שתף קטע נבחר

צילומי הרפואה המדהימים: כך נראה שבץ מוחי?

בתחרות צילומי רפואה בבריטניה נבחרה למקום הראשון תמונתו של תינוק שסבל מצהבת ועבר טיפול פוטותרפיה להפחתת ערכי הבילירובין בדמו. למקומות הראשונים הגיעו גם תמונת שבץ מוחי, ציור של וירוס האבולה, העין מבפנים וסריקה תרמית של ידיים בהן קיימת פגיעה בכלי דם

נפלאות גוף האדם: בבריטניה התקיימה לאחרונה תחרות צילומי רפואה מרהיבים, בה הוצגו תמונות מתוככי גוף האדם הבריא והחולה. למקום הראשון הגיעה תמונתו של תינוק הסובל מצהבת וטופל באור כחול, בטיפול פוטותרפיה שנודע כמפחית את רמות הבילירובין בדם, אותו פיגמנט הגורם לצהבת.

 

התופעה נקראת "צהבת של הילוד". בחלק מהתינוקות שנולדים, הכבד אינו מספיק לפרק את הצבען בילירובין, אשר הולך ומצטבר בדם וגורם לצהבת. אור כחול הכלול באור הלבן, הופך את הבילירובין לחומר המופרש על ידי המרה והכליות. צהבת בתינוקות עלולה לגרום כמובן גם מסיבוכים רבים אחרים, שאינם קשורים לצהבת של הילוד, והטיפול בהם שונה.

 

ילוד בטיפול פוטותרפיה באור כחול (צילום: PA) (צילום: PA)
ילוד בטיפול פוטותרפיה באור כחול(צילום: PA)

 

אל המקום השני הגיע איור של מבנה נגיף האבולה אותו אייר האמן דיוויד גודסל. האיור מראה בפירוט רב את המבנה הפנימי של הווירוס הקטלני והזעיר שקטל מעל 11 אלף בני אדם בהתפרצות הנוכחית באפריקה.


תא נגיף האבולה (צילום: PA) (צילום: PA)
תא נגיף האבולה(צילום: PA)

הצילום הזה מדגים את לב הפרה, הגדול פי ארבעה מלב האדם. עם זאת, קיים דמיון רב בין מבני הלב האנושי לזה של החיה. הציור מראה את המבנים העדינים בתוככי שריר הלב, כולל המחיצה בין שני חלקי הלב - הימני והשמאלי, העורקים והמסתמים שנחשפו לאחר הסרת החלק הקדמי של שריר הלב.


חתך של לב פרה (צילום: PA) (צילום: PA)
חתך של לב פרה(צילום: PA)

תמונה זו של האמן פיטר מלוקה, מדגימה את מערכת המבנים המורכבת בתוככי העין בהן מנהרות זעירות הנושאות דם עם חמצן.


מנהרות ומחילות בתוככי העין (צילום: PA) (צילום: PA)
מנהרות ומחילות בתוככי העין(צילום: PA)

 

דגימת דם מירכיו של חולה עורבבה עם כימיקלים ואיפשרה להבחין בתא מח עצם. תא זה נקרא גם "תא מולטי פוטנטי" המסוגל להתמיין ולהתפתח כמעט לכל תא בגוף האדם:


תא מח עצם (צילום: PA) (צילום: PA)
תא מח עצם(צילום: PA)

 

וכך נראה שבץ מוחי: תמונה זו של ניקולס אוונס נלקחה מתוך סריקה רפואית המדגימה את העורק החסום (צבוע בירוק) בצווארו של חולה. כלי הדם נושא דם אל המוח וכאשר הוא נחסם, חלק מהמוח עובר נזק בלתי הפיך.


עורק חסום יוצר שבץ מוחי (צילום: PA) (צילום: PA)
עורק חסום יוצר שבץ מוחי(צילום: PA)

 

כלי הדם בעין: רשת הקווים המורכבת הזו נמצאת במערכת הראייה שלנו. אם אחד מכלי הדם נחסם, עלול להתרחש נזק בלתי הפיך עד לעיוורון:


כלי הדם ברשתית העין (צילום: PA) (צילום: PA)
כלי הדם ברשתית העין(צילום: PA)

 

חיווט מוח האדם: תמונה זו ממפה את הנתיבים בתוך המוח, עם סיבי העצב המחברים בין הצד הימני לצד השמאלי (בצבע אדום-ורוד), הקשר בין קדמת המוח לאחורי המוח (ירוק) והסיבי העצבים המקשרים בין המוח לשאר הגוף (כחול).


חיווט סיבי העצב במוח (צילום: PA) (צילום: PA)
חיווט סיבי העצב במוח(צילום: PA)

 

תסמונת ריינו היא הפרעה בה קיימת פגיעה בזרימת הדם לידיים. תמונה זו שבוצעה על ידי מצלמה תרמית, מדגימה את ההבדלים בין יד ימין (הצבועה

בצבעים חמים המעידים על זרימת דם תקינה) ליד שמאל:

 

הבדלים בזרימת הדם בידיים (צילום: PA) (צילום: PA)
הבדלים בזרימת הדם בידיים(צילום: PA)

 

המעבדה הכימית של גוף האדם: זהו מבנה תאי הכבד, האיבר האחראי על טיפול בכימיקלים שבגופנו. הכבד הוא בעל יכולת קסומה להתחדש. מה שמאפשר להשתיל אונת כבד בחולים, הצומחת לאיבר שלם:


תאי כבד המסוגלים להתחדש (צילום: PA) (צילום: PA)
תאי כבד המסוגלים להתחדש(צילום: PA)
 

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים