שתף קטע נבחר

כבוד ישראלי: פרופ' יהודה אדלר - היו"ר האירופי למחלות הלב

האיגוד הקרדיולוגי האירופאי החליט לבחור בפרופסור יהודה אדלר לעמוד בראש ולהיות היו"ר האירופאי למחלות שריר וקרום הלב. מדובר בהישג בין-לאומי בעל חשיבות לרפואה בארץ ולמדינה במיוחד בתקופה בה רבים המתנגדים למדיניות של מדינת ישראל עד כדי חרם אקדמי במדינות מובילות באירופה

מינוי מכובד: לאחר שנבחר לפני כשנתיים להיות היו"ר העולמי לכתיבת ההתוויות העולמיות לטיפול במחלות קרום הלב שהתפרסמו והוצגו לעולם בסוף 2015 , החליט האיגוד הקרדיולוגי האירופאי לבחור בפרופסור יהודה אדלר לעמוד בראש ולהיות היו"ר האירופאי למחלות שריר וקרום הלב.

 

מדובר בהישג בין-לאומי בעל חשיבות לרפואה בארץ ולמדינה במיוחד בתקופה בה רבים המתנגדים למדיניות של מדינת ישראל עד כדי חרם אקדמי במדינות מובילות באירופה.

 

פרופ' אדלר הוא מנהל המשאב הרפואי בבי"ח שיבא ומנהל תלפיות שיבא לטיפוח דור המנהיגות הרפואי הישראלי הבא, יו"ר וועדת ההתמחות של שיבא, וסגן דיקאן ללימודי מנהל בריאות במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א).

  

חלק מצוות שמצא טיפול יעיל לדלקת בקרום הלב

פרופסור אדלר המשתתף במחקרים כ-30 שנה, עם נבחרת מומחים מובילה בעולם הצליח להוכיח כי הטיפול הנכון בדלקת קרום הלב הינו בתרופת הקולכיצין (תרופה אנטי דלקתית) שמונעת הן את חזרת המחלה והן את ההתקף החד, ואף פרסם בעיתונות המובילה בעולם ברפואה את יעילותה למניעת דלקות קרום הלב לאחר ניתוחי לב פתוח (סיבוך שכיח של הניתוחים הללו).

 

בנוסף, במסגרת המהפכה הטיפולית במחלה, הוכיחו מחקריהם של פרופ' אדלר וחבריו את העובדה שיש להימנע עד כמה שניתן מטיפול בסטרואידים במחלה לא רק בשל השפעות לוואי הקשות של הסטרואידים אלא בעיקר כי הסטרואידים שניתנו שנים רבות לטיפול הם שגרמו במקרים רבים לחזרת המחלה.

 

קרום הלב (פריקרד) הינו קרום העשוי משתי שכבות ועוטף ומגן על הלב, מחלות של קרום הלב אינן נדירות לשם הדוגמא מתוך כל אלו שמגיעים לחדרי מיון עם כאבים בחזה מקורם של 5% מכאבים בקרום הלב.

 

במקרה של דלקת, הקרומים עוברים תהליך שעלול להיות מלווה בהתנפחות של שק הלב והופעת נוזל בין שתי השכבות. דלקת קרום הלב, הנקראת גם בשם פריקרדיטיס, גורמת לכאב חד בחזה. במידה והסימנים מופיעים במשך יותר מ-3 חודשים המצב נחשב כרוני.

 

הגורמים לדלקת בקרום הלב רבים ומגוונים, וברוב המקרים הנחת הרופאים היא שמדובר בזיהום ויראלי. הטיפול בדלקת קרום הלב תלוי כמובן במצב המחלה – במקרה שמדובר במחלה קלה, פעמים רבות היא עוברת מעצמה, אך במקרים של מחלה קשה יותר יש צורך בטיפול תרופתי ולעיתים אף כירורגי.

 

הסימנים האופייניים של דלקת בקרום הלב הם כאב חד בדיוק מאחורי עצם החזה. חלק מהחולים אף מתלוננים על כאב "כמו דקירת סכין". הכאב המדובר עלול גם להקרין לכתפיים, והוא מחמיר בשכיבה או בזמן נשימה מאומצת. לעיתים הכאבים דומים לכאבים של התקף הלב, ולכן יש לבצע בדיקות מקיפות כדי לדעת במדויק את סיבת הכאבים.

 

מלבד כאב החזה, פריקרדיטיס עלול להסתבך ולגרום לנזקים בלתי הפיכים ואף למוות. ללא טיפול מתאים, קרום הלב עלול לעבור שינויים צלקתיים ולהתעבות. כתוצאה, נגרמת פגיעה באלסטיות של קרום הלב, הוא הופך לנוקשה ולא מאפשר ללב לפעום בחופשיות ובצורה תקינה. מצב זה גורם לסימנים דמויי אי ספיקת לב כמו קוצר נשימה, בצקות ברגליים ובבטן ודורש טיפול כירורגי.

 

דלקות חוזרות של קרום הלב הינם הסיבוך השכיח של המחלה, הסיבה לאותן התלקחויות חוזרות של דלקות לא ידועה ובמשך השנים הטיפול בהתלקחויות כלל תרופות נוגדות דלקת שאינו סטרואידים (כמו אספירין) וסטרואידים.

 

שריר הלב (מיוקרד) נחשב לאיבר פשוט יחסית. עם זאת, אין ספק שמדובר על אחד מהאיברים החשובים בגוף, כשכל בעיה שמתעוררת בו עלולה לפגוע באופן חמור באיכות החיים של החולים וכמובן שגם לסכן את חייהם. כמו כן, למרות שמדובר על איבר יחסית פשוט, הרי שעלולות להתעורר בו בעיות רבות שיפגעו ביכולת שלו להזרים את הדם באופן תקין.

 

מוטציה גנטית או ליקוי ברחם

חלק מהבעיות הן תוצאה של מוטציה גנטית, בעיות אחרות קשורות בליקויים בהתפתחות התוך רחמית. ישנן בעיות שנגרמות כתוצאה מזיהום שהצליח לחדור ללב, במקרים מסוימים מקור הבעיות בתגובה לא תקינה של מערכת החיסון, במקרים מסוימים מקור הבעיה הוא בשימוש בתרופות שפגעו בפעילות התקינה של הלב.

לשם הדוגמא: דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס) היא מחלה , אשר מהווה את אחת הסיבות למוות פתאומי.

 

המחלה מאופיינת בכניסה של תאי דלקת לתוך התאים. לאחר מכן הופכים תאי שריר הלב להיות נמקיים, ולא ניתן לזהות גרעיני תא. בהמשך התא מתפרק ומשחרר את תכולתו לנוזל החוץ תאי. ברוב המקרים המצב הקליני מסתיים ללא כל סיבוכים, בגלל זה הרבה פעמים הדלקת אינה מאובחנת, אך בלא מעט מקרים המחלה יכולה להתבטא בפגיעה קשה בשריר הלב עד כדי אי ספיקת לב קשה ומוות.

 

ישנן מחלות נוספות שכיחות של פגיעה בשריר הלב רובן מלידה (קרדיומיופטיות) לדוגמא:

קרדיומיופטיה אריטמוגנית של החדר הימני: מחלה מולדת שבה חלק מהחדר הימני של שריר הלב לא מתפתח בצורה תקינה ובמקום שייווצרו בחדר הימני תאי שריר מסודרים ומאורגנים, נוצרת רקמה פיברוטית, הטיפול מושתת על השתלה של דפיברילטור שכן אין טיפול תרופתי למחלה זו.

 

קרדיומיופטיה רסטרקטיבית: במחלה זו שנחשבת לנדירה יחסית בעולם המערבי יכולת ההרפיה של החדר השמאלי נפגעת. מחלות שונות שיכולות לבוא לידי ביטוי בהסננה של חומרים לשריר הלב הן למשל מחלת פאברי, המוכרומטוזיס, אמילואידוזיס ועוד.

 

קרדיומיופטיה מעובה: מחלה שנגרמת בעקבות מוטציה גנטית שמתרחשת בכרומוזומים מסוימים. המוטציה מובילה לתפקוד לא תקין של מספר חלבונים שונים שמרכיבים בתאי שריר הלב את האלמנטים שמאפשרים את יכולת ההתכווצות של השריר. במקרים מסוימים ההפרעה לא תבוא לידי ביטוי באופן קליני כלל, אך במקרים החמורים היא תוביל לאי ספיקת לב חמורה ולמוות מוקדם.

 

קרדיומיופטיה מורחבת: היא מחלה שיכולה לבוא לידי ביטוי בהרחבה של שני החדרים ובפגיעה ביכולת שלהם להתכווץ אך במקרים מסוימים היא גורמת לפגיעה בחדר השמאלי בלבד.

 

בחירתו של פרופ' יהודה אדלר להוביל נושאים חשובים אלו בעולם מציבה את ישראל במוקד העולמי לטיפול במחלות שריר וקרום הלב.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים