שתף קטע נבחר

 

פסטיבל קאן: הישראלים חוגגים, דאעש מאיים

הביתן הישראלי נפתח לראשונה בפסטיבל קאן, אבל הדגל הכחול-לבן מונף שם כבר שנים בזכות הנוכחות של קרן הקולנוע הישראלי בפסגה הבינלאומית הזוהרת הזאת. המארגנים מחבקים גם את אלה וגם את אלה וחוששים מאיומי טרור של דאעש. וגם: וודי אלן שפתח את הפסטיבל שוב תחת מתקפה מבית

 

פסטיבל קאן נפתח הערב (ד') לחופי הריביירה הצרפתית. זה קורה בפעם ה-69, עניין שגרתי למדי, אלא שהפעם יש חידוש: לפחות מנקודת המבט של ישראל, או לפחות זו של שרת התרבות מירי רגב. לראשונה בתולדות פסגת הקולנוע הבינלאומית, ניצב ביתן ישראלי לצד אלו של מדינות אחרות ברחבי העולם שמתמקמים למשך שבוע וחצי לאורך המרינה המקומית. באופן סמלי הוא ייפתח באופן רשמי ביום העצמאות באירוע השקה מיוחד. מעניין מה השכנים מלבנון, שהביתן שלהם ממוקם במרחק מטרים ספורים, יחשבו על מפגן הלאומיות בכחול לבן שצפוי להם שם במובלעת הפנטיירו של הכפר הבינלאומי.

 

הביתן הישראלי מצריך באופן טבעי הערכות מיוחדת של המארגנים הצרפתים - במיוחד על רקע אירועי הטרור האחרונים. ואכן, הפביליון החדש לא הוצב בשורה אחת עם שדרת הביתנים המרכזית שלאורך הריביירה, אלא כאמור במובלעת הפנטיירו הקטנה והמוצנעת יותר שבתוך המרינה, - מעין שטח סטרילי שעל מנת להיכנס אליו יש לעבור ביקורת של מאבטחים. מלבד ישראל, אפשר למצוא שם בין השאר את ביתני רומניה, אוסטריה, סין ומשרד הביטחון הצרפתי. וכאמור גם הביתן הלבנוני שם, ובין שוכניו הקבועים יהיה בוודאי נאסרי חג'ג', יוצר הסרט הפלסטיני על הטבח במינכן 1972.

 

מפת הכפר הבינלאומי בקאן. ישראל במובלעת פנטיירו בצד שמאל למעלה ()
מפת הכפר הבינלאומי בקאן. ישראל במובלעת פנטיירו בצד שמאל למעלה

הפנטיירו. ביתן מספר 218 של ישראל לצד 214 של לבנון ()
הפנטיירו. ביתן מספר 218 של ישראל לצד 214 של לבנון

 

יוזמת הקמת הביתן הישראלי צצה כבר לפני שנתיים תחת כהונת לימור לבנת כשרת התרבות, אולם בעיות כספיות וארגוניות שונות מנעו את מימוש הרעיון. הפעם, בהובלת השרה רגב, נמצא המימון לפרויקט בסך מיליון שקלים וגויס מנהל אמנותי מחוץ למשרד בדמות רפאל ברביבאי. ומה צפוי לקרות שם? מלבד קוקטייל חגיגי ליום העצמאות ויום ירושלים, ישמש הביתן כמרכז תצוגה לפיתוחים טכנולוגים תוצרת הארץ בתחום הקולנוע וה-VR, חשיפה של פרויקטים באנימציה וסרטים קצרים. הביתן יהווה גם אכסניה לנציגי מיזם הקולנוע ירושלים, וכן בתי הספר לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, סם שפיגל ומעלה.

 

עם זאת, נראה כי בסופו של דבר מדובר בניסיון להפגנת נוכחות בבמה המרכזית של הקולנוע העולמי הלא הוליוודי - וזה הישראלי כידוע רחוק מלהיות כזה. השרה רגב, שרק לאחרונה הודיעה על כוונתה לקדם את הנפת דגלי ישראל בכל מוסדות התרבות בארץ, הצהירה על רצונה לראות את הדגל הכחול-לבן מתנוסס גם בקאן. "זו גאווה והתרגשות אדירה לראות את דגל ישראל מתנוסס לראשונה בכפר הקולנוע הבינלאומי בקאן, באירוע הקולנוע החשוב והמרכזי בעולם", אמרה השרה כשבישרה על הקמת הביתן בדצמבר האחרון.

 

דגל ישראל מתנוסס גם בסרט "עניינים פרטיים" של מהא חאג' מנצרת (צילום: אלעד דבי) (צילום: אלעד דבי)
דגל ישראל מתנוסס גם בסרט "עניינים פרטיים" של מהא חאג' מנצרת(צילום: אלעד דבי)

 

אלא שמה שרגב לא ידעה כנראה הוא שבכל הנוגע לדגל ישראל, הוא מתנוסס בכפר הבינלאומי בקאן דרך קבע לצד דגלי איסלנד ואיראן (כך על פי מפתח השמות). בנוסף לכך, מזה שנים פועל במסגרת שוק הסרטים הדוכן של קרן הקולנוע הישראלי ברשות כתרי שחורי, אשר היווה תמיד אבן שואבת למפיקים, במאים וראשי קרנות מהארץ וגם מחו"ל. דוכן זה שימש כשגרירות הבלתי רשמית של הקולנוע הישראלי בריביירה הצרפתית, והמסיבה השנתית שהתקיימה מטעמו אירחה לא מעט מפיקים ויוצרים מובילים מכל העולם. בשבוע הבא תתארח באירוע גם רגב עצמה שתקפוץ לביקור בקאן.

 

ועוד לפני רגב, ג'סטין טימברלייק פה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ועוד לפני רגב, ג'סטין טימברלייק פה(צילום: EPA)
 

הביקור של רגב, כמו גם אירועי יום העצמאות ויום ירושלים שיתקיימו בביתן הישראלי בוודאי לא יתקבלו בשמחה על ידי הלבנונים ונציגי מדינות ערב נוספות עם נוכחות בכפר הבינלאומי כמו ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות. לא מן הנמנע שגם פעילי ה-BDS יגיעו להראות נוכחות מעצבנת בקירבת מובלעת פנטיירו וינסו להפריע לפעילותו השוטפת של הביתן. ראשי שוק הסרטים של הפסטיבל, שמנהלים את הכפר הבינלאומי בוודאי מוטרדים מהאפשרויות הללו אך משדרים עסקים כרגיל.

 

משטרת קאן על המשמר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משטרת קאן על המשמר(צילום: רויטרס)

בינתיים נערך בחודש האחרון תרגיל ביטחון מקיף בקאן המדמה מתקפת טרור מהסוג החביב על דאעש בהוראת ראש העיר דויד ליסנאר שנעזר ביועץ ישראלי בשם ניצן נוריאל. אפשר לקוות כי לא יהיה צורך שיישום הלקחים מתרגיל זה ושהכל יעבור כשורה וללא תקלות - הנחה אופטימית שאי אפשר לסמוך עליה כמובן אחרי המתקפות בפריז ובריסל. עוד אפשר לקוות שהמתח הסמוי בין הביתן הישראלי החדש לבין הדוכן הוותיק של קרן הקולנוע הישראלי לא יפרוץ החוצה, שכן למרות מערכת היחסים העדינה בין שתי הנציגויות המכובדות - כל המעורבים בדבר אמורים לפעול למען אותה מטרה.

 

כוחות הביטחון בקאן. לא מראה שגרתי בפסטיבל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות הביטחון בקאן. לא מראה שגרתי בפסטיבל(צילום: EPA)

 

לא ברור בדיוק מהם תחומי האחריות של שני העוצבות הישראליות בקאן, והשאלה העולה אם אין פה כפילות מיותרת. המארגנים מבחינתם מקבלים את שני הגופים בחיבוק אוהב, בין השאר מכיוון שהם מקבלים תשלום על האירוח שלהם. "מזה שנים רבות היה לנו שיתוף פעולה מוצלח עם קרן הקולנוע הישראלי שאירחה חברות מכירה והפצה רבות מישראל, אבל אנחנו שמחים על כך שהנוכחות הזאת התרחבה עם הביתן בכפר הבינלאומי שיוסיף נראות ואפשרות אירוח", אומר ל-ynet מנכ"ל שוק הסרטים בקאן ז'רום פליאר.

 

"הכפר הבינלאומי הוא המקום הנכון להרבה מדינות להציג לא רק את העשייה הקולנועית שלהם, אלא גם את המוסדות השונים מתוכם - כמו פסטיבלים, מרכזי קולנוע וקרנות תמיכה לסרטים. זו גם ההזדמנות המושלמת להציג את פיתויים מקומיים כדי למשוך הפקות זרות". כך על פי פליאר הביתן והדוכן יכולים לגור בכפיפה אחת תחת שוק הסרטים. לשאלות הנוגעות להערכות הבטחונית, החשש מהפגנות ארגונים פרו-פלסטינים והשימוש בבמת פסטיבל קאן לצורך מפגן לאומיות פוליטי, סירב המנכ"ל פליאר להתייחס. גם הוא לא רוצה להבעיר אש באירוע התרבותי הנהדר בו הכל קורה.

 

מי מוכן לתת כרטיס? מעריצים בכניסה למרכז הפסטיבל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מי מוכן לתת כרטיס? מעריצים בכניסה למרכז הפסטיבל(צילום: רויטרס)

 

פוליטיקות קטנות וגדולות בצד, הנציגים היותר משמעותיים של הקולנוע הישראלי בפסטיבל קאן הם היוצרים עצמם וכאלה יש לא מעט. הראשון והמוכר ברשימה הוא ערן קולירין שסרטו "מעבר להרים ולגבעות" נבחר לתוכנית הרשמית במסגרת מבט מסוים. סרטו הארוך השלישי של יוצר "ביקור התזמורת" (שהוקרן בקאן לפני תשע שנים) עוסק במשפחה ישראלית טיפוסית שעולמה מתערער כשהאב משתחרר מתפקידו כסא"ל בצה"ל ומתחיל באיחור את צעדיו הראשונים כאזרח בעולם העסקים. אלון פדות, שירי נדב נאור, מילי עשת, נועם אמבר מככבים בתפקידים הראשיים.

 

 

נציגה נוספת של תעשיית הקולנוע כחול-לבן - אולי בעל כורחה - היא הבמאית הפלסטינית-ישראלית תושבת נצרת מהא חאג' (45) שסרטה הארוך הראשון "עניינים פרטיים" נבחר גם הוא למבט מסוים, ויוקרן בבכורה כבר מחר (ה') בקאן. העלילה נסובה סביב משפחה נצרתית שבניה נפוצו ברחבי העולם, וסיפוריהם האישיים עולים מתוך שיחות עם אב המשפחה שחווה משבר בקשר הגווע עם אשתו. בסרט מככבים: עאמר חליחל, דוריד לדאווי, מאיסה עבדל האדי, חנאן חילו וזיאד בכרי. הסרט מופיע בתוכנית הפסטיבל כהפקה ישראלית, וחאג' עצמה הודתה כי אין בכך כל בעיה מבחינתה.

 

מתוך "עניינים פרטיים" של מהא חאג' ()
מתוך "עניינים פרטיים" של מהא חאג'
 

נציגות מכובדת נוספת לישראל יש במסגרת שבוע הביקורת, שבצוות השופטים שלה נכלל השנה הבמאי נדב לפיד, שגם יחשוף לראשונה את סרטו הקצר "מיומנו של צלם חתונות" בהשתתפות אוהד קנולר, נעמה פרייס ואלין לוי. סרטו של אסף פולונסקי "שבוע ויום" בכיכובם של שי אביבי, תומר קפון ויבגניה דודינה מתמודד על הפרס בשבוע הביקורת. דודינה מככבת גם בסרט הסטודנטים של אור סיני "אנה" שיתחרה במסגרת הסינמפונדסיון. הסרט הקצר "הבת של הכלה" של תמר רודוי יוקרן במסגרת שבועיים של במאים בקאן. 

 

חוץ מהעניינים הישראלים, יש כמובן בפסטיבל קאן גם כמה סוגיות שנוגעות לקולנוע בינלאומי. האירוע נפתח הערב בהקרנת סרטו החדש של וודי אלן "Cafe Society" בהשתתפות שלל כוכבים כמו ג'סי אייזנברג, קריסטן סטיוארט, סטיב קארל, בלייק לייבלי, קורי סטול ופארקר פוזי.

 

לקראת עלייתו של הבמאי בן ה-80 על השטיח האדום בקאן, צצה ועלתה שוב פרשת הניצול המיני לכאורה של בתו המאומצת דילן, אשר האשימה אותו בכך בטור אישי בניו יורק טיימס בפברואר 2014 ערב זכייתו בפרס מפעל חיים בגלובוס הזהב. הפעם זהו הבן רונאן שמבקש לקלקל לאביו את החגיגה. בטור אישי משלו שפורסם במגזין הוליווד ריפורטר הוא יוצא נגד אלן, ובעיקר נגד התקשורת שמגוננת עליו. ואף משווה את הפרשה לזו של ביל קוסבי, אותה הוא עצמו סיקר כעיתונאי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
וודי אלן. פתח את הפסטיבל ואת הפרשה מחדש
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים