שתף קטע נבחר

חומצה פולית: למה היא כל כך חשובה?

היא הוכחה כמפחיתה משמעותית מומים מולדים בעוברים, וגם חשובה לבריאות הלב. מנגד, בשנים האחרונות הועלו חששות כי היא עלולה במקרים מסוימים גם להיות מסוכנת. מה זו חומצה פולית ולמה היא כל כך חשובה?

בשיתוף סופר-פארם

 

בשנים האחרונות החלו בעולם להכיר ביתרונות הבריאותיים של חומצה פולית, המפחיתה מומים מולדים ואת הסיכון למחלות לב, כלי דם, שבץ מוחי ובעיות נוספות בגוף. אלא שמנגד כמה מחקרים העלו חשש כי נטילת חומצה פולית דווקא עלולה להגביר את הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן, שעד לא מזמן חשבו שהיא מגינה מפניהם.

 

עדיין לא ברור מהם המנגנון והמינון המגבירים את הסיכון, אולם הממצאים המדאיגים מעוררים חששות וקריאות למחקרים נוספים.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

מהי חומצה פולית?

חומצה פולית היא נגזרת של ויטמין B, המצויה בירקות ירוקים וכן בעגבנייה ובפלפל (לא מבושלים) ובקטניות. ישנם מזונות כמו דגני בוקר או לחמים המועשרים בחומצה פולית. עם זאת, חומצה פולית הנמצאת במזון נספגת רק בכ־50%, ואחסון או בישול המזון עלולים לפגוע בערכיה, בעוד שתוסף התזונה נספג כמעט במלואו.

 

רמות נמוכות בגוף של חומצה פולית גורמות לעלייה ברמות חומר ששמו הומוציסטאין. המדובר בחומצת אמינית הנמצאת בדם והמיוצרת בגוף. ריכוזה נמוך ומושפע משני מרכיבים: גנטי ותזונתי. מההומוציסטאין נוצרות חומצות האמינו מתיונין וציסטאין, שהן אבני הבניין לחלבונים, ומכאן חשיבותו לבניית רקמות חיבור, שלד, עור, ציפורניים, והתפתחות תקינה ככלל.

 

חומצות האמינו נוצרות על ידי ההומוציסטאין בשילוב שלושה ויטמינים: חומצה פולית (B10 ), ויטמין B12 , וויטמין B6. חסך באחד מהוויטמינים הללו או יותר בשל תזונה לקויה, יעכב את התהליך ויחליש את פעילות האנזימים האמורים לשמור על רמות נמוכות בתחום שבין 5-15 מיקרומולר של הומוציסטאין בדם.

 

רמת הומוציסטאין גבוהה בדם מחמצנת את הכולסטרול לכולסטרול מסוג LDL המכונה לעתים 'הכולסטרול הרע'", ובכך מגבירה תופעות פתולוגיות בכלי הדם, ומגבירה את תהליך היווצרתו של רובד טרשתי על דפנות כלי הדם, ועימם יצירת קרישי דם שעשויים לגרום לפקקת (טרומבוזה) ולסתימת כלי דם.

 

מצבים פתולוגיים אלו גורמים למגוון מחלות לב וכלי דם כמחלות לב איסכמיות. כמו כן, יש מחקרים המצביעים על קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם לבין סוכרת, אלצהיימר, דלדול עצם, הפלות חוזרות ונשנות, קרוהן, ואף סרטן.

 

חומצה פולית.מומלצת לנשים בגיל הפוריות שלושה חודשים לפני הריון מתוכנן ובמהלך השליש הראשון להריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומצה פולית.מומלצת לנשים בגיל הפוריות שלושה חודשים לפני הריון מתוכנן ובמהלך השליש הראשון להריון(צילום: shutterstock)

 

למי היא עוזרת?

אלה כנראה חלק מהסיבות לפיהן רופאים רבים ממליצים למבוגרים בקבוצת סיכון למחלות לב וכלי דם ליטול תוסף חומצה פולית מדי יום. קופות החולים בישראל מאפשרות למבוטחים לבדוק את רמות ההומוציסטאין.

 

נתונים מהשנים האחרונות הראו כי חומצה פולית גם מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, בסרטן השד, בסרטן הלבלב, בדמנציה ובאלצהיימר. נטילת חומצה פולית אף מקטינה בכ־70% את הסיכון למומים מולדים הגורמים נזק קשה למוח, לתמותת העובר או היילוד או לנכות לכל החיים.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, השימוש בחומצה פולית בקרב נשים בישראל הצליח להוריד בשנים האחרונות את שיעור התינוקות הסובלים ממומים בתעלת העצבים. החומצה הפולית מומלצת כתוסף תזונה לנשים בגיל הפוריות שלושה חודשים לפני הריון מתוכנן ובמהלך השליש הראשון להריון.

 

נראה, אם כן, שבחלק מהמקרים יש לחומצה פולית אפקט מגן: היא משחקת תפקיד חיוני ביצירה ובתיקון של החומר התורשתי (DNA) ועשויה אפילו למנוע התפתחות של סרטנים מסוימים, במיוחד סרטן המעי הגס שם התאים מתחלקים במהירות. מחקרים שנערכו בתחילת העשור הראו כי אנשים שצרכו כמויות גדולות של חומצה פולית הפחיתו את הסיכון לסרטן המעי הגס ולפוליפים טרום־סרטניים במעי בשיעור של 40% עד 60%.

 

מחקר נוסף בחומצה הפולית גילה כי היא מפחיתה סיכון גם לשבץ מוחי. כתב העת לאנצט דיווח מסיכום של שמונה מחקרים קודמים שכללו 17 אלף נבדקים, כי כל כמות של חומצה פולית שנטלו הנבדקים הפחיתה את הסיכון לשבץ מוחי ב-18 אחוז. בחלק מהמחקרים נמצא כי אלה שנטלו חומצה פולית במשך שלוש שנים היו בסיכון מופחת של 30 אחוז ללקות בשבץ מוחי.

 

החוקרים עוד התפלאו לגלות כי אלה שנטלו את המינון הנמוך ביותר של חומצה פולית זכו בהגנה מפני שבץ מוחי הדומה לאלה שנטלו את המינון הגבוה ביותר של חומצה פולית.

 

שימוש זהיר

אבל זה לא היתרון היחיד של החומצה המופלאה. כבר בעבר שיערו מומחים כי בכוחה של חומצה פולית למנוע אלצהיימר, באמצעות הפחתת רמות החומר הומוציסטאין. חומר זה כבר נקשר בעבר לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

 

ואולי הנתון החשוב מכולם - חומצה פולית מפחיתה את הסיכון למומים מולדים בעובר, ולפיכך ממליץ משרד הבריאות הישראלי לכל אישה עוד לפני ההתעברות (לרוב כ-4 חודשים לפני תחילת נסיונות הכניסה להריון), להתחיל ליטול חומצה פולית ולהמשיך במשך חודשי ההריון הראשונים. חומצה פולית היא אחד מסוגי ויטמין B ומצויה ברמות גבוהות בירקות עלים ירוקים, בננות, תפוזים,אספרגוס, ברוקולי, כבד, אפונה ושעועית ירוקה.

 

והנה הפרדוקס: מחקרים מהשנתיים האחרונות מצאו שחומצה פולית עשויה אמנם לסייע לא רק לגדילתם של תאים בריאים, אלא גם לשגשוגם של תאים סרטניים: מחקרים בבעלי חיים הראו כי ברגע שהתאים הופכים לסרטניים, החומצה הפולית משנה את פניה.

 

למעשה, כבר בשנות ה־40 של המאה הקודמת נמצא שהחומצה הפולית מגבירה את שיעור התחלואה בלוקמיה בילדים שקיבלו את הוויטמין. ממצאים אלה הובילו ליצירת משפחה שלמה של תרופות כימותרפיות הנוגדות את החומצה הזו וכך מונעות התפתחות של תאים סרטניים.

 

בשנים האחרונות, דווקא בעידן שבו החלו להעשיר את המזון בחומצה פולית, מצאו חוקרים כי שיעור סרטן המעי הגס בצפון אמריקה נמצא במגמת עלייה. אחד המחקרים שפורסם בשנת 2007 בכתב העת "Cancer epidemiology Biomarkers & Prevention" אמנם טען כי הקשר בין החומצה הפולית לתחלואה בסרטן המעי הגס עשוי להיות מקרי, אולם מחקר אחר שפורסם באותה שנה מצא כי שיעור התחלואה בסרטן המעי הגס עלה גם בצ'ילה, לאחר שהמזון שם הועשר בחומצה פולית בשנת 2000.

 

ההשפעה של חומצה פולית נבדקה גם בניסויים קליניים. אחד הגדולים שבהם כלל 1,000 נבדקים, שעברו הסרת פוליפים טרום־סרטניים מהמעי הגס. מחצית מהמטופלים התבקשו ליטול מדי יום מיליגרם חומצה פולית (פי 2.5 מהכמות היומית המומלצת), ומחציתם נטלו תרופת פלסבו (ללא חומר פעיל). לאחר כמה שנים התברר כי האנשים בקבוצה שנטלה חומצה פולית היו בסיכון יותר מכפול לשאת שלושה או יותר פוליפים במעי. הממצאים האלה דווחו בשנת 2007 בכתב העת "JAMA" של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.

 

במאמר נוסף, שפורסם בכתב העת של המכון האמריקני לסרטן, דווח כי הגברים מאותו מחקר שנטלו חומצה פולית היו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח סרטן הערמונית עד עשר שנים אחרי תום המחקר. אמנם מתוך 600 הנבדקים סך מקרי הסרטן הגיע ל־34 בלבד, אולם המספר הזה גדול דיו כדי לעורר דאגה.

 

בינתיים לא ידוע עדיין מהו המינון הבטוח, שאינו מעורר את שגשוגם של התאים הסרטניים, מה שיצריך ודאי מחקרים נוספים ובדיקה מחודשת של הצורך בחומצה פולית לכלל האוכלוסייה. בישראל אין כיום חובה להעשיר מזון בחומצה פולית, אך יש כוונה של משרד הבריאות לקדם את הסטנדרטיזציה של העשרת המזון בחומצה פולית, שיש לה ערכים בריאותיים חשובים במניעת מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית.

 

באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?  

 

צפו בשירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה על היתרונות של תוסף נוסף - אומגה 3

 

 

 

 


 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חומצה פולית. היתרונות והחסרונות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים