שתף קטע נבחר

פלורידה 99: טראמפ בא לסגור עניין

ניצחון מחר בפלורידה שמחלקת כמעט 100 צירים ובעוד 4 מדינות יוכל להטיס את טראמפ קדימה לזכייה בפריימריז. רגע לפני, בעצרת בבוקה רטון, ראתה אותו אורלי אזולאי נותן שואו למעריציו שטופי הזעם, עם מילות המפתח "אני, אני ואני". עליהם זה עבד: "טראמפ יחזיר לנו את אמריקה שלקחו המהגרים"

למעריצים הרעשנים שלו בבוקה רטון שבפלורידה גילה דונלד טראמפ מדוע בעימות הטלוויזיוני האחרון מול המתמודדים האחרים הוא היה רגוע כל כך עד שהצופים חשבו שנפלה עליו תרדמת. "איוונקה שלי אמרה לי לפני העימות, אבא, תשמור על פרופיל נמוך. גם אם היריבים יגידו לך דברים שאתה לא אוהב, אל תענה להם. אתם מכירים את איוונקה?". הקהל הניף את ידיו באוויר ושאג "כן" גדול. זה לא היה סוף ההסבר: "אשתי מלניה אמרה לי לפני העימות, דונלד, אתה צריך להיראות נשיאותי. תדבר כמו נשיא. שמעתי להן. זאת הייתה טעות - אנשים אוהבים שאומרים את האמת. אמריקה, גם כשהיא יוצאת למלחמות היא עושה את זה בפוליטיקלי קורקט. גמרנו עם זה".

 

ואכן, בעצרת הבחירות שלו בבוקה רטון חזר טראמפ להיות דונלד הישן והרע. הוא תקף, הוא השמיץ, הוא נבח במקום לדבר, ועשה מה שהוא יודע לעשות הכי טוב: הוא פיאר את עצמו. היו לו שתי סיבות טובות לחזור לעצמו. האחת: הקהל התמוגג ולא הפסיק להריע לו, וטראמפ הבין שבשביל השואו הזה בדיוק הם באים אחריו - הוא נותן להם תת-פוליטיקה שאיש לפניו לא העז לתת, והשנייה: הבריונות מנצחת. ככל שהוא יותר בוטה, מגלומן ונמוך שפה - כך גדל כוחו.

 

כשטראמפ עלה לבמה בלילה האחרון בבוקה רטון כבר היו בידיו תוצאות סקר חדש בפלורידה: הפער בינו לבין מרקו רוביו, שזאת מדינת הבית שלו, התעצם עוד יותר. בשבוע שעבר הוא הוביל בפער חד-ספרתי, ועכשיו הפער הוא כבר כמעט עשרים אחוז. טראמפ המציא את הנוסחה, ועד כה יש לו הוכחות שהיא מנצחת. איוונקה לא כל כך אוהבת את הסגנון והיא הייתה רוצה לראות את אבא שלה ממלכתי יותר, מיושב בדעתו, וגם מלניה הייתה רוצה דונלד מאולף, אבל יש להניח כי בעתיד הקרוב זה לא יקרה. בכל פעם שהוא מנסה להיות טראמפ, לוקח לו זמן קצר והוא שב להיות דונלד.

טראמפ. בחירות בשיטת "המנצח לוקח הכול" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ. בחירות בשיטת "המנצח לוקח הכול"(צילום: רויטרס)

ואם טראמפ מצא את הנוסחה המנצחת, זה בדיוק הזמן שלו להשתמש בה. הבוחרים הרפובליקנים יילכו מחר להצביע באחד הימים הקריטיים ביותר במרוץ לנשיאות, כשעל הפרק עומדים חמש מדינות והמון צירים: פלורידה שמחלקת 99 צירים, אילינוי (69), מיזורי (52), צפון קרוליינה (72) ואוהיו (66). מלבד צפון קרוליינה, כל המדינות יחלקו את הצירים שלהן בשיטת "המנצח לוקח הכול" – המקום הראשון גורף את כל הצירים, המקום השני לא מקבל כלום. המשמעות היא ששורת ניצחונות של טראמפ תגדיל דרמטית את הפער שלו מיריביו: כדי לזכות במועמדות הרפובליקנית לנשיאות צריך לגרוף 1,237 צירים, ולטראמפ יש 464, לטד קרוז 372, לרוביו 166 ולג'ון קייסיק 63. אם טראמפ ינצח בפלורידה את הסנאטור רוביו ובאוהיו את המושל קייסיק – מי יעצור אותו?

 

אלוהים ירד מהשמיים

עשרת אלפים איש, רובם לבנים המדברים בגלוי על שנאת מוסלמים ותיעוב מהגרים, עמדו שעות באמפיתיאטרון של בוקה רטון, ליד האגם המלאכותי, וחיכו למי שבעיניהם הוא המלך: דונלד טראמפ. "אני מתרגשת", אמרה לי סאלי מרפי שהגיעה עם שני בניה. "הוא יחזיר לנו את אמריקה שלקחו לנו כל המהגרים". באיחור של שעתיים, תחת אבטחה כבדה, התקרב מסוק ועליו הכתובת "טראמפ" למנחת הצמוד. הרמקולים השמיעו בקולי קולות את לוצ'אנו פאברוטי שר שירי אהבה נפוליטניים, כמו שאוהב המתמודד, והדבר נתן אופי חגיגי יותר לאירוע בחירות שבדרך כלל משמיעים בו מוזיקת פופ סוחפת או שירי קאנטרי. "זה כמו שאלוהים יורד אלינו מהשמיים", התפעל צעיר עם גופייה וזרועות עמוסות בקעקועים.

 

את האירועים שלו מעצב דונלד טראמפ בצלמו: גרנדיוזיים ופומפוזיים. מה שהוא מציע זה את עצמו ואישיותו כפתרון לכל בעיות העולם. הוא לא מביא בשורה ולא מציג תוכנית או מצע. הוא מדבר בשבחי עצמו ומבקש שיריעו לו. בגלל מי שהוא. בגלל שיש לו כסף, בגלל שהוא יודע להחציף פנים ולדבר בשפת הבריון של השכונה. באמריקה, שבה מכהן נשיא עם השקפת עולם פייסנית, כזה המציע יד מושטת במקום אגרוף פלדה, נוהרים עתה ההמונים אחרי מי שהוא היפוכו הגמור. דונלד טראמפ.

בין "מדהים" ל"ביזיון". מילים ריקות עושות את העבודה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בין "מדהים" ל"ביזיון". מילים ריקות עושות את העבודה(צילום: AFP)

"תבנה לנו חומה", שאגו לעברו ההמונים, והוא השיב להם: "ועוד איך אני אבנה לכם. וזו תהיה חומה גבוהה, ומכסיקו תשלם עבורה. אה? איך זה נשמע? אני אוהב אתכם". טראמפ שאג והמתין בשקט כמה שניות כדי לשמוע בחזרה "אנחנו אוהבים אותך, טראמפ, טראמפ, טראמפ".

 

הוא הגיע לאירוע עם כובע מצחייה אדום שעליו סיסמת הבחירות שלו "נחזיר את אמריקה להיות נהדרת", ודיבר בזרם אסוציאטיבי כהרגלו, מתקשה לסיים משפט או להציג תוכן מובנה כלשהו. אוצר המילים שלו מתחלק לשתי קבוצות: כשהוא רוצה להיות חיובי ולספר כמה טוב הוא יעשה לאמריקה, הוא אומר שנשיאותו תהיה מדהימה, מקסימה, מהממת, עשירה, נוצצת, מנצחת. כשהוא רוצה להגדיר את יריביו או את הנשיא המכהן, המילים שבהן הוא משתמש פעם אחר פעם הן "קטסטרופה", "אסון", "ביזיון", "חרפה". טראמפ מתקשה להוציא מפיו משפטים שלמים שיש להם התחלה, אמצע וסוף: הוא מדלג מנושא לנושא, ממחמאה (לעצמו) לקללה לכל מי שחושב אחרת ממנו. הוא מדלג על מילים: לעיתים הוא נשמע חסר פשר, לעיתים חסר היגיון.

 

לדכא את המחאה

גם אובמה הצליח להביא במרוץ שלו עשרות אלפים לעצרות: היו אלו ימים של התרגשות ותקווה. ההמונים הריעו לו מתוך שמחה, מתוך כמיהה לעתיד, מתוך רצון לשנות היסטוריה. היה אז חשמל באוויר. הייתה אקסטזת המונים שרקדו בעצרות שלו מתוך שיכרון חושים והתמכרות טוטלית לשינוי שהציע. אצל טראמפ מדבר הפחד: אנשים שכועסים על השיטה, על הממסד ועל הפוליטיקה הישנה והרקובה חוסים תחת כנפיו של זה שמציע להם לסלק את המוסלמים, לעשות טרנספר למהגרים. הם הולכים אחריו כי הוא יודע לבטא את הזעם שלהם מול כל העולם והשיטה, ויודע לנגן היטב על סך כל הפחדים שלהם.

 

"אני אהפוך אתכם לעשירים", זעק טראמפ מהבמה, והם קיפצו כמי שמאמינים שהעושר שלו יהפוך להיות שלהם אם רק יצביעו נכון. להלן מקבץ הצהרות מתוך הנאום שלו: "אני עשיר, אני לא צריך כסף מתורמים. רק אני יודע לפעול מהראש והלב. יש לי לב ענק. אשים אומרים משהו על האישיות שלי, למי לעזאזל אכפת: אני אדם טוב. אני טוב יותר מהילרי שרק קוראת מטלפרומפטר. אני חכם יותר ממרקו הקטן וטד השקרן. אני הסיפור הפוליטי הכי חם בכל העולם. האוונגליסטים אוהבים אותי. ההיספנים אוהבים אותי. הנשים אוהבות אותי. בעלי ההשכלה אוהבים אותי. חסרי ההשכלה אוהבים אותי. גם אני אוהב אותם. וכולם אוהבים אותי. אני... אני... אני...".

מרקו רוביו. פלורידה, הבית שלו, עשויה להיות לו לתחנה האחרונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרקו רוביו. פלורידה, הבית שלו, עשויה להיות לו לתחנה האחרונה(צילום: AFP)

מעבר לגדר עמדו המפגינים נגד טראמפ: כוחות גדולים של אנשי השירות החשאי והמשטרה חסמו אותם ולא נתנו להם גישה לאירוע. הם הניפו שלטי "זה כבר לא מצחיק" ו"יגורש טראמפ". "איפה כל המפגינים?", שאל טראמפ, שנשמע מאוכזב מהעובדה שאין במי להתנגח. כמובן, הוא ידע. האנשים שלו הציבו מגנומטרים בכניסה וערכו חיפוש מדוקדק בכליהם של כל הנכנסים. כל מי שנמצא עם כרזה נגד טראמפ סולק החוצה בבושת פנים. הייתה זו הוראה אישית שלו: לדכא את המחאה.

 

בפלורידה נשמע טראמפ כמי שהמינוי כבר בכיסו, ויש לו סיבה טובה: הסקר האחרון שפורסם על ידי אוניברסיטת מונמאוט מראה כי

הוא הגדיל משמעותית את הפער והוא צפוי לקבל 44 אחוז מהקולות בבחירות מחר, בעוד מרקו רוביו יקבל 27 אחוזים בלבד. אם כך אכן יהיה, בפלורידה יסגור טראמפ את אחת העסקאות הטובות של חייו: הוא יבטיח מעשית את הזכייה במועמדות המפלגה הרפובליקנית למשרת נשיא ארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"חומה? ועוד איך אני אבנה לכם". טראמפ
צילום: רויטרס
מומלצים