שתף קטע נבחר

תוכנית הפיתוח ללווייתן: הגז יוזרם ב-2019

שותפות לווייתן הגישה למשרד האנרגיה תוכנית פיתוח עדכנית למאגר הגז, בעלות של 5-6 מיליארד דולר. יכולת ההפקה תגדל לעומת תוכנית הפיתוח המקורית, בגלל "הביקושים הצפויים בשוקי היעד". מנכ"ל דלק קידוחים ואבנר: מאגר לווייתן הוא מנוע הצמיחה העתידי של מדינת ישראל

הזרמת גז טבעי למשק הישראלי תתאפשר כבר בשנת 2019, בהתאם למתווה הגז, כך עולה מתוכנית פיתוח עדכנית שהגישה שותפות לווייתן לממונה על הנפט במשרד האנרגיה, בעלות של 5-6 מיליארד דולר.

 

שותפיות הגז דלק קידוחים, אבנר ורציו, המחזיקות ביחד כ-60% במאגר הגז לוויתן, דיווחו לבורסה כי הודיעו לממונה על הנפט במשרד האנרגיה על תוכנית פיתוח עדכנית ומורחבת שתאפשר פיתוח של המאגר בלוח זמנים מואץ. לוח הזמנים מואץ זה יאפשר הזרמת גז וקונדנסט (נפט גולמי המתקבל בעת הפקת גז טבעי ומשמש כחומר גלם לתעשייה) למשק הישראלי כבר ב-2019. החלטת השקעה בפרויקט צפויה להתקבל עד סוף 2016.

 

תוכנית הפיתוח כוללת שמונה קידוחי הפקה שיחוברו בצנרת תת ימית לאסדת טיפול קבועה שתמוקם בים ושעליה יותקנו כל מערכות הטיפול בגז – בהתאם להוראות תוכנית המתאר הארצית תמ"א 37-ח. הגז יזרום מאסדת הטיפול לחוף ויחובר למערכת ההולכה הארצית של נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז) בכניסה הצפונית כפי שהיא מוגדרת בתוכנית המתאר הארצית. משם יוזרם הגז ללקוחות במשק הישראלי, בעיקר מפעלי התעשייה, וכן לייצוא למדינות שכנות.

קידוח לוויתן (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
קידוח לוויתן(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
 

הטיפול בגז ייעשה כולו בלב ים בהתאם לדרישת הרשויות. יכולת ההפקה הכוללת של מאגר לווייתן תסתכם בכ-21 BCM בשנה, שהם כ-5 BCM בשנה יותר מתוכנית הפיתוח המקורית, שהיתה צפויה להסתכם בכ-16 BCM בשנה. הסיבה, לדברי השותפות, היא הביקושים הצפויים בשוקי היעד.

 

קיבולת הצנרת לשוק הישראלי ולייצוא למדינות שכנות באמצעות מערכת ההולכה הארצית של נתג"ז תעמוד על 12 BCM בשנה. אסדת הטיפול תכלול גם נקודת יציאה נוספת בקיבולת של עד כ-12 BCM בשנה לייצוא למדינות באזור באמצעות צנרת ימית.

 

"פרויקט לווייתן יוצא לדרך

עלותה המוערכת של תוכנית הפיתוח עד לתחילת הזרמת הגז הטבעי עומדת על 5-6 מיליארד דולר. זאת, בהשוואה להערכת העלות הראשונית לפרויקט לווייתן, שנאמדה ב-6-7 מיליארד דולר. בשותפות הגז הסבירו שתוכנית הפיתוח שהוגשה נבחרה מבין מספר חלופות שנבחנו לאחר שהתברר שבאמצעותה ניתן יהיה לקדם את הפרויקט תוך שמירה על רמת אמינות מירבית ועמידה בלוחות הזמנים הקצרים ביותר.

 

תוכנית הפיתוח תתבצע בשני שלבים: הראשון יכלול ארבעה קידוחי פיתוח והתקנת אסדת טיפול עם מתקני איפול בקיבולת של עד כ-12 BCM בשנה בעלות מוערכת של 3.5-4 מיליארד דולר, והשני יכלול ארבעה קידוחים נוספים והרחבת יכולת הטיפול של אסדת הטיפול ב-9 BCM נוספים בשנה.

 

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט, אמר: "היום ניתן לומר שפרויקט לווייתן יוצא לדרך. הגשת תוכנית הפיתוח היא אבן דרך משמעותית בפרויקט שלאחריה נפעל לחתימה על חוזים נוספים במשק המקומי, חוזי ייצוא וקבלת החלטת השקעה (FID) בפיתוח לווייתן כבר במהלך שנת 2016. מאגר לווייתן הוא מנוע הצמיחה העתידי של מדינת ישראל והוא בשורה אדירה שתעניק למדינה שלנו ביטחון אנרגטי ותחזק את מעמדה הגיאו-פוליטי".

 

ביני זומר, מנהל ארצי של נובל אנרג'י ישראל, אמר: "מאז אישור מתווה הגז על ידי ממשלת ישראל בדצמבר האחרון, עובדים מהנדסי נובל אנרג'י בישראל וביוסטון מסביב לשעון על יצירת תוכנית פיתוח ללווייתן, שתעמוד במשימה שהציב בפנינו משרד האנרגיה - זירוז התחלת הזרמת הגז מלווייתן לשוק המקומי".

 

יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו: "הירידות במחירי הדלקים בעת הזאת מהוות חלון הזדמנויות חשוב, שיאפשר להאיץ את הפיתוח בעלויות נמוכות הרבה יותר מהצפוי. הביקוש העצום לגז באזור מתבטא גם בהגדלת הכמות המתוכננת להפקה בשלב הראשון, הפקה שתגיע ל-21 BCM בשנה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
קידוח לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים