שתף קטע נבחר

הסיבה שבגללה נשים סובלות יותר מ"עין יבשה"

רבים סובלים מתופעת "עין יבשה", שני שלישים מהם הן נשים. למה מתרחשת תופעת "עין יבשה", למה נשים מועדות לסבול יותר מגברים, למה המודעות לתופעה נמוכה יחסית ומהו הטיפול היעיל?

בשיתוף לוכסוויז'ן

 

שני שלישים מהמתלוננים על עין יבשה הן נשים בגילאי 50 ומעלה. כך אומרת ד"ר לריסה מוצמכר, מומחית רשתית מבית חולים אסף הרופא. "יכולות להיות כמה סיבות ליצירת יובש בעיניים, ביניהם פגיעה בבלוטת הדמעות, ביכולת לייצר דמעות, סיבות חיצוניות כמו זיהום אוויר או שעות עבודה ארוכות מול מסכים וכמובן סיבות הורמונליות שמשפיעות על נשים כמו הריון או גיל המעבר".

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

 

תסמונת "העין היבשה" מופיעה אצל נשים לעיתים קרובות בזמן שינויים הורמונליים משמעותיים כגון הריון, הנקה, נטילת גלולות וגיל המעבר. כפי הנראה, תנודות בהורמונים כגון אנדרוגנים, אסטרוגנים, ופרוגסטרון משפיעות לרעה על מערכת ייצור הדמעות.

 

בלוטות הדמעות ובלוטות המיבומיאן - האחראיות על הפרשת השכבה השומנית של הדמעות, מכילות קולטנים להורמונים כגון אנדרוגן – שלו תפקיד בשפעול ייצור הדמעות. וכך, עם תחילת גיל המעבר למשל, כאשר רמת האנדרוגן יורדת, תיתכן פחות פעילות של הקולטנים, מה שישפיע על תהליך השפעול של ייצור הדמעות ועל הפרשתן מבלוטות המיבומיאן.

 

ואכן, מחקרים מהתקופה האחרונה מצביעים על כך, כי תסמיני "העין היבשה" כמו למשל, צריבה, גירוי, תחושת "חול" או "גרגירים" בעין, רגישות לאור, תנודות באיכות הראייה, תחושת עייפות, ורצון לעצום עיניים - מתבטאים אצל נשים בצורה חמורה יותר, ולכן גם סבלן והפגיעה בתפקוד היומיומי (כגון קריאה, נהיגה, צפייה בטלוויזיה ועבודה מול מחשב) ובאיכות החיים חמורים יותר.

 

טיפות עיניים. לטיפול בעין יבשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפות עיניים. לטיפול בעין יבשה(צילום: shutterstock)

  

חוסר מודעות לבעיה

הבעיה המרכזית היא חוסר מודעות לבעיות הבריאותיות אליהן הן חשופות. למשל, נשים אינן יודעות על הסיכון המוגבר שלהן ללקות במחלות או בליקויי ראייה.

 

כך לדוגמא בסקר שנערך לאחרונה, נמצא שכאשר נשאלו נשים האם הן מרגישות יובש בעיניים שליש ענו בחיוב. 45% ענו כי הן מרגישות שני סימפטומים לפחות (כלומר גם אם אינן מכירות את התופעה בשמה הן מרגישות את השפעותיה כגון: חוסר נוחות בעיניים, צריבה, גירוד, דמעת, תחושת גוף זר בעיניים (חול) וכדומה.

 

בסקר נמצא עוד כי הקושי העיקרי בקרב נשים המרגישות יובש הוא בקריאת ספר (61%), בפגיעה בחדות הראייה (58%) ובעת נהיגה (34%). יובש בעיניים עלול להפריע גם בעת צפייה בטלוויזיה, עבודה מול מחשב וכל פעולה הדורשת חדות ראייה.  

 

סנדרה מכוהנס מ'אופטיקה כהן' בנהריה, אומרת כי נושא היובש הופך להיות שכיח יותר מכמה סיבות. "בעידן שלנו המסכים שולטים בחיים שלנו, בכל שעות היממה, גם בעבודה וגם בבית. בגלל זה אנחנו ממצמצים פחות ולכן שכבת הדמעות לא מתחדשת כראוי וכך נוצר יובש.

 

"בנוסף, בקרב נשים בגילאי 45-50 קיימת ירידה בהפרשת הדמעות ושינוי הרכבן. חשוב מאוד לגלות איזו שכבה של הדמעות נפגעה - השכבה השומנית או המימית. השכבה השומנית מגנה מפני אידוי השכבה המימית ואילו השכבה המימית מכילה חומרי הזנה והגנה על הקרנית".

 

קיימים שני סוגי דמעות: כאלו המופרשות בתגובה לגירוי כדי להוציאו ודמעות המופרשות בקביעות (דוק הדמעות). הדמעות המופרשות בקביעות מצפות את העין החיצונית ותכולתן עשירה מאוד, והן מכילות בנוסף למים גם חומרי הזנה, מינרלים, נוגדנים ומולקולות המגנות מפני זיהומים.

 

הדמעות בנויות משכבה רירית (המצמידה אותן לעין החיצונית), שכבה מימית (שהיא מרכיבן העיקרי ומכילה בנוסף למים גם את חומרי ההזנה), ושכבה שומנית (השכבה החיצונית אשר מונעת מהן להתאדות). הדמעות מתנקזות דרך פתחים קטנים הנמצאים בקצה העפעפיים וכך מתבצע שחלוף מתמיד שלהן והעין מוגנת באופן מתמיד.

 

עם העלייה בגיל נצפית ירידה בהפרשת הדמעות והיא מלווה לעתים בתהליכים דלקתיים בעין החיצונית ובשינוי בהרכב הדמעות. למשל, לעתים מתרחשים שינויים משמעותיים בבלוטות המיבומיאן - האחראיות על הפרשת השכבה השומנית של הדמעות – כגון חסימתן, ירידה בהפרשת השומנים ושינוי בהרכב השומנים.

 

בעקבות זאת נוצר אידוי מוגבר של הדמעות, שכן במצב תקין השכבה השומנית של הדמעות מכסה על השכבה המימית וכך מונעת את אידויה. לעתים קרובות נצפית בגיל מבוגר ירידה בהפרשת דמעות מבלוטות הדמעות, המלווים בתהליכים דלקתיים והצטלקות הצינוריות המובילים את הדמעות מהבלוטות (בעיקר אצל נשים), ואף שינוי בהרכב הדמעות.

 

הטיפולים המומלצים

הטיפול הנפוץ ביותר ליובש בעיניים הוא הזלפה מקומית של טיפות לטיפול והקלה בסימפטומים של עין יבשה: "תחליפי דמעות". על אף שטיפול זה לא מרפא את התופעה, הוא מקל את התסמינים וגם מקנה הגנה מסוימת לעין החיצונית מפני נזקים שנגרמים בשל היובש.

 

קיימים סוגים שונים של תכשירים כאלו, והם צריכים להינתן בהתאם להפרעה הספציפית שקיימת בדמעות ולחומרת המצב.

 

בנוסף, בשימוש מתמשך, חשוב להשתמש בתכשירים שאינם מכילים את החומר המשמר BAK אשר הוכח כגורם לנזק לעין החיצונית.

 

ישנן פעולות חשובות נוספות שכדאי להתמיד בהן: 

בקרי מדי כמה זמן אצל רופא עיניים, שיאבחן אם הנך סובלת מעין יבשה או בעיות ראייה אחרות. קבלת טיפול מתאים בזמן הנכון יכול לשפר מהותית את איכות חייך.

 אכלי הרבה פירות וירקות

השלימי תזונה בעזרת תוספי מזון.

שימי לב לשינויים בראייה בזמן הריון.

הימנעי מעישון

הרכיבי משקפי שמש וכובע רחב שוליים בחשיפה לשמש על מנת להגן מקרינת UV

השתמשי במוצרי קוסמטיקה בטוחים במיוחד בסביבת העיניים.

השתמשי, נקי ואחסני בצורה נכונה את עדשות המגע שלך. לפי הנחיות הגורמים המקצועיים.

עשי תרגול לעיניים: כל עשרים דקות הביטי קדימה למרחק של כשישה מטרים למשך עשרים שניות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר נשים סובלות מגברים מתופעת עין יבשה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים