שתף קטע נבחר

ועדת התחרותיות בבנקאות: הבנקים משנים טקטיקה

סיום שלב השימוע בוועדת שטרום, הביא את הבנקים לנסות טקטיקה אחרת בניסיון להשפיע על מסקנות הוועדה. בינתיים ממשיך המאבק המתוקשר בין שר האוצר ונגידת בנק ישראל. כחלון בשיחה עם ynet : "מי שלא ילך עם הדרך הזאת יצטרך להתעמת איתנו. אני לא מתכוון לוותר"

אחרי הביקורת הקשה שהטיחו הבנקים בחברי ועדת שטרום, על כך שהתעלמו מהנתונים ולמעשה מדובר ב"משחק מכור", משנים הבנקים את הטקטיקה בניסיון להשפיע על המסקנות הסופיות של הוועדה.

 

  • בקרוב: מעבר בנק ופתיחת חשבון באינטרנט

 

היום (א') הסתיים שלב השימועים בוועדה להגברת התחרותיות בשירותים הבנקאיים (ועדת שטרום), לאחר שבנק לאומי ודיסקונט הציגו את טענותיהם.

 

נזכיר כי אחת ההמלצות המרכזיות של הוועדה היא הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים המחזיקים בהם כיום. בשבוע שעבר בחרו הבנקים בהובלת הפועלים בהצגת ביקורת חריפה על המסקנות של הוועדה "עבודת הוועדה שטחית, לא כוללת ניתוחים ובדיקות עדכניות ומבוססת על נתונים היסטוריים ולא רלוונטיים", טענו נציגי הפועלים בראשות ממלא מקום מנכ"ל הבנק וסמנכ"ל התפעול, אריק פינטו והמשנה למנכ"ל הבנק והממונה על החטיבה הפיננסית ידין ענתבי.

 

בפועלים הוסיפו "הוועדה ביססה את המלצותיה על תשתית עובדתית מגמתית וחלקית. בדרך התעלמה הוועדה בצורה מניפולטיבית מכל נתון שלא שירת את התיזה שלה ובחרה להציג רק נתונים לא עדכניים שמועילים ליעד שסימנה מראש".

 

היום בחרו הבנקים דווקא לשבח את פעילות הוועדה אולי מתוך תקווה שכך יצליחו לפנות לליבם של חבריה. כך גם בנק לאומי בחר שלא להציג את טענותיו על ידי עובדי הבנק, אלא שכר לצורך כך את שירותיו של עו"ד דוד תדמור, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. תדמור פתח ואמר כי "רוב ההמלצות מקובלות עלינו. יש כמה שיש לנו השגות לגביהם".

 

נציג הבנק חזר והדגיש כי הפרדת חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד "תגרום יותר נזק לתחרות מאשר תועלת" והוא ממליץ לוועדה לשקול שוב את העניין. הבנק ציין גם כי הוא מתנגד גם להחלטה לאסור הנפקת כרטיסי אשראי לאחר ההפרדה.

 

למרות השינוי המסוים בגישה, למעשה בלאומי חזרו על רוב הטענות שהשמיעו נציגי הפועלים שבוע קודם.

 

מנגד, בנק דיסקונט ביקש להתייחס רק לנקודה אחת - החשש מהפרדת חברת כרטיסי האשראי כאל מבנק דיסקונט המחזיק ב-72% ממניותיה.

 

מנכ"לית הבנק לילך טופילסקי-אשר שיצגה את הבנק, ציינה כי הפרדת החברה תחזק את השליטה של שתי חברות האשראי האחרות, במקום להגביר את התחרות. טופילסקי-אשר הוסיפה ברקע הדברים כי על הוועדה לחזק את הבנקים הבינוניים בתחרות מול הבנקים הגדולים.

 

חברי הוועדה הקשו על מנכ"לית דיסקונט וביקשו את התייחסותה לדברי הבנקים האחרים שהפרדת חברות האשראי מהבנקים לא יכולה לייצר כלל תחרות.

 

טופיסלקי אשר, ניסתה ללכת בין הטיפות והתחמקה מתשובה חד משמעית "אנחנו חושבים שקשה מאוד לדעת איזה אפקט תחרותי יתפתח אם בכלל. ולכן לא חווינו דעתנו על זה", השיבה.

 

המאבק בין שר האוצר לנגידה

ברקע הדברים לא ניתן להתעלם מהויכוח הפומבי שמתנהל לאחרונה בין שר האוצר לנגידת בנק ישראל בנוגע למסקנות ועדת שטרום.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

נציין כי שר האוצר אמר היום בראיון ל ynet "אין לי עניין שום דבר אישי עם הנגידה, יש לי עניין עם קבוצה של מערכת פיננסית של בנקאות שיש שם קרטל, שאין שם תחרות. הדברים האלה צריכים להשתנות והתפקיד שלנו כממשלה זה לטפל בזה. היא יכולה לאהוב את זה, היא יכולה לא לאהוב את זה, אנחנו נעשה את התפקיד שלנו".

 

כחלון הוסיף "לי יש דרך, ומי שלא יילך עם הדרך הזאת יצטרך להתעמת איתנו. אני לא מתכוון לוותר. הדבר הזה חייב תיקון, האזרחים לא מסתכלים על נגידת בנק ישראל, הם מסתכלים על הממשלה, אני מגיע מעת לעת לתת דין וחשבון לאזרחים ולציבור, לא לאף אחד אחר, ואני צריך לעשות את העבודה שלי".

 

יש לציין כי כבר בעת מינוי הוועדה בלטו חילוקי דעות בין האוצר לבנק ישראל בנוגע לתפקיד הוועדה וסמכותה. אולם הויכוח הזה שבר שיאים במהלך השבועיים האחרונים כאשר שר האוצר התבטא ואמר "הוויכוח שלי עם בנק ישראל הוא לא סוד. אנחנו רוצים להפריט כרטיסי אשראי, אבל הם מתעקשים שהפיקוח על כרטיסי אשראי יהיה אצלם. לצערי, בנק ישראל אינו מהתומכים הגדולים של תחרותיות בבנקים ולראיה עד היום אין תחרות".

 

כחלון הוסיף ואמר " אני לא יכול לתת למישהו שבהגדרה מתנגד לתחרות, לפקח על התחרות ולעודד את התחרות. אי אפשר לתת לבנק ישראל להיות אחראי על התחרות".

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, לא נשארה חייבת ובהרצאה שנתנה בסוף השבוע האחרון אמרה "לא נסכים לצעדים שבשם התחרות יאפשרו לגופים פיננסיים לפעול, בלא שיהיה גוף מפקח בעל ראייה יציבותית וצרכנית כוללת, תוך פגיעה קשה בצרכן בשלב הראשון ובכלל הציבור בשלב השני. מדינות רבות ומיליוני מובטלים ברחבי העולם עדין משלמים את המחיר בגין פעילות פיננסית חסרת אחריות".

 

הנגידה גם הדגישה את נקודות המחלוקת בינה לבין שר האוצר בנוגע למסקנות הוועדה, בין הייתר בנטייה של בנק ישראל לאפשר לבנקים שימכרו את חברות כרטיסי האשראי להנפיק בעצמם כרטיסים, וציינה כי "המלצת ועדת שטרום לאסור הנפקת כרטיסי אשראי על ידי הבנקים – תיצור מונופול של 3 חברות שינפיקו כרטיסי אשראי לעומת למעלה מ- 10 גופים שמנפיקים היום כרטיסים. קל להראות שהדבר יביא לעלייה במחירי האשראי. נזכיר, למשל, שכאשר נפתחה התחרות בשוק הסלולר, לא מנעו מהחברות הקיימות למכור מכשירים, לשמר לקוחות, ולגייס מנויים חדשים".

 

לדברי פלוג "בנק ישראל מתנגד להפרדת חברת "כאל" מהבנקים המחזיקים בה. השארת "כאל" בידי דיסקונט והבינלאומי תחזק את יכולתם להוות תחרות משמעותית לבנקים הגדולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים