שתף קטע נבחר

מעג'מי ביפו לראשות הבנק הגדול בישראל

בלי כפית של זהב בפה ועם שלל אתגרים, הצליח ציון קינן להגיע מתפקיד זוטר למשרת מנכ"ל בנק הפועלים ולחלץ אותו מהמשבר הפיננסי. מה היתה עלות שכרו מאז מונה למנכ"ל, ומי צפוי להחליף אותו בתפקיד?

אחרי 38 שנה בבנק הפועלים, מתוכם 7 שנים כמנכ"ל, הודיע היום (ה') ציון קינן על פרישתו. קינן, נשוי ואב לשלושה ילדים, הוא בעל תואר ראשון במדעי החברה מהאוניברסיטה הפתוחה ובעל תואר שני בלימודי עבודה מאוניברסיטת תל אביב. את הקריירה הבנקאית שלו הוא החל למעשה כפקיד בנק זוטר בסניף הפועלים בדרום תל אביב, בשנת 1978.

 

קינן, ששם משפחתו המקורי הוא וקנין, לא נולד עם כפית זהב בפה. הוריו, שעלו ממרוקו, הגיעו למעברה לא רחוק מקרית מלאכי. בהמשך עברה המשפחה לדימונה ומשם לדירת חדר בשכונת עג'מי ביפו.

  

כאמור, את עבודתו בבנק החל כטלר, משם עלה והתקדם ובמשך השנים מילא שורה של תפקידים ביניהם מנהל בית הספר להדרכה בנקאית, מנהל אגף משאבי אנוש, מנהל אזור הדרום ומנהל אגף בנקאות קמעונאית.

 

בשנת 2001 מונה למשנה למנכ"ל הבנק והממונה על חטיבת משאבי אנוש ולוגיסטיקה. ב-2003 התמנה לממונה על החטיבה הקמעונאית ובשנת 2006 קודם לתפקיד ממלא מקום מנכ"ל ובהמשך גם לממונה על החטיבה העסקית.

 

לאחר המשבר הכלכלי העולמי בשנת 2009, ועם פרישתו של המנכ"ל הקודם צבי זיו, נבחר קינן לתפקיד מנכ"ל הבנק, בו אמור היה לכהן עד 2017.

 

"ההתחלה של ציון בתפקיד המנכ"ל היתה קריטית", אומר ל-ynet אנליסט הבנקים של IBI, עדי סקופ, "הבנק חטף חזק כתוצאה מהמשבר העולמי. זה הגיע למצב שבמשך שלוש שנים לא ניתן היה לחלק דיבידנדים. הוא לקח את הבנק אחרי המשבר של 2008 וביחד עם יו"ר הבנק יאיר סרוסי, שגם הוא מונה באותה שנה, ויחד עם ההנהלה, החזיר את פועלים לרווחיות".

 

דברים דומים משמיע גם אלון גלזר, אנליסט הבנקים וסמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון: "צריך להגיד לזכותו שהוא לקח את הבנק בתקופה קשה מאוד אחרי המשבר והצליח להחזיר את הבנק לפעילות וגם לבסס את המעמד של הפועלים. הוא הצליח מאוד בכל מה שקשור למהלכי התייעלות בבנק".

 

יש לציין כי אחרי המשבר הכלכלי, בנק לאומי תפס את המקום הראשון מבין הבנקים בישראל, אולם לאחר ההתאוששות מהמשבר, פועלים חזר להוביל את המערכת הבנקאית.

 

קינן התחיל את תפקידו בצמרת כשהבנק הציג רווח נקי שנתי של 1.3 מיליארד שקל והוא מסיים עם רווח של יותר מ-3 מיליארד שקל. בתקופה זו ההכנסות גדלו מכ-11.8 מיליארד שקל לכ- 14.3 מיליארד שקל – גידול של 21%.

 

אריק פינטו: המועמד המוביל

נזכיר כי רק לפני שלושה חודשים הודיע קינן על שינוי מבני ומינויים חדשים בצמרת הבנק. בין השינויים איחוד אגפים וחטיבות והקמת חטיבות חדשות - בעיקר בכל הקשור לאתגרים הטכנולוגיים שמערכת הבנקאות מתמודדת איתם ולצורת הבנקאות החדשה.

 

במסגרת השינויים מונה אריק פינטו לתפקיד ממלא מקום מנכ"ל הבנק וכמנהל תפעול ראשי של הבנק; רונן שטיין מונה לתפקיד משנה למנכ"ל הבנק ומנהל החטיבה הקמעונאית; אבי כוכבא מונה למנהל חטיבת החדשנות; ואפרת יעבץ לראש חטיבת קשרי לקוחות ומחזיקי ענין.

 

"במשך 38 שנים באתי בכל בוקר לבנק הפועלים בתחושה של שליחות וגאווה, ואמשיך לעשות זאת גם בחצי השנה הקרובה", אמר היום קינן, "הבנק היה לביתי השני ועם הגיעי לגיל 60, אחרי 38 שנות עבודה בבנק, החלטתי שזה הזמן לפנות לאתגרים עסקיים חדשים".

 

מנכ"ל בנק הפועלים הודה לחברי ההנהלה ולעובדי הבנק, והוסיף כי הוא מסיים את תפקידו "לאחר שהשלמתי את תוכנית הארגון מחדש של הבנק, ששמה אותו בעמדת זינוק מצוינת להתמודדות עם אתגרי העתיד. תמיד אשאר חלק ממשפחת בנק הפועלים ואני אסיר תודה לכל מי שלקח איתי חלק במסע הארוך, המאתגר והמוצלח שעשיתי".

 

למרות הצלחתו של קינן בבנק, לא ניתן להתעלם מהביקורת הציבורית שגברה בשנים האחרונות כנגד המערכת הבנקאית, גם כלפי בנק לאומי והעומדת בראשו וגם כלפי הבנקים האחרים. זאת, בין היתר, על רקע רמות השכר הגבוהות של בכירי הבנקים.

 

יש לציין כי עלות שכרו של קינן במהלך שנת 2015 הסתכמה בכ-8 מיליון שקל ומאז מונה למנכ"ל הבנק הסתכמה עלות שכרו ביותר מ-50 מיליון שקל.

 

ההודעה על פרישתו של קינן כבר מעלה ספקולציות שונות - סביב השאלה מי עשוי להחליף אותו בתפקיד, כמנכ"ל הבנק הגדול בישראל.

 

עדיין מוקדם לדעת, אך ההערכה היא שמי שמונה לאחרונה כממלא מקום מנכ"ל הבנק, אריק פינטו, ושזוכה להערכה רבה בבנק ומחוצה לו, הוא המועמד המוביל לתפקיד. פינטו, בדומה לקינן, התחיל בתפקיד זוטר והתקדם במרוצת השנים במגוון תפקידים עד לתפקידו הנוכחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים