שתף קטע נבחר

מלך העופות בסכנה: לא נותרו גוזלי נשרים בשמורת גמלא

לראשונה השנה לא יפרחו גוזלים חדשים של נשרים בשמורת גמלא, לאחר ששלושה קינים שנותרו בשמורה ננטשו ובאחד מהם נמצא גוזל מת. ברשות הטבע הגנים מזהירים כי חוסר פיקוח על מכירת חומרי הדברה והרעלות עלולים להכחיד את אוכלוסיית הנשרים בישראל. "ב-15 השנים האחרונות נאספו בצפון הארץ מעל 70 נשרים פגועים והחשד הוא הרעלות", אומרים ברשות. "אנחנו נמשיך להיאבק על קיומה בארץ"

מושבת הנשרים בשמורת גמלא שלפני מספר שנים חיו בה עשרות נשרים מקראיים, ספגה בשנים האחרונות פגיעה קשה בתושביה המעופפים, נשרים הורעלו לאחר שאכלו מפגרים שהכילו חומרי הדברה, התחשמלות וציד, גרמו לירידה חדה במושבה הפעילה בשמורה והתמעטות בקינונים פעילים מדי שנה.

 

בשמורה בה ניתן לראות כיום פחות מ-15 נשרים דואים במצוקים, נותרו שלושה קינים פעילים בלבד בעונת הקינון הנוכחית, אך לא יפרחו מהם גוזלים חדשים לאחר שהקינים ננטשו ובאחד מהם נמצא גוזל מת לפני מספר ימים.

 

"מה שאנחנו יודעים הוא שהיה גוזל בן 15 יום והגוזל מת, סביר להניח שמשהו קרה לאחד ההורים, כמו שקורה לצערנו בעשורים האחרונים שנעלמים לנו נשרים, החשד שלנו שזה הרעלות, בעשור האחרון, למעשה ב-15 השנים האחרונות נאספו בצפון הארץ מעל שבעים נשרים פגועים מהרעלות ולצערנו זה מה שכנראה קורה לרוב הנשרים בגולן ובגליל", אומר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים.  

 

 

"האוכלוסיה בסיכון גבוה. לשם כך רשות הטבע והגנים במסגרת פרוייקט 'פורשים כנף' עושה מכלול של פעולות כדי למזער את הסכנה אבל כל עוד לא תהיה בקרה יותר טובה בישראל על חומרי הדברה, על פיקוח על מכירה ושימוש ועוד שורה של דברים שקשורים להרעלות בשטח סביר להניח שהאוכלוסיה תהיה בסכנת הכחדה ואנחנו נמשיך להיאבק על קיומה בארץ", הוא מציין.

 

 (צילום: שי סנדרוביץ)
(צילום: שי סנדרוביץ)

 

הצופה מדגיש כי "הנשר הוא הסניטר של הטבע, במערכת העיכול של הנשר כל פתוגן כולל מהחומרים הכי מפורסמים - האנתרקס מת תוך שניות כבר בזפק של הנשר, לנשר יש תפקיד מאוד חשוב במערכת הטבעית".

 

לדבריו, "בכרמל ביצת הנשרים האחרונה שהוטלה, לפני שהתחלנו את פרוייקט ההשבה היתה ב-1952 וכיום בכרמל מקננים עשרה זוגות של נשרים, כרגע על מצוק נחל גלים יש שישה גוזלים ויש עוד זוגות בדגירה, זאת אומרת, שהצלחנו להשיב לכרמל נשרים אחרי חמישים שנה שלא היה נשר אחד בכרמל".
 

 (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים) (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)
 

אופטימיות זהירה: גוזל ראשון בקע בחי-בר כרמל

ביום חמישי שעבר בקע לראשונה השנה גוזל של נשר בשמורת החי-בר כרמל במסגרת פרויקט של רביית נשרים בסכנת הכחדה. הגוזל הועבר להורים מאמצים בקן של נשרים בספארי ברמת-גן.


 (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים) (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)

 

הצופה מדגיש כי  "אם אנחנו עושים פעולות נכונות, החל בוויסות שימוש בחומרי הדברה, דרך הבטחת מזון ותחנות האכלה או מה שחברת חשמל עושה במסגרת פרוייקט פורשים כנף, ממגנים קווי מתח שלא יהיו התחשמלויות, מונעים הפרעות של כלי טיס מנמיכי טוס מעל מושבות קינון וכמובן הפרעות מטיילים. אפשר להשיב אם לא באופן מלא אז באופן חלקי", הוא מציין.

 

"כל מי שמסתובב היום בכרמל מאוניברסיטת חיפה ועד רמת הנדיב רואה נשרים בשמיים. זה דבר שאפשרי אבל זה דורש פעילות מערכתית בייחוד במרכז וצפון הגולן שם יש מרעה שאינו נמצא תחת פיקוח בתוך שטחי אש שאין לנו שליטה על השימוש בחומרי הדברה שם ואנחנו קוראים לשאר הגופים להצטרף אלינו ולקחת אחריות". 

 

 (צילום: שי סנדרוביץ)
(צילום: שי סנדרוביץ)

 

הנשרים המקראיים, דורסים גדולים המצויים בסכנת הכחדה עולמית, סובלים מירידה ממספרם בישראל בשנים האחרונות עקב הרעלות, ירי והתחשמלויות. בחודשים האחרונים ייבאה רשות הטבע והגנים עשרות נשרים מקראיים מקטלוניה בספרד, קפריסין וארמניה, במטרה להגדיל את מספרם בישראל ולהרבות נשרים בשבי במטרה להשיבם לטבע. בשנה האחרונה מתו 17 נשרים מהרעלות בצפון ובדרום ואוכלוסיית הנשרים מוערכת בכ-150-180 נשרים בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים