שתף קטע נבחר

משפט הקופים: מה עלה בגורלו של קוף בן 26 שנה מראשון לציון?

בית משפט השלום בירושלים קבע כי קוף מחמד בשם "יאשה" מסוג טלפוין גבוני, שחי עם בעליו בראשון לציון ב-26 השנים האחרונות, יבלה את שארית חייו עם קופים בני מינו במקלט הקופים בבן שמן, לאחר שהוחרם מהמשפחה ע"י רשות הטבע והגנים. "למרות החום והאהבה שהורעפו על יאשה, הוא לא זכה לטיפול הולם", אמר השופט. "מקלט הקופים מספק פתרון העונה על כל צרכיו של יאשה - גוף, נפש ורגש"

בית המשפט השלום בירושלים קבע אתמול (ג') כי קוף מחמד שהוחרם ממשפחה בראשון לציון יישאר במקלט הקופים בבן שמן. משפחת פייגין מראשון לציון תבעה את רשות הטבע והגנים לאחר שבסוף השנה שעברה, הוחרם ממנה הקוף יאשה אותו גידלה במשך 26 שנה. למשפחה ניתן צו ע"י הרשות בו נטען כי הקוף הוחזק על ידה שלא כחוק. המשפחה פנתה אל בית המשפט כדי להשיב אליה את הקוף הקשיש בן ה-26, לאחר שהועבר לשיקום במקלט הקופים בבן שמן.

 

בעלי הקוף, שרכשו את הקוף ברוסיה ועלו איתו לישראל, טענו כי "החזקתו של יאשה במקלט הקופים אינה מטיבה עמו ואינה לרווחתו, שכן הטיפול בו גס ואינו ייחודי, לרבות תפריט התזונה המסופק לו". עוד טענו כי הקוף "נמצא בסביבה זרה לו...אינו מחובר ל"בני מינו" כי עם לקופים שאינם מסוגו, מגלה סימני עקה (סטרס) וסובל מהתקרחות שלא התקיימה קודם לכן".

 

יאשה במקלט הקופים בבן שמן (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
יאשה במקלט הקופים בבן שמן(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

"קשר קרוב בין הקוף לבני המשפחה שגידלה אותו"

בעלי הקוף טענו כי הקוף נדבק במחלה שבזמן שהייתו במקלט הקופים ו"נוכח גילו המתקדם ומצבו הבריאותי (עיוורון והיעדר שיניים) הוא זקוק לטיפול צמוד, חם ואוהב שהמבקשת סיפקה לו עד לתפיסתו, ותמשיך לספק לו, אם ישוחרר לידיה".

 

וטרינרים מטעם ההגנה טענו כי מקלט הקופים אינו סביבה ראויה למגורים ליאשה הקוף והדגישו כי קיים קשר קרוב בין הקוף לבני המשפחה שגידלה אותו למעלה משני עשורים. "הראיה לכך היא הגעתו לגילו המופלג, יחסית לבני מינו -26. מצבו הרפואי הוא תוצאה של גילו המופלג ולא תוצאה של הזנחה".

 

ברשות הטבע והגנים טענו מנגד כי יש להותיר את יאשה במקלט הקופים מאחר וזהו "המקום המיטבי עבורו מכל בחינה שהיא. יאשה, כקוף, הנו חיית בר הזקוקה לחברת בני-מינה, ובני האדם אינם יכולים לספק צורך זה, ככל שישתדלו וירעיפו עליו אהבה", כך נטען בבית המשפט.

 

קופי טלפוין גיבוני. "זקוקים לחברה של בני מינם ובני אדם אינם יכולים לספק צורך זה", טענו ברשות הטבע והגנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קופי טלפוין גיבוני. "זקוקים לחברה של בני מינם ובני אדם אינם יכולים לספק צורך זה", טענו ברשות הטבע והגנים(צילום: shutterstock)

מומחה מטעם הרשות ציין כי הקוף סובל ממחלת הסוכרת שבעקבותיה שונה לו התפריט התזונתי והוא נמצא במעקב וטרינרי מספר פעמים בשבוע.

ד"ר תמר פרדמן, מנהלת פארק הקופים ומקלט הקופים בבן שמן, ציינה בחוות דעתה כי "מטרת החזקת יאשה במקלט הקופים הנה שיקומו מבחינה נפשית, חברתית ובריאותית, כך שתושב לו תחושת הביטחון במקום המצאו ויתאפשר לו חופש רב יותר ויתאפשר לו להיות בקשר עם קופים אחרים. זו ההזדמנות האחרונה של יאשה לזכות בחיים איכותיים כקוף".

 

השופט דוד שאול גבאי-ריכטר ציין כי בחוות דעתה של ד"ר דגנית בן-דב, הממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות, שצפתה בקוף לאחר התפיסה הראשונית בסוף השנה שעברה ולפני כחודשיים, נראה כי "חל שיפור במצבו. כיום מדובר בקוף עם ביטחון עצמי רב בהרבה לעומת הביקור הקודם" ולדבריה, תנאי החזקתו על ידי המבקשת לא עמדו בקנה אחד עם הוראות חוק צער בעלי חיים והתקנות שמכוחו, וכונו על ידה, "תנאי מעצר".

 

"למרות החום והאהבה - הקוף לא זכה לטיפול הולם"

השופט קבע בהחלטתו, כי "מקלט הקופים מספק פתרון העונה על כל צרכיו של יאשה - גוף, נפש ורגש". לגבי המעבר הפתאומי של הקוף מבית המשפחה למקלט הקופים, ציין השופט כי נגרם לקוף "עקה נפשית מסויימת", אך הוא שוכנע כי "מדובר בתופעה חולפת וכי ניכרת מגמת שיפור במצבו, בין היתר כתוצאה מהחברות לבת מינו".

 

קוף טלפוין גיבוני בגן חיות באירופה. "למרות החום והאהבה שהורעפו על יאשה, לא זכה לטיפול הולם" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קוף טלפוין גיבוני בגן חיות באירופה. "למרות החום והאהבה שהורעפו על יאשה, לא זכה לטיפול הולם"(צילום: shutterstock)

 

השופט ציין כי המשפחה שגידלה את הקוף "לא התמודדה עם האמת שאין עליה חולק ועם העובדה שלא ניתן לשנותה, כי לאורך שני העשורים שבהם היה מצוי יאשה אצלה, בעת שהותה בארץ, לא לקחה אותו, ולו פעם לבדיקת וטרינר", כתב השופט בהחלטתו. "די בעובדה זו לבדה להוכיח, כי למרות החום והאהבה שהורעפו על יאשה, הוא לא זכה לטיפול הולם, הראוי לבעל חיים מסוגו - חיית בר".

 

השופט סיכם ואמר כי היה במהלך ההליך המשפטי חל "עיסוק משמעותי בגורלה של חיית שאומצה על ידי משפחת בני אדם, והמשאבים שהושקעו בהליך זה מצד כל הצדדים המעורבים, הוא אות כבוד לחברה בה אנו חיים, אשר יודעת להשית ליבה גם לענייינים שכאלה, בתוך סבך היומיום המורכב עד מאוד לעיתים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים
יאשה קוף הוחרם ממשפחה בראשון לציון למקלט הקופים בבן שמן
צילום: רשות הטבע והגנים
מומלצים