שתף קטע נבחר

"נישואים פרטיים" בהשגחת הבד"ץ

מסלול עוקף רבנות? יש ויש. בשעה שהרבנות מנהלת מלחמת חורמה נגד רישום הנישואים הליברלי של "צהר" - מציעים הבד"צים החרדיים רישום נישואים לכולם, ידידותי יותר מקפריסין. כך הצליחה כתבת "ידיעות" ו-ynet לקבל אישור להינשא עם חתן פיקטיבי ומסמכים מזוייפים. בתפקיד מדריכת הכלות: המעושרת לאה שנירר. הרבנות בתגובה: "לא מאמינים"

 

 

א' התחתן לפני חודשים אחדים. הוא ממשפחה דתית, אבל אשתו עולה חדשה מארה"ב. "כשהגענו להירשם לנישואים ברבנות, אמרו לנו שנצטרך להוכיח את יהדותה", הוא מספר. "ביקשו תעודת נישואים, ואישור של רב שהם מכירים מארה"ב. חבר הציע לי 'להירשם אצל החרדים'. הגענו לשם, ותוך חמש דקות קיבלנו אישור נישואים, בלי חקירות ובלי הצקות".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

לא מעט סיפורים כאלה הגיעו אלינו בחודשים האחרונים. בתחילה פקפקנו: דווקא הבד"ץ מחתנים את מי שרק רוצה? אבל מתברר שהתיאור של א' מדויק לחלוטין, והמציאות קיצונית אף יותר. יחד עם בחור ישיבה שהתנדב "להתחתן איתי" (תיאורטית בלבד), עברנו את כל המסלול בבד"ץ העדה החרדית בירושלים - אחד משלושה גופים שמורשים לחתן בישראל (לצד שני בתי דין חרדיים נוספים).

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

המילה "מסלול" עלולה להטעות בהקשר הזה: התקשרנו, הגענו, הגשנו מסמכים לא ממש תקינים, קיבלנו כתובה - וכל שנותר לנו הוא להודיע טלפונית שאנחנו נשואים. "אנחנו כבר נרשום אתכם במשרד הדתות ומשרד הפנים", התחייב רשם הנישואים, כפי שניתן לראות כאן, בהליך שתועד במצלמה נסתרת.

 

"למה לעבור סיוט ברבנות, אם אפשר לעשות את זה כאן בקלות?" עם הכתובה (צילום: אוהד צוויגנברג) (צילום: אוהד צוויגנברג)
"למה לעבור סיוט ברבנות, אם אפשר לעשות את זה כאן בקלות?" עם הכתובה(צילום: אוהד צוויגנברג)

 

בשנים האחרונות הכריזה הרבנות מלחמה על ארגון "צהר", שביקש לחתן זוגות על פי כל כללי היהדות, דרך רבניו האורתודוכסים, כמובן. כשנעשה ניסיון לפתוח את אזורי הרישום ("חוק צהר"), ולאפשר לכל זוג להתחתן אצל כל רב עיר, לבחירתו - פתחה הרבנות במתקפה על החוק, תוך שהיא מזהירה מ"מערב פרוע" של רישומי נישואים לא מבוקרים, והרס יהדותה של המדינה.

 

על הרפורמים והקונסרבטיבים המבקשים לחתן בישראל אין מה לדבר. הם פסולים. נישואים אזרחיים, כידוע, אסורים על פי חוק, ועל נישואים פרטיים שאינם מוכרים קבע המחוקק עד שנתיים מאסר. כל שנותר לזוגות שאינם מעוניינים או יכולים לעבור את המסלול שמציעה הרבנות, הוא להוציא סכומים גבוהים על חתונה אזרחית בחו"ל, ואז לחזור להירשם במשרד המשפטים.

 

בפועל, מתברר מתחקיר שערכנו כי דווקא בבתי הדין הפרטיים של "העדה החרדית" ושל חסידות בעלז, אפשר להינשא באופן פתוח הרבה יותר מאשר מציעים גם הליברלים שברבני "צהר".

 

מדריכת הכלות לאה שנירר

המענה הקולי במחלקה לרישום נישואים של העדה החרדית נפתח ביידיש. בהקשה על הספרה 2 אנחנו מועברים לשפה העברית, והמזכיר מעברו השני של הקו מפרט בסבלנות מה צריך להביא בכדי להירשם: אישור רווקות, תעודת נישואים של ההורים (להוכחת יהדות – א"ש), אישור שיש מדריכת כלה, "ואם אתם רוצים הנחה, תביאו גם אישור שהחתן לומד בישיבה". על פניו, סטנדרטי.  

 

 

שלמה, בחור ישיבה נחמד, הסכים באדיבותו להתנדב לתפקיד ה"חתן" ולעבור עמי את כל השלבים - עד לרגע הכמעט-אחרון, לפני שנמצא את עצמנו רשומים כנשואים במשרד הפנים.

 

נכנסים למשרדי הרישום ברחוב שטראוס 26 בירושלים, ומגישים את המסמכים שהתבקשנו להביא. רשם הנישואים מרפרף עליהם באדישות. "אישור הרווקוּת שלך לא טוב", הוא פונה לשלמה. "אין חותמת מקצועית, או לוגו באישור שהרב כתב לך. תסתכל", הוא מצביע על אישור מדריכה הכלות שהבאתי – "כאן יש לוגו, זה מודפס, אני רואה שזה אמיתי. את מה שאתה הבאת, אפשר להכין לבד".

 

יש רק בעיה אחת: אישור מדריכת הכלות שלי פיקטיבי. לחלוטין. בחרתי בשם "לאה שנירר" המעושרת, שמן הסתם לא צלצל מוכר לרשם החרדי. אף אחד לא טרח לבדוק אם יש מדריכת כלות אמיתית כזאת. מבחינתו, לאה שנירר לימדה אותי הלכות טהרה, כהלכה.

 

למרות שהאישור לא תקין, הרשם "מחליק את העניין" ומחליט לרשום אותנו בכל זאת לנישואים. בזמן שהוא ממלא את הפרטים שלנו, הוא גם עונה לטלפונים. "אוחנה אמרת? תעודת הנישואים שלכם מוכנה, תבואו לקחת". ועוד שיחה, ועוד אחת. שלל שמות נזרקים בחלל האוויר: חתנים וכלות לעתיד, שמות של עדים, שמות של רבנים שינהלו את החופה, שמות של מדריכות כלות. הכל בטלפון.

 

יש קבלה? יש אישור

בלי לדעת אם מדובר במשפחה חרדית, דתית או חילונית - בבד"ץ מטפלים בכולם כשזה קשור לנישואים, ואולי גם לכסף. לא מעט זוגות דתיים-לאומיים ואפילו חילונים בוחרים לעבור את התהליך דווקא בבד"ץ האולטרה-חרדי, כדי לתקוע "אצבע בעין" לרבנות.

 

"מה זאת אומרת למה?" אומר-שואל אחד החתנים לעתיד, עם כיפה קטנה ולא חרדית לראשו. "למה לי לעבור סיוט ברבנות, אם אני יכול לעשות את זה כאן בקלות, בלי שיוציאו לי את הנשמה ויתחילו לבדוק עד כמה אישתי יהודייה, ולמה הגיור של סבתא שלה כזה או אחר, והאם היא שומרת נידה".

 

אז למה לא להתחתן אזרחית?

 

"כי המשפחות שלנו דתיות, ואנחנו לא רוצים לפגוע בהורים שלנו. זה הכל".

 

בבד"ץ מטפלים בכולם כשזה קשור לנישואים, ואולי גם לכסף. התעריף ()
בבד"ץ מטפלים בכולם כשזה קשור לנישואים, ואולי גם לכסף. התעריף

 

כמותו יש עוד אין-ספור זוגות שמציפים את משרדי הרישום. בשנים האחרונות פשטה השמועה מפה לאוזן, וכל מי שרוצה להימנע ממסלול הרבנות (גם "צהר" מחתנים בפועל דרך הרבנות, י"ש), נרשם באחד מבתי הדין החרדיים הקיצוניים.

 

"מי הרב שיקדש אתכם?", פונה הרב לשלמה, "החתן" שלי לעתיד.

 

אני נלחצת לרגע. רק שלא ישכח את השם ששלחתי לו במסרון – הרב שלום וואזנר מקריית גת. "הרב שלום וואזנר מבית"ר עילית", הוא עונה בביטחון. במחשבה שנייה, לא באמת בדקתי אם יש רב העונה לשם הזה גם בקריית גת.

 

הטפסים הושלמו, הרשם שואל אותנו באיזה סוג כתובה אנחנו מעוניינים, ובסוף מגיש לנו כתובה נוסח אשכנז עם הוראה ברורה: "אחרי החתונה, אפילו בימי השבע-ברכות, אתם מתקשרים אלינו ומוסרים את שמות העדים. לאחר מכן תמתינו ארבעה ימים, ואז מתקשרים לשאול אם התעודה כבר מוכנה. אומרים 'אמן' ובאים לכאן עם הכתובה לקחת את תעודת הנישואים".

 

אנחנו לא צריכים אישור לרב שמקדש אותנו שנרשמנו? אישור שהוא יכול לחתן אותנו?

 

"לא צריכים כלום", מסמן הרשם בתנועת ביטול. "הנה, יש לך קבלה ששילמת".

 

זה כבר אישור להתחתן?

 

"כן".

 

בבד"ץ אפשר גם להתגרש

לצורך העניין, מבחינת הבד"ץ יכולנו להכריז על אברי גלעד כ"רב", ולבקש ממנו לחתן אותנו בלי כל בעיה. "כבר היו מקרים כאלה", אומר א'. "הם אפילו לא טורחים לבדוק את האישורים. אתה מביא להם אישור מרב, והם לא טורחים לבקש טלפון כדי לראות אם קיים רב כזה, ואם הוא חתם".

 

כדי לוודא שלא מדובר בצירוף מקרים, דיברנו עם זוגות רבים שכבר נישאו כך. כולם אישרו לנו שהם עברו תהליך זהה. "שכונה", הייתה המילה שחזרה אצל כולם.

 

לא בודקים בציציות. רישום נישואים בבד"ץ ()
לא בודקים בציציות. רישום נישואים בבד"ץ

 

אגב, גם להתגרש אפשר דרכם, מבלי לעבור בבתי הדין הרבניים, כפי שהתברר משיחת טלפון נוספת שהקלטנו. אבל מה שטוב לבד"ץ העדה החרדית, לא מספיק טוב כשמדובר בארגונים דוגמת "צהר", כפי שעלה מתחקיר ערוץ שתיים לפני כשבוע, על התעללות פקידי הרבנות בחיפה בכמאה זוגות שביקשו להינשא דרך הארגון.

 

"אין ספק שכיום, במדינת ישראל, הליך רישום הנישואים הפך למשהו מאיים עבור הרבה מאוד זוגות", אומר הרב ד"ר שאול פרבר מעמותת "עתים". "במקום לנצל את ההזדמנות להראות את הצד היפה של היהדות, ברבנות הופכים להיות חוקרים ובלשים, ומייצרים חשדנות רבה משני הצדדים.

 

"אנחנו צריכים לשאוף, ואצלנו עובדים על זה מדי יום, שנקודת המפגש המשמעותית הזו עם היהדות בחיים של זוגות צעירים תהיה זיכרון חיובי שיילך איתם כל החיים. לצערי, היום בוחרים זוגות רבים בחתונת 'אקמול': רוצים לעבור את זה במינימום כאב. והרבה מהאחריות מוטלת לפתחה של הרבנות".

 

בימים אלה מנסים ב"עתים" לקדם חוק שיבזר את הסמכויות בנושא הדרכות כלה, ובמקביל מקדמים שיח על נושא חקירת יהדותם של עולים.

 

הבד"ץ: מקפידים על מתן שירות ראוי לכל הבאים בשערנו

מבד"ץ העדה החרדית נמסר בתגובה: "הרישום נעשה על ידינו בהתאם לרישיון מהמשרד לשירותי דת, וכך גם התעודה שאנו מנפיקים. טרם מתן התעודה אנו עורכים את כל הבירורים הנדרשים, בהתאם להנחיות המשרד לשירותי דת...

 

"איננו בודקים את הבאים בשערנו, ואנו מקפידים על מתן שירות ראוי ומקצועי לכל הבאים בשערנו. אשר לשאלתכם בעניין הזוג שנשלח על ידכם, נציין כי הכתובה שקיבל אותו זוג הינה טופס ריק. כתובה זו יש להעביר לרב מסדר הקידושין, על מנת שהוא ימלא ויחתום. הטופס ללא חתימת רב מסדר הקידושין נעדר כל תוקף או משמעות.

 

"נציין גם כי אישור הנישואים היחיד הינו אישור נישואים של המשרד לשירותי דת, שאותו מקבלים רק לאחר סיום תהליך הבדיקות הנדרשות".

 

מהמשרד לשירותי דת, האחראי גם על הרבנות, נמסר בתגובה: "אנחנו ממאנים להאמין שכך הדבר. נשמח אם הממצאים יועברו לרשותנו בהקדם, והעניין ייבדק מיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
"באים לכאן עם הכתובה לקחת את תעודת הנישואים"
צילום: אוהד צויגנברג
"חתונת אקמול". הרב שאול פרבר
צילום: מאיר אוחיון
מה היא מלמדת? לאה שנירר
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים