שתף קטע נבחר

נציבת הביקורת על הפרקליטות התפטרה

אחרי מאבק ארוך של הפרקליטים נגד הגוף שאמור לבקר אותם, השופטת הילה גרסטל שעמדה בראשות הנציבות על מערך התביעה התפטרה מתפקידה "לאור הדו"חות שלא פורסמו". שקד: גרסטל חשה שאינה יכולה להתגבר על הפערים

הפרקליטים רושמים ניצחון במאבקם נגד מי שעמדה בראש גוף הביקורת נגדם: השופטת בדימוס הילה גרסטל הודיעה היום (ב') על התפטרותה מתפקיד נציבת הביקורת על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות.

 

בהודעת הנציבות נכתב כי מאז שהוקמה לפני כשנתיים, נרשמה התנגדות עזה מצד הפרקליטות וארגון הפרקליטים. בנוסף, צוינו הדו"חות שהכינה גרסטל שמותחים ביקורת עזה על התנהלות הפרקליטים בפרשות שונות, בהן דו"ח על התנהלות הפרקליטות מול המכון הפתולוגי באבו כביר שלא פורסם בשל עתירת הפרקליטים לבג"ץ.

 

"בנסיבות אלו, ולנוכח העובדה שהצעת החוק שהוגשה, כוללת הוראה שלפיה, שנה לאחר כניסת החוק לתוקף, יועבר אגף הביקורות המערכתיות של הנציבות ליחידת ביקורת פנים חדשה שתוקם במשרד המשפטים, בחרה הנציבה למרות ההערכה הרבה והאהדה הרבה שהיא חשה כלפי שרת המשפטים, גם מקצועית וגם אישית, שלא להמשיך ולנהל את הנציבות, ולפרוש כעת", נכתב בהודעה.

 

הקש ששבר את גב הגמל עבור גרסטל היה סירובו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שלא לאפשר את פרסום הדו"ח על היחסים בין הפרקליטות למכון לרפואה משפטית באבו כביר. עם זאת, מנדלבליט הסכים שדעתה תושמע כחלק מתשובת הפרקליטות לעתירה בבג"ץ.

כנראה קיבל את מבוקשו. פרקליט המדינה שי ניצן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
כנראה קיבל את מבוקשו. פרקליט המדינה שי ניצן(צילום: מוטי קמחי)

שרת המשפטים איילת שקד פרסמה הודעה, ובה היא הביעה צער על החלטתה של גרסטל. "ניסיתי להפציר בה לחזור מהחלטתה ללא הצלחה", אמרה שקד. "לצערי לא כל מלודה יוצרת הרמוניה. אין זה סוד כי בתקופה האחרונה נתגלעו קשיים ואי הבנות בין העומדת בראש מערך נציבות הביקורת לבין הפרקליטות. למרות הניסיונות הבלתי פוסקים להגיע להסכמות, עמן יוכלו הצדדים לחיות בשלום, חשה הנציבה כי אינה יכולה להתגבר על הפערים שנוצרו בתקופה האחרונה והודיעה על התפטרותה".

 

הודעת הנציבות מותחת ביקורת קשה על התנהלות הפרקליטות לפני הקמת גוף הביקורת ולאחריו. "במשך שנים רבות שקדמו להקמת הנציבות, התנגדו אנשי הפרקליטות להקמת גוף ביקורת עליהם, וכל ניסיון חקיקה כזה, נבלם. גם את הקמת הנציבות, על פי מסמך העקרונות, לוותה התנגדות עזה ביותר של הפרקליטות. ארגון הפרקליטים יצא למאבק קשה ומיוחצן מאד נגד קיום אפשרות הגשת תלונות פרטניות נגד פרקליטים לנציבות הביקורת".

 

לאחרונה התעוררה מחדש סערת פרשת רומן זדורוב וגרסטל התייחסה לפרשה. "אני למשל לא שייכת לאלה שיודעים אם זדורוב אשם או זכאי. לא שייכת", אמרה בשיחה עם סטודנטים בקריה האקדמית אונו, "בעלי בטוח שהוא יודע אם הוא זכאי או אשם, יש לו קצת פחות מידע מאשר לי אבל הוא יודע אם הוא זכאי או אשם. אני משוכנעת שגם פה, כל אחד בציבור מגבש דעה בלי התשתית העובדתית. אני לא יודעת אם הוא זכאי או אשם. אני יכולה להגיד לך שאם אני אבדוק את התיק אני אוכל לראות אם היה לו משפט הוגן ואם לא נפלו כשלים במשפט, בתהליך של המשפט, באופן שהיה צריך להוציא אותו זכאי רק בגלל הדברים האלה".

 

פרקליט המדינה שי ניצן מתח ביקורת חריפה על גרסטל לאחר שהגישה חוות דעת שקשורה למשפטו. "זו התערבות בשיקול הדעת של הפרקליטות", כתב ניצן ליועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין.  "השלכותיה חשפו את המדינה לסיכון ממשי של הגשת תביעות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הקרייה האקדמית אונו
התפטרה. הילה גרסטל
צילום: הקרייה האקדמית אונו
מומלצים