שתף קטע נבחר

נפסלו הבחירות לראשות העיר בת ים

בחודש ינואר אשתקד נבחר יוסי בכר לראשות העיר לאחר התפטרותו של שלומי לחיאני שהורשע בפלילים. יריבו של בכר, אלי יריב, עתר לבית המשפט בטענה למעשי שוחד ופגיעה בטוהר הבחירות. בית המשפט קבע כי "לחיאני לא בחל באמצעים להביא לבחירת בכר וההבטחות שניתנו יש בהן שוחד בחירות"

"טובות הנאה שפגעו בשוויון בין המועמדים וליקויים חמורים". כך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב שהורה היום (ג') על פסילתן של הבחירות לראשות העיר בת ים בחודש ינואר אשתקד.

 

אלי יריב, שהתמודד על ראשות העיר והפסיד ליוסי בכר, עתר לבית המשפט בבקשה לפסול את תוצאות הבחירות בטענה ל"טובות הנאה, מעשי שוחד ופגיעה בטוהר המידות". יותר משנה לאחר הבחירות החליט בית המשפט לקבל את עתירתו.

יוסי בכר ביום הבחירות (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
יוסי בכר ביום הבחירות(צילום: עופר עמרם)

"השתכנעתי כי בענייננו הוכח שקיימת הסתברות שמכלול הליקויים עלולים היו להשפיע על תוצאות הבחירות", קבעה השופטת רות לבהר שרון. "זאת בשל מכלול הליקויים שהוכחו, חומרתם, ושיעור הפער הזעום שעמד על 491 קולות, שמהווה 1.2% בלבד מכלל המצביעים, מספר קולות שנמוך בהרבה אפילו משיעור הפער שנבחן במקרים שנסקרו. כפי שהדגשתי, ככל שמדובר בליקויים חמורים יותר ובשיעור פער נמוך - כך פוטנציאל ההשפעה גבוה יותר. יש מקום להביא בחשבון את העיתוי של מתן טובות ההנאה, שהיה בסמוך למועד הבחירות, ואת העובדה שההבטחות ניתנו על ידי המשיב בתפקידו כראש עיר, דבר שפגע בשוויון בין שני המתמודדים".

 

על פי השופטת, מהראיות עולה כי ראש העיר בכר הבטיח הבטחות שלטוניות אסורות על פי חוק, בסמוך למועד הבחירות, ובתחומים שונים כגון חינוך, תרבות, ארנונה, חזות פני העיר, תביעות משפטיות שניהלה העירייה, רישוי עסקים ועוד. חלק מאותן הבטחות היו בנושאים שאותם הרשות סירבה לאשר בעבר, ועל פני הדברים, אומרת השופטת, כי תמוה מאוד מה הביא את ראש העיר דווקא בסמוך למועד הבחירות לשנות את דעתו למען התושבים ולהיטיב עמם.

 

לדברי השופטת לבהר שרון, בחלק מהמקרים ומיד אחרי הבחירות, בכר חזר בו מהבטחות שלטוניות שניתנו כשוחד בחירות, עובדה שיש בה ללמד שהן ניתנו רק במטרה להשפיע על בוחרים להצביע עבורו. כך למשל הבטחות שניתנו לאי העלאת ארנונה לבעלי עסקים בקניון העירוני וכך לגבי התערבות בהליכי משפטיים עירוניים.

 

ליקוי נוסף שעולה הוא מעורבותו בבחירות של ראש העיר הקודם, שלומי לחיאני, השוהה כעת במאסר לאחר שהורשע בהפרת אמונים והושת עליו קלון. לפי השופטת, לחיאני היה מעורב בבחירות, לא בחל באמצעים ופעל נמרצות בפומבי למען בחירת בכר, תוך כדי שהוא משתתף בסיורי בחירות עמו ומחלק הוראות והבטחות כאילו המשיך לשמש כראש עיר.

 

לחיאני הדגיש בבחירות כי "בכר זה אני", וכי אם בוחרים בו, למעשה בוחרים בלחיאני. "בכר היה מודע למעשיו, שיתף עמו פעולה והתעלם מפסול בכך שלחיאני מבטיח הבטחות שלטוניות מטעמו ובהסכמתו", אמרה השופטת.

 

לחיאני (באדום) לצד בכר (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
לחיאני (באדום) לצד בכר(צילום: גלעד מורג)

בכר הגיב בצער להחלטה: "זהו יום עצוב לדמוקרטיה. הציגו בפני השופטת מצג שווא. יכול להיות שעדיין ניתן לערער על פסק הדין. אני לומד את פסק הדין ואגיב בהתאם. אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה הלאה. אם צריך ללכת שוב לבחירות, אני אעשה את זה שוב למען התושבים. בת ים חשובה לי יותר מכל דבר אחר. אין לי ספק שאני אתמודד שוב ואני אוכיח לכל הציבור את האמת ושהפערים יהיו גדולים לטובתי".

  

"בית המשפט אמר את דברו", אמרה חברת מועצת עיריית בת ים, קטי פיסצקי מורג, בתגובה להחלטה. "עצוב שפעם נוספת אנו זקוקים לבית המשפט כדי שיעשה צדק עבור התושבים.

כבר שנתיים וחצי שאנו נלחמים במועצת העיר על טוהר המידות ועל נקיון הכפיים. אין לי ספק שפניה של העיר בת ים לעבר עתיד טוב יותר".

 

העותר, אלי יריב, פנה בבקשה להצהיר על בטלות הבחירות המיוחדות שנערכו לראשות עיריית בת ים, בהן זכה יוסי בכר, מקורבו של לחיאני, ולהורות על קיומן של בחירות חדשות, כל זאת בטענה למעשי שוחד בחירות שפגעו בטוהר הבחירות והשפיעו על תוצאות הבחירות שלא כדין.

 

מדובר במערכת בחירות שהייתה מאוד טעונה וצמודה. אחוז ההצבעה בבחירות עמד על 31.7% מכלל בעלי זכות ההצבעה בעיר. בכר זכה ב-50.6% מהקולות, ואילו יריב זכה ב-49.4% מהקולות, כשהפער ביניהם עמד על 491 קולות בלבד, זאת מתוך 39,685 מצביעים בפועל. יריב פירט שרשרת של מקרים פסולים שלטענתו היוו עילה לפסילת הבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
ראש העיר בת ים יוסי בכר
צילום: עופר עמרם
מומלצים