שתף קטע נבחר

"החלטת בג"ץ נותנת למדינה קלף מיקוח מול חברות הגז"

המערכת הפוליטית סערה בעקבות החלטת בג"ץ שדחתה את מתווה הגז, אך על מה כל המהומה בעצם? עילי רטיג, מומחה לאנרגיה, מנסה לעשות סדר. צפו בדיון באולפן

"ההחלטה של בג"ץ לדחות את המתווה היא נכונה . סעיף היציבות פוגע במשילות של הממשלה עצמה והוא נותן לה קלף מיקוח חזק מול חברות הגז. עכשיו היא יכולה לבוא לחברות ולומר להן שהיא לא יכולה להבטיח שלא יהיו שינויים במתווה ב-10 השנים הבאות. אפשרות שנייה היא שהממשלה תבוא ותפצה את החברות ואז הנזק גדול על התועלת. נקווה שהממשלה יודעת שהכלי שבית המשפט נתן לה הוא כלי שרק יועיל לה". כך אומר עילי רטיג, מומחה לאנרגיה מאוניברסיטת חיפה. צפו בראיון באולפן ynet 

 

כך ישפיע עיכוב מתווה הגז על כלכלת ישראל

שותפויות לוויתן: קוראים לממשלה לייצר יציבות

 

רטיג מוסיף: "בג"ץ קיבל החלטה טובה: הוא לא ביטל את המתווה, הוא ערער על סעיף אחד מאוד בעייתי שהממשלה צריכה לתקן ולכן מדובר בעיכוב של כמה חודשים שלא יהיו לו משמעויות מרחיקות לכת. הייצוא ממאגר לוויתן גם ככה מיועד ל-2020 או 2021 וזה תלוי גם במחירי הנפט שיהיו באותה התקופה. לא מדובר בעיכוב משמעותי מדי.

 

"נתניהו הגזים בתגובה שלו להחלטת בג"ץ שערערה רק על סעיף אחד בעייתי מכל המתווה והוא סעיף היציבות. זה סעיף שהממשלה בעצמה לא רצתה בו. אף ממשלה לא רוצה לכבול את עצמה ל-10 שנים קדימה שלא תוכל לחוקק חוקים או להתאים את עצמה למצבים משתנים במשק. זה משהו שהיא הייתה חייבת לחברות הגז והן התעקשו על כך. הן הרגישו שהיא הייתה צריכה לתת גזר על המקל הקשה שהיא נתנה עם מכירת אחזקותיהן בשדות".

 

לגבי ההשלכות הגיאופוליטית, רטיג אומר כי צריך להבין שייצוא גז הוא אוצר כלכלי למדינת ישראל וזה יעזור למדינות שסביבנו. "אבל מי שחושב שאם תתחיל לייצא גז לאירופה זה ייתן לה כוח על פני המדינות האלה, שנוכל לכבות להם את השאלטר אם יצביעו נגדנו באו"ם או באיחוד האירופי, זה שטויות. לישראל אין הרבה גז, יש לה מספיק גז לאזור. לאירופה יש הרבה אלטרנטיבות לגז ולישראל אין", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים