדון ביצירות שנויות במחלוקת - והיא זאת תחליט אם לאשר אותן לצפייה בבתי ספר.

 

השר בנט. "זו בשורה לתלמידי ישראל" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר בנט. "זו בשורה לתלמידי ישראל"(צילום: מוטי קמחי)

כך זה יעבוד: עד היום החליטה ועדת הרפרטואר על 100% מהמופעים הכוללים תיאטראות, קולנוע, מוזיקה, ספרות, אמנות חזותית ומחול. חברי הוועדה גיבשו מדי שנה רשימה של היצע אמנותי ורק מהרשימה הזו הורשו המנהלים לבחור. כעת יהיה למנהלים חופש בחירה על שני שלישים מהיצירות שיילמדו בבתי הספר שלהם - גם אם הן לא מהרשימה. בדרך כלל מדובר על מינימום שלוש יצירות בשנה.

 

לצורך כך יבנה משרד החינוך מאגר אינטרנטי שיכלול את כל המופעים בישראל. צוותי החינוך יוכלו לפרסם באתר חוות דעת על איכות המופעים ורמתם, ואלה יוכלו לבחור לאן לקחת את ילדיהם או איזה יוצר להביא לבית הספר, בהתאם להמלצות חבריהם, ובהתאם לערכים שאותם הם מבקשים לקדם בבית הספר. המאגר המדובר יעלה לרשת כבר במאי הקרוב, בעוד המתווה החדש ייכנס לתוקף בשנת הלימודים תשע"ז.

 

"אנחנו יוצרים איזון בין תרבות ואמנות לבין קידום ערכים שחשובים למנהל בית הספר", אמר שר החינוך נפתלי בנט במסיבת עיתונאים שהתקיימה הבוקר. במשרד החינוך נתנו לדוגמה את ההצגה "עופר ודקל" שעוסקת בשילוב ילדי חינוך מיוחד בחברה, שלא נכנסה לרשימה של ועדת הרפרטואר וכעת יוכלו המנהלים לבחור לקחת אליה את תלמידיהם.

 

עוד תקצוב לפריפריה

במקביל, מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן תקים ועדה חיצונית שתדון ביצירות בעייתיות. הוועדה תהיה מורכבת ממפקחי מקצועות המוזיקה והמחול, נציגים של סל תרבות ועוד. במשרד החינוך מבהירים כי המנדט של ועדת הרפרטואר הוא תרבותי, ואילו הוועדה החיצונית תדון ביצירות שייחשבו בעייתיות מבחינה חינוכית.

 

דוגמה לכך היא כאמור ההצגה "הזמן המקביל" של תיאטרון אל-מידאן, המבוססת על סיפור שכתב וואליד דקה, שהורשע בתכנון רצח החייל משה תמם ב-1984. לפני שמונה חודשים החליט השר בנט לא להכניס אותה לסל התרבות, בניגוד להחלטת ועדת הרפרטואר, בטענה שהיא מעודדת סובלנות לרוצחי חיילים. אלא שעל פי המתווה החדש, אם תהיה יצירה שתוכנה שנוי במחלוקת, הוועדה החיצונית תדון בה ותחליט.

 

"מדובר על יצירות שיש בהן מרכיב פורנוגרפי, אלימות, גזענות, ביטויים נגד ערכי מדינת ישראל או הטפה לטרור", אמר בנט, וציין כי כיום יש רק יצירה אחת כזו - הזמן המקביל. כשנשאל מה ימנע ממנו להפוך גם את החלטות הוועדה החיצונית כמו שעשה עם ועדת הרפרטואר השיב: "אני לא מאמין שתהיה כאן התערבות אישית כי ההתייחסות של הוועדה תהיה פדגוגית, מה שלא היה במקרה של ועדת הרפרטואר בעניין 'הזמן המקביל'".

 

עוד במסגרת המתווה החדש: תקציב סל התרבות יגדל מ-16 מיליון שקל ל-22 מיליון שקל. עד היום הכיל הסל 1,200 מופעי תרבות ל-500 אלף תלמידים, וכעת הוא יכיל 6,000 מופעי תרבות ומספר התלמידים יגדל ל-800 אלף.

 

בנוסף, עד כה רק מאה רשויות נכללו בסל. רשויות מקומיות כמו שדרות, אריאל, נתיבות ואום אל-פחם למשל לא נכללו בו, וכתוצאה מכך לא זכו לסבסוד על מופעי תרבות ויצירות תרבות.

 

ההערכה היא כי מעתה יכלול הסל 170 רשויות מקומיות מתוך 250. התקצוב על פי המתווה החדש יהיה דיפרנציאלי, בהתאם למדד הטיפוח ומספר התלמידים בכל רשות, במטרה לחשוף יותר את ילדי הפריפריה למופעים תרבותיים.

 

"אני מתרגש מאוד כי יש לנו בשורה לתלמידי ישראל", אמר בנט. "מהיום כל ילדי ישראל יוכלו לצפות בכל ההצגות במדינת ישראל, ותלמידים מיישובים חלשים יותר יקבלו מימון גבוה יותר מתלמידים ביישובים חזקים. עד היום רק חלק קטן מילדי ישראל נחשף לחלק קטן מההצגות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
שר החינוך נפתלי בנט מציג את סל התרבות החדש
צילום: ליאור פז
מומלצים