שתף קטע נבחר
 

גולדה מאיר, שוב כוכבת

מאות יהודים יוצאי ברית המועצות לשעבר הגיעו לניו ג’רזי לכנס קירוב לבבות ליהדות ולישראל. במרכז עמדה הפעם גולדה מאיר, הפמיניסטית שלא רצתה שיקראו לה ככה

לפני 10 שנים בדיוק הוקם ארגון לימוד FSU (ראשי התיבות לברית המועצות לשעבר), במטרה לקרב בין חברי הקהילה הרוסית-אמריקאיתלהיסטוריית העם היהודי ומדינת ישראל. זאת באמצעות מודל אנגלי ייחודי הכולל הרצאות,כיתות אמן ודיונים המועברים ע"י אנשי רוח, אמנים, פוליטיקאים ומדענים.

בכל שנה מארגנים ב’לימוד’ כנסים ברחבי העולם, וכאן בחוף המזרחי, בו מתגוררים קרוב למיליון יהודים יוצאי בריה"מ לשעבר, נערך בסוף השבוע האחרון כנס בן 3 ימים בו נפגשו קרוב ל- 1000 משתתפים.

 

חיים צ'סלר, ביחד עם סנדרה קאהן, ייסד את ‘לימוד’ ומכהן כיום כיו"ר. מאחוריו עבר מפואר, בין השאר כראש מחלקת עליה בסוכנות, גזבר הסוכנות ושליח הסוכנות היהודית למדינות חבר העמים."הייתי ברוסיה 5 שנים", הוא מספר. "נלחמנו על עליית היהודים. אני חיכיתי בשדה התעופה לשרנסקי, יולי אדלשטיין ואחרים. כשסיימתי את התפקיד זיהיתי שיש זיקה ליהדות שצריכים לחזק בקרב יהודי ברית המועצות ויש רצון גדול. אחרי שנים ארוכות של דיכוי ורדיפה, נותרו רבים עם חלל גדול. חלק לא יהודים לפי הלכה וחלק לא יודעים על היהדות שלהם הרבה".

 

איך התגבש הרעיון?

"כשסיימתי את התפקיד חיפשתי לעשות משהו חשוב. בשנת 2006ערכנו, קבוצה קטנה שעבדה באופן פעיל עם יהודים דוברי רוסית, את הביקור הראשון שלנו באוניברסיטת נוטינגהאם באנגליה. מיד נשבינו בקסמי הארגון שהיה פעיל שם, ארגון לימוד. הבנו את הפוטנציאל הגלום במודל החינוכי של לימוד עבור יהודים דוברי רוסית והחלטנו לעצב תוכנית דומה המותאמת לצרכים הספציפיים של יהודים צעירים בברית המועצות לשעבר.מדובר בללמוד יהדות מלמטה למעלה, התוכן, גיוס האנשים, ההתמסרות ההתנדבותית והשיוויון בין מרצים ותלמידים. קולחוז אינטלקטואלי".

 

גם היום, 10 שנים אחרי הצלחה גדולה של הארגון, הוא עדיין נרגש מההצטרפות נטולת האינטרסים, מהעובדה שהחברים בלימוד משלמים בעצמם על ההשתתפות ומהרצון המאוד בולט שלהם להתוות תכנים ודרך לחברה ממנה הם צמחו ובה הם רוצים לגדל את ילדיהם. "מדהים שהם עושים הכל, מבחירת הלוקיישן, כמו המלון שנבחר עכשיו בניו ג’רזי, ועד התכנית התרבותית והמרצים שהגיעו לכנס”.

בכל כנס יש זיקה ליהדות ובריה"מ לשעבר והשנה, בחרו להתמקד בגולדה מאיר, ישראלית, אמריקאית וילידת בריה"מ.

 

צ'סלר. צילום: לימוד FSU ()
צ'סלר. צילום: לימוד FSU

 

כיצד הוצגה גולדה בכנס?

"גולדה נולדה בקייב והיגרה למילווקי. היא סמל העם היהודי. בדיוק במקביל לכנס הילארי קלינטון דיברה על גולדה מאיר כסמל למנהיגות נשית. בכנס נערך פאנל נשים תחת הכותרת “Where Are All the Women Leaders”. בפאנל דיברו על כוח נשים, על היתרון שתביא איתה הילארי קלינטון כנשיאה ליחסים עם ישראל ועוד”.

 

בין המיצגים של הכנס, הוצגה תערוכה של האוצר יורם דורי, שמוכר כמי שהיה לאורך שנים יועצו הקרוב ודוברו של שמעון פרס. לתערוכה קרא "גולדה, מקייב, דרך מילווקי לירושלים". "התערוכה באה לסמל את הדרך של מאיר מהיותה ילדה בקייב. יש תיאור של המשפחה, החיים בארה"ב בה החלה להיות פעילה בתחום ציוני והייתה אז האישה הראשונה בקונגרס הציוני. היא דמות שנויה במחלוקת", הוא מדגיש. "רבות בגלל מלחמת יום הכיפורים, אבל הבאנו שם פרטים רבים עליה שהציגו אותה באור אחר. למשל היא אבי חוקי העבודה בישראל, מבחינה סוציאלית. גם כשרת חוץ פרצה דרך לאפריקה, עשתה באמת דברים גדולים וזה נגמר עם המלחמה. ואגב", הוא מציין עובדה מעניינת, "אי אפשר לקרוא לה פמיניסטית. היא לא דיברה על נשיות מעולם, לא התייחסה להיותה אישה, לא דיברה על הדרה. ראתה את כולם במצב דומה, שיוויוני, יש צילום שמראה אותה רוחצת כלים בביתה למשל, ונראה היה שהיא לא מרוצה מזה שהוא מצלם. זה לא משהו שנראה כבר"

 

מה בעיניך הייתה החשיבות של הצגת הסיפור של גולדה בעת הזאת מול הקהל הרוסי הצעיר?

"רצינו לקרב את הציבור שנולד שם או דובר רוסית ליהדות ולציונות דרך איזשהו קשר לישראל. קשר תמיד נבנה עמוק יותר דרך אישים מוכרים לכן בחרנו אותה כדמות מוכרת, אישה שסימנה קידמה, בינלאומיות ועשייה. הילארי קלינטון הפכה את זה לאקטואלי מתמיד. אני יודע איך מנהלים קמפיין בחירות בארה"ב, לכן ברור לי שאם הילארי השתמשה בגולדה באייפא”ק, קדמו לזה בדיקות וקבוצות מיקוד שהגיעו למסקנה שיש סימפטיה לדמות הזו, ובתערוכה נוכחתי לגלות שזה נכון. רבים גילו עניין ובקיאות בקורות החיים שלה. היו צמאים לדעת עוד".

 

נשות הפאנל. צילום: לימוד FSU ()
נשות הפאנל. צילום: לימוד FSU

 

חיים צ'סלר גאה לספר שבחמש השנים האחרונות הארגון כלל לא מפרסם את פעילותו ועדיין, מספר המשתתפים הולך וגודל. "גילינו צימאון עצום לידע בקרב צעירים שידעו כל כך מעט על התרבות, המורשת והזהות הלאומית שלהם ואין טוב ממראה עיניים, חבר מביא חברה, הכל דרך חברים, רשתות חברתיות, יש לנו אתר, אנשים נרשמים ואני אחרי שנים עדיין בהלם. כל שנה יותר טוב משנה קודמת".

 

מי הם המשתתפים בכנס?

"בעיקר בוגרי תגלית ומסע בגילאי 18-35. הם באים, מביאים אישה וילדים, הורים, שכנים. כל אחד באופן אינדיבידואלי. אנחנו גם לא חוקרים מי יהודי או לא יהודי. כל מי שנרשם מתקשרים אליו, בודקים מי הוא, מה הרקע למה הוא בא והוא משלם עבור החברות שלו".

 

מה נראה לך שמושך רבים כל כך?

"אתה רוצה להיכנס למשהו שיש כוח להשפיע בו, והוא פלורליסטי. וכמובן אחד הדברים הבולטים בכנסים לאורך השנים הוא השידוכים. יש לנו כבר דור שני של ילדים שנולדו, משפחות שהוקמו, יש סיפורי אהבה שנרקמים שם".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה מילנר לע"מ
השראה להילארי. גולדה מאיר
משה מילנר לע"מ
מומלצים