שתף קטע נבחר

"ניו יורק טיימס" נגד נתניהו: "דורש חבילת סיוע בלתי סבירה"

במאמר מערכת תקיף בעיתון מפורט "חוסר הכבוד" שמפגין ראש הממשלה כלפי הנשיא האמריקני. "רק הסכם שלום יערוב לביטחון ישראל, אבל נתניהו מעולם לא הראה נכונות לכך", נכתב, "הוא ביטל הפגישה עם אובמה כי לא רצה לצאת בלי הסכמה שיוכל להתרברב עליה בבית ומחכה לנשיא הבא"

מאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס": נתניהו מפגין חוסר כבור לאובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס": נתניהו מפגין חוסר כבור לאובמה(צילום: AFP)

העיתון "ניו-יורק טיימס" פרסם אתמול  (ב') מאמר מערכת תקיף תחת הכותרת "ההזדמנויות האבודות של מר נתניהו", ובו מפורטת בין היתר הידרדרות היחסים בין בנימין נתניהו לברק אובמה, ו"חוסר הכבוד" שמפגין ראש הממשלה הישראלי כלפי הנשיא האמריקני. "בקשת ישראל להגדיל את הסיוע הביטחוני ל-4 מיליארד דולר היא בלתי סבירה", נכתב. "רק הסכם שלום באמת יגן על ישראל, אבל נתניהו מעולם לא הראה נכונות לכך".

 

המאמר נכתב על רקע ביקורו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בוושינגטון ופגישתו עם מקבילו האמריקני, אשטון קארטר, בפנטגון. הפגישה נועדה בין היתר לקדם את המשא ומתן על הסכם הסיוע בין ארצות הברית לישראל שמתנהל כבר כמה חודשים. על פי הדיווחים ישראל ביקשה מארה"ב להעלות את היקף הסיוע הביטחוני השנתי מ-3.1 מיליארד כפי שניתן כיום ל-4 מיליארד דולרים מדי שנה למשך עשור.

"מעדיף לסגור עסקה עם הנשיא הבא" (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
"מעדיף לסגור עסקה עם הנשיא הבא"(צילום: אמיל סלמן)

גילה בתקשורת שנתניהו ביטל את הפגישה. אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גילה בתקשורת שנתניהו ביטל את הפגישה. אובמה(צילום: רויטרס)
 

המאמר החל בהתייחסות לביטולו של נתניהו את הפגישה עם אובמה שהייתה אמורה להתקיים בהמשך השבוע בוושינגטון, ובפרט על העובדה כי הבית הלבן למד על הביטול – דרך התקשורת. "המחלוקת סביב הפגישה בבית הלבן בוושינגטון היא רק עדות אחרונה למערכת היחסים הטעונה בין אובמה לנתניהו", נכתב.

 

"העובדות הבסיסיות הן שנתניהו ביקש להיפגש עם אובמה בזמן ביקורו בוושינגטון, הבית הלבן הסכים, ואז נתניהו ביטל. לא מפתיע שממשלתו של נתניהו הודיעה על החלטתה בתקשורת ולא ישירות לבית הלבן, לנוכח חוסר הכבוד שהפגין נתניהו כלפי אובמה בעבר. לא ברור איך זה משרת את האינטרסים של ישראל".

 

על פי מאמר המערכת, סיבת הביטול של פגישת נתניהו-אובמה טמונה בין היתר ביחסים הרעועים ממילא בין השניים, ובעובדה שנתניהו לא יכול למצות את המרב, כפי שרוצה, מהנשיא הנוכחי. "כשאובמה סגר את הסכם הגרעין עם איראן למרות התנגדותו העזה של נתניהו, הוא הבטיח לחזק את הקשר הביטחוני עם ישראל", נכתב ב"ניו יורק טיימס". "זה הובן בתור תוספת לסיוע הביטחוני. אבל המו"מ נתקל בבעיות. סיבה אחת שלכאורה בגללה נתניהו ביטל את הפגישה בחדר הסגלגל היא שהוא לא רצה להגיע לפגישה ללא הסכמה שהוא יוכל להתרברב עליה בבית".

יעלון וקרטר, היום בוושינגטון (צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון ) (צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון )
יעלון וקרטר, היום בוושינגטון(צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון )
 

"נתניהו לכאורה ביקש תוספת גדולה בסיוע אמריקני לכדי יותר מ-4 מיליארד דולר לשנה, וזה נראה לא סביר", הצהירו בעיתון. "נתניהו רמז לאחרונה שאולי הוא יחכה לשנה הבאה כדי להמשיך בדיונים על חבילת הסיוע, כנראה מכיוון שהוא מאמין שהוא יצליח להשיג הסכם טוב יותר עם יורשו של אובמה".

 

המאמר הנוקשה משקף במידת מה את עמדת הממשל האמריקני לגבי המשך ניסיונות הגישור בין ישראל לפלסטינים. "סיוע צבאי לבדו לעולם לא יבטיח את ביטחונה של ישראל; לשם כך צריך להתקדם לקראת הסכם שלום במזרח התיכון", נכתב. "נתניהו מעולם לא הראה נכונות בנושא הזה, וזה ניכר בבנייה בהתנחלויות. מקבילו הפלסטיני, אבו מאזן, הוא מנהיג חלש ומזדקן שוויתר כבר על שלום".

 

"בכל פעם ההצעה רק נהיית גרועה יותר"

בין נתניהו לבין הממשל האמריקני יש מתיחות סביב סוגיית מזכר ההבנות הביטחוני. הממשל לוחץ על נתניהו לחתום עליו עד סוף השבוע, דהיינו תחת ממשל אובמה. בממשל חוששים שנתניהו עושה תרגילי השהיה, כפי שנכתב גם במאמר של ה"ניו יורק טיימס", במטרה למשוך עד לאחר הבחירות – מתוך תקווה שהנשיא הבא, בתקווה מבחינתו שיהיה רפובליקני, ייתן לישראל עסקה טובה יותר.

 

האמריקנים מאוד לא אהבו אמירה של נתניהו מישיבת הממשלה לפני כמה שבועות, שלפיה אם המזכר לא יענה על הצרכים של ישראל – לא יקרה כלום אם החתימה תידחה לממשל הבא. לאחר שלחצו עליו, נתניהו חזר בו ואמר שהוא מחויב להגיע להסכם עוד בממשל הנוכחי.

 

אלא שאז הגיעה התקרית סביב ביטול ביקורו של נתניהו בוושינגטון. גורמים אמריקניים משוכנעים שהביטול נובע מכך שנתניהו חומק מחתימה כי המזכר לא לטעמו. סגן הנשיא ג'ו ביידן עסק בנושא הזה בשיחות שלו בישראל והדגיש שישראל צריכה לקבל את ההצעה של האמריקנים גם אם היא לא עונה על כל הדרישות הישראליות. ביידן הוסיף שבעבר כאשר התעוררו צרכים ביטחוניים חדשים, ארה"ב ידעה לעזור לישראל, כמו בכיפת ברזל ובהערכות לאיום המנהרות.

 

עוד אמר ביידן שמחצית מהסיוע הביטחוני האמריקני למדינות בעולם מגיע לישראל. הוא הזהיר שאם הסיוע יגדל עוד זה עלול לפגוע בתמיכה הדו-מפלגתית בישראל בארה"ב ולעורר שאלות מצד אזרחים אמריקניים מדוע יש כסף להגדלת הסיוע לישראל ולא למימון ביטוח בריאות למשל לאזרחי ארה"ב. גורם מדיני בכיר אמר כי בכל פעם שיושבים עם האמריקנים על עסקת הסיוע – ההצעה גרועה יותר.


פורסם לראשונה 14/03/2016 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם
"רצה להתרברב על ההסכם בבית". נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים