שתף קטע נבחר

סדיר בצבא ארה"ב, מילואים אצל הכורדים בעיראק

עשרות בודדות של מתנדבים מערביים הגיעו לעיראק והצטרפו לכוחות הכורדיים במלחמה נגד דאעש. "זה כמו מלחמת עולם קטנה פה", הם מספרים בהתרגשות. בעיראק מתרגשים פחות ומנסים להיפטר מהם - חלקם מקבלים כרטיס הביתה

ג'ון קול עם כוחות הפשמרגה בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ון קול עם כוחות הפשמרגה בעיראק(צילום: רויטרס)
 

ג'ון קול, אמריקני בגובה שני מטר, הוא דמות חריגה בנוף המלחמה בדאעש בעיראק. קול, שמקפיד להחזיק את הנשק שלו הפוך, הוא חלק מקבוצה קטנה של מתתנדבים מערביים שהגיעו בכוחות עצמם לעיראק לצד הכוחות הכורדיים. הרשויות הכורדיות מנסות להשיג מהמערב בעיקר נשק וכסף, ומתייחסות לאותם מתנדבים כעול.

 

קול בן ה-23 מספר שלא כמו החיילים האמריקנים שנמצאים בשטח, הוא השתתף במתקפות נגד דאעש. "אפשר להרגיש את הפיצוצים בשיניים. האמת שזה די מגניב", הוא מספר. קול מספר שהגיע בעיקר בשביל החוויה. בארה"ב הוא עבר בהובלת חומרים מסוכנים עד שהתפטר ועשה את הדרך לסוריה. הוא הצטרף לכוחות הכורדיים ביולי אשתקד, וכמה חודשים אחר כך המשיך לעיראק. הוא מתכנן להישאר לפחות עוד אוקטובר.

 

"כמה אנשים לוקחים שנה חופש לפני הקולג'. אחרים פשוט עושים את זה", הוא אומר על הלחימה. "הייתי רוצה לבלות כאן יותר זמן וללמוד עוד על התרבות, האנשים, ההיסטוריה של הארץ הזאת ואז לחזור הביתה".

 

קול אומר שמה שגרם לו להצטרף ללחימה בדאעש היה כיבוש ההר סינג'אר והטבח במיעוט היזידי. כוחות הפשמרגה, בתמיכה אווירית של הקואליציה שמובילה ארה"ב, כבשו מחדש את ההר בנובמבר. דווקא אז היה קול בארה"ב. הוא חזר הביתה להפוגה מהאש.

 

לקול אין ניסיון צבאי עשיר. הוא אמר שקיבל הכשרה צבאית בבסיס ארטילריה באוקלהומה אבל עזב בעקבות פציעה. רוב המתנדבים המערביים הם חיילים לשעבר. אחד מהם הוא ריאן אולירי, גרוש בן 29 מאיווה שהגיע לכורדיסטן בשנה שעברה אחרי שירות בצבא האמריקני בעיראק ובאפגניסטן.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אולירי מספר שהוא ושני חיילים אמריקנים לשעבר, שניהם כבני 50, נלחמים בשורות הפשמרגה מצפון למוסול. הם אמרו שבחודשים האחרונים הם לכדו תריסר לוחמים של דאעש, אבל העבודה היומיומית כוללת בדרך כלל לאמן את הכורדים. "כרגע בעיקר משעמם בחזית, מקבלים ארטילריה ופצצות מרגמה כל הזמן", הוא אומר.

 

חלק מהמערביים הנוצרים הצטרפו למליציות הנוצריות כמו דווק נאשה, שפועלת לצד הפשמרגה כדי להגן על הכפרים האשורים במחוז נינווה. קול אומר

שהוא הופתעה לראות איך לוחמי דאעש מגיעים מארצות רבות כל כך. "זה מרתק, זה כמה מלחמת עולם קטנה. אנשים מכל מיני מקומות מתרכזים במקום אחד להילחם".  

 

הרשויות הכורדיות בעיר ארביל מנסות לשכנע את הממשלות הזרות לקרוא לאזרחי המערב שלא לנסוע לעיראק ולהתנדב. ג'באר יוואר, מזכ"ל הפשמרגה, אמר כי משרדו לא אחראי למתנדבים מהמערב. "אין גוף רשמי שנותן להם אישור".

 

אולירי יודע שבפשמרגה דוחקים הצידה מערביים רבים, שכעת מספרים מוערך בפחות מ-40 וכולל עבריינים ו"טיפוסים בעייתיים" אחרים. "אחד נזרק מהיחידה לפני יומיים. הם נתנו לו כרטיס בכיוון אחד הביתה". אולירי מתכנן להישאר עד לסיום כיבושה המחודש של מוסול, ומצפה לעימות חדש עם מליציות שיעיות באזורי סכסוך בשטח הכורדי. "אני לא מוגבל בזמן", הוא אומר במהלך תצפית לילית, פחות מקילומטר מעמדות דאעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ון קול עם כוחות הפשמרגה בעיראק
צילום: רויטרס
מומלצים