שתף קטע נבחר

כולם שווים: זכויות עובדים עם מוגבלות

צו ההרחבה לקידום השילוב הראוי של אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה מחייב את המעסיקים ב"ייצוג הולם" וכל מעסיק שמעסיק מעל מאה עובדים חייב שלפחות 3% מכלל העובדים שלו יהיו אנשים עם מוגבלות. מה זכויותיהם של העובדים ומה צריך לדעת? מדריך

בשיתוף ההסתדרות

 

לפני כשנה וחצי, ובעקבות הסכם תקדימי שהוביל יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, נחתם צו הרחבה לקידום השילוב הראוי של אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה.

 

מודעים לזכויות שלכם? היכנסו לעמוד המיוחד

 

הצו מחייב את המעסיקים ב"ייצוג הולם" וכל מעסיק שמעסיק מעל מאה עובדים חייב שלפחות 3% מכלל העובדים שלו יהיו אנשים עם מוגבלות.

 

הרבה עובדים אינם מודעים לזכויות שלהם, והמדריך נותן מענה בסיסי לכמה מהשאלות הנפוצות. האם המעסיק יכול לדרוש ממני להצהיר על היותי אדם עם מוגבלות? מי אחראי למתן ההתאמות בתהליך הקבלה לעבודה ולמי אפשר לפנות במקרה שזכויותיי כאדם עם מוגבלות הופרו או שחוויתי אפליה במקום העבודה?

 

האם קיים לוח משרות המציע משרות לאנשים עם מוגבלות?

 

כן. משרות ייעודיות לאנשים עם מוגבלות מפורסמות בפורטל עבודה נגישה באינטרנט בכתובת http://www.avodanegisha.org.il/ באתר תוכל למצוא גם מידע וכלים נוספים הרלוונטיים לנושא.

 

האם המעסיק יכול לדרוש ממני להצהיר על היותי אדם עם מוגבלות ומה המשמעות של זה?

 

כיום, כל מעסיק שמעסיק מעל 100 עובדים מחויב בייצוג הולם, כלומר - ש- 3% מעובדיו יהיו עובדים עם מוגבלות. רוב המעסיקים עדיין אינם עומדים בדרישה זו ומעוניינים לקלוט עובדים נוספים שהם

אנשים עם מוגבלות. לצורך מילוי חובת הייצוג ההולם, המעסיק יכול גם לפנות אל עובדיו על מנת להעריך את שיעור העובדים עם מוגבלות המועסקים בארגון.

 

אינך חייב להצהיר על היותך אדם עם מוגבלות, אך הצהרה על היותך אדם עם מוגבלות תוכל לסייע לך להיקלט בארגון כחלק ממילוי חובת הייצוג ההולם. מלבד זאת, היא תסייע למעסיק להתאים עבורך את תנאי העבודה ולערוך התאמות נוספות להן אתה נדרש.

 

האם אדם עם מוגבלות זכאי לקבל התאמות בתהליך הקבלה לעבודה ומי אחראי למתן התאמות אלו? אל מי עלי לפנות על מנת לקבל התאמות אלו?

 

על פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות המעסיק מחויב לספק התאמות כבר משלב היותך מועמד לעבודה. לדוגמה, אם בהליכי המועמדות אתה נדרש לעבור מבחן ממוחשב וזקוק לשם כך לתוכנת הגדלה, המעסיק מחויב לספק זאת על פי החוק.

 

במידה שנערך מרכז הערכה במכון אבחון (חיצוני למעסיק), המכון חייב לספק לך את כל ההתאמות הרלוונטיות בהתאם לאישורים שבידך. לשם כך עליך לפנות אל המעסיק ולהעביר לו את האישורים הנדרשים. במידה שקיבלת התאמות בעבר (למשל במוסד לימודים או השכלה גבוהה) מומלץ להעביר גם אישור זה.

 

אני אדם עם מוגבלות ועובד בחברה מסוימת מספר שנים כעובד קבלן. האם צו ההרחבה יכול לסייע לי להיקלט בארגון להעסקה ישירה?

 

על פי צו ההרחבה, רק אנשים עם מוגבלות המועסקים בהעסקה ישירה יימנו לצורך הייצוג ההולם. זוהי הזדמנות עבורך להציף עניין זה מול המעסיק ולבקש את קליטתך כעובד מן המניין.

 

עקב שינוי במצב בריאותי איני יכול למלא את תפקידי באופן מלא. פניתי למעסיק בבקשה לשנות את הגדרת התפקיד שלי, והוא טען כי זה בלתי אפשרי. מה עושים?

 

על פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התאמות כוללות בין היתר את התאמת מקום העבודה, הציוד שבו, דרישות התפקיד, שעות העבודה ונהלי העבודה. כלומר, במקרה זה, המעסיק חייב להתאים את נהלי העבודה והגדרת התפקיד עבור עובד עם מוגבלות. לדוגמה, עבור אדם שראייתו נפגעה ובתפקידו הקודם היה אחראי על עריכת מדידות שונות, יש להגדיר תפקיד חדש המותאם ליכולותיו.

 

האם ישנו אחראי על נושא העסקת אנשים עם מוגבלות בארגון בו אני עובד?

 

על פי צו ההרחבה, כל מעסיק (המעסיק מעל 100 עובדים) מחויב למנות אדם מטעמו לאחראי על תעסוקת אנשים עם מוגבלות לצורך יישום הצו וקידום הייצוג ההולם.

 

במידה שאינך יודע מי האחראי בארגונך תוכל לפנות אל מחלקת משאבי אנוש ולברר זאת. תפקיד האחראי לפעול למען שילוב מיטבי וראוי של אנשים עם מוגבלות במקום העבודה.

 

מהו שכר מינימום מותאם וכיצד הוא נקבע?

 

שכר מינימום מותאם הוא שכר המשולם לעובד עם מוגבלות, אשר יכולת העבודה שלו פחותה עקב מוגבלותו מיכולת העבודה הרגילה באותו התפקיד, במקום עבודה בשוק החופשי. השכר הוא בשיעור מסוים משכר המינימום כקבוע בתקנות שכר מינימום (שכר מותאם לעובד עם מוגבלות בעל יכולת עבודה מופחתת), תשס"ב-2002, ובהתאם ליכולת העבודה של העובד.

 

על מנת לבצע התאמה של השכר לעובד, יש להגיש בקשה למתן החלטה למטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה במשרד הכלכלה. את הבקשה יכול להגיש עובד עם מוגבלות או מי שמוסמך או מורשה לפעול מטעמו בעניין זה. נעיר כי המעסיק עצמו אינו רשאי להגיש בקשה כזו בשם העובד (או מי שמיועד להיות מועסק).

 

במקום העבודה שלי עורכים פיטורי צמצומים. האם המעסיק צריך להביא בחשבון, במסגרת שיקוליו את מי מהעובדים לפטר, את היותי אדם עם מוגבלות?

 

בפסיקת בתי הדין לעבודה נקבע כי משמעותה של חובת הייצוג ההולם בהליך הפיטורים היא שעל מעביד לשקול לזכותו של העובד גם את עובדת היותו אדם עם מוגבלות במסגרת שיקוליו את אלו מעובדיו לפטר, בייחוד כאשר מדובר בפיטורי צמצום שאינם נובעים מהתנהגות העובד אלא מצורך ארגוני של המעביד. אנו ממליצים לפנות, במקרה כזה, לקבלת ייעוץ משפטי לבדיקה פרטנית של המקרה.

 

אני הורה לילד עם מוגבלות ובשל כך נדרש ללוות את הילד לטיפולים רבים. המעסיק הציע לי לרדת באחוזי המשרה עקב כך, אך אינני מעוניין בכך, וביקשתי להגמיש את שעות העבודה. המעסיק סירב. האם יש מה לעשות במקרה זה?

 

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הגדיר גם קרוב משפחה (מדרגה ראשונה – הורה, בן/בת זוג או ילד/ה) כזכאי לקבלת התאמות. התאמות אלו כוללות גם התאמה של דרישות התפקיד, שעות העבודה, מבדקי קבלה לעבודה, הכשרה והדרכה, נוהלי עבודה. מכאן שאם אינך מעוניין בכך, המעסיק לא יכול לכפות עליך צמצום של אחוזי המשרה שלך בשל מצבך המשפחתי.

 

למי אני יכול לפנות במקרה שבו זכויותיי כעובד עם מוגבלות נפגעו או שחוויתי אפליה במקום העבודה ?

 

בכל מקרה של הפרת זכויותיך במקום העבודה, אנו מזמינים אותך לפנות ללשכת הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בהסתדרות.

 

אנא פנה במייל עם תיאור המקרה וכמובן פרטי קשר על מנת שנוכל לחזור אליך לכתובת disabilities@histadrut.org.il

אפשר לפנות גם לטלפון 03-6921877.

 

גיא שמחי הוא הממונה על תעסוקת עובדים עם מוגבלות בהסתדרות

ד"ר נצן אלמוג, אחראית תחום בלשכת הממונה על תעסוקת עובדים עם מוגבלות

עו"ד רוני יואלי-פולק, הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן כהן
גיא שמחי וד"ר נצן אלמוג
צילום: אורן כהן
מומלצים