שתף קטע נבחר

יום העצמאות ברחובות מדינת הגנים

להתאמן על אמהות

פעם, לפני שנים, לא לימדו אותנו להיות אימהות. החיים בחברה השיבטית היו טיבעיים והדור הבא של ההורים למד באופן טיבעי מהדור הקודם. ומאז השתנו הדברים. אנחנו חיים בפרטיות, פעמים רבות הרחק מהמשפחה הקרובה, המיידית, ומפעילים כהורים את האינסטינקט הבסיסי בגידול ילדנו. הדור הנוכחי גדל פעמים רבות כשההורים מגוננים, לא נותנים את ההזדמנות למעוד, לא מאפשרים לילד לטעות. והרי ידוע שמטעויות לומדים.

אפרת לקט גדלה בעיירת הפיתוח קרית גת כבת בכורה בין חמישה אחים במשפחה ממוצא מרוקאי קשת יום, כשיום אחד הצרה נפלה על ראשם. נפלה לזכותם של ההורים שהולידו 4 בנות ובלידת הילד החמישי נולד הבן שכה התפללו לבואו. כשהיה בן שנתיים וחצי חלה הפעוט בסרטן, והאם מצאה את עצמה לצד מיטתו כל הימים כשאפרת לוקחת על עצמה בגיל 16 מבלי שאף אחד שאל לדעתה, את תפקיד האמא. סנדויצ'ים לבית הספר, ארוחות צהריים, ארוחות ערב, כביסות ומטלות הבית נפלו על כתפיה של הנערה מהבית הדתי שכמו כל נערה חלמה על חיי חברה נורמאליים כמו של כולם, ולא על טיפול במשפחה הדואבת. כשהיתה בת 17 הלך לעולמו האח, ועולמם של הוריה חרב עליהם. כשהם עסוקים באבל על מותו, חיפשה לקט את דרכה, ומבלי שהדבר היה מקובל בחברה בה גדלה, התגייסה לצבא שם גילתה שיש עולם שלא סובב רק סביב גידול ילדים ותחזוקת בית באופן מסורתי לאשה, אלא הרבה יותר מזה, והיא יכולה להתחיל לחלום ברצינות על קרירה. עריכת דין, או מקצועות חופשיים אחרים נראו לה כמו לגעת בירח אז.

 

לימים מצאה את עצמה לקט לומדת לתואר ראשון כשיצאה בשאלה כמו גם 2 מאחיותיה הנוספות. אחות אחת נשארה דתייה, מה שלא מפריע לכולן לקיים יחסים קרובים וחזקים בינהן, להפגש ולכבד האחת את דרכה של האחרת. לקט שגדלה בבית עם ערכים, למרות הקשיים הרבים תפנים אותם, ולימים תיישם אותם במיזמים שהיא מקימה ומפליגה איתם להצלחות תוך שהיא מנהלת משק בית פעיל לצד הקרירה שבנתה לעצמה בעשר אצבעותיה.

 

 

 

 

 

אפרת לקט הקימה את "דרך הילד" תחת עמותה מוסדרת עם הורים שמובילים את הנושא של חינוך פרוגרסיבי ומיישמים את הפסיכולוגיה החיובית. בין לבין היא נחושה ללמוד ולהחכים ולא מוותרת על הרצאות, לימודים, ספרים ועוד שמעשירים את עצמה בידע מגוון "חשוב לי מאוד להדגיש שאין שיטה אחת שמתאימה לכולם. צריך לתת את מגוון האפשרויות ותפיסות העולם כדי להתאים את עצמנו לסיטואציה". הפתיחות שלה וההסתכלות על ההווה דרך הילדים שלה והסביבה שלהם והעתיד מובילים אותה להבין שכיום ההורים הם כבר לא ספקי המידע של ילדיהם. "אנחנו מכירים את הילדות שלנו, אבל הילדות של הדור הנוכחי שונה מאוד. הילדים חשופים בעצמם לאינפורמציה דבר שישפיע על עתידם המקצועי. מחקרים מראים כי נחישות חשובה היום יותר מאינטילגנציה. ילד שרואה מטרה לנגד עיניו ומתאמץ להשיגה, יהיה בעל בטחון עצמי גדול יותר ויצליח יותר" היא מדגישה.

 

את הדרך לאמן את ילדינו בהתאמה לחיים המודרניים היא מביאה לבמה עם דוגמאות מהעולם הפרטי שלה כאם, עם סרטים שמתעדים התקדמות של ילדיה הפרטיים מנקודה לנקודה ע"י חיזוקים ואימונים שהיא עושה להם במודע. בישראל ה"קבוצה הסודית" שלה מונה כבר אלפי מעריצות שמצטטות אותה, ופועלות על פי הנחיותיה. לקט מגישה כלים, ונותנת למשתתפות לבחור את אלה המתאימים להן. "הנטייה הטיבעית של האדם מרגע הלידה היא לסקרנות ולעצמאות, ולעיתים אנחנו מגבילים ופוגעים ביכולות הללו. ילד מתחיל ללכת ונופל, ולא מרגיש כשלון. הוא קם ומנסה שוב".

היא מביאה עולם שלם של ערכים לבמה ופותחת אותו לדיון כשהיא מדגישה שהיא לא מאמינה בהצבת גבולות. היא דורשת מילדיה שלה שלקחו על עצמם משימה לסיים אותה גם אם לא ממש נוח להם. לקט מובילה את הילדים להשיג הישגים ובכך להעצים אותם. היא מדגישה כי אין לעשות את הדברים בשביל ילדינו, בדומה למאמן כדורסל שלא רץ לתוך המגרש כדי לשחק במקום השחקן שכשל, אלא לאמן אותם להגיע להישג בעצמם. "אנו נדרשים לשנות בעצמנו הרגלים כדי שנשמש מראה שאנו מעונינים בה עבור ילדינו". לקט מעודדות את האמהות להביא את עצמן למיצוי ולצקת משמעות לחייהן כדי שהילדים יראו וירצו לחקות אותן.

 

אפרת לקט התבשלה שבע שנים קשות בדרך להיות "אמא מאמנת". היא ננעלה על מטרה, והיא לא מוותרת. הילדה שגדלה עם פערים חברתיים גדולים, צימצמה אותם בעצמה, וכל מאוויה להעביר את הידע שהיא צברה וממשיכה לצבור הלאה. "זו לא חוכמה להביט בהצלחה שלי היום, צריך לזכור שהדרך אליה היתה קשה ומייגעת. היו עליות ומורדות, כמו בכל דבר בחיים. כיום אני מודל להורים רבים שמעונינים להעשיר את עולמם בדרכים חדשות להתמודדות עם דור שונה מאוד מזה שהיה מוכר לנו".

 

אפרת לקט מגיעה לסדרה שכוללת הרצאה שתתקיים ביום שני הקרוב וסדנאות בג'יי סי סי בטנפליי.

לפרטים והזמנת מקומות: 201.408.1427

 

מזיכרון לעצמאות

חגיגות יום העצמאות ב-EBJC באיסט ברנסוויק מתרחשות תמיד בהמשך לטקס יום הזכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה שנערך באותו ערב. כ-150 איש נכחו ביום רביעי שבין יום הזכרון ליום העצמאות והחל בהקרנת הסרט A WING AND PRAYER על קבוצת טייסים אמריקאים שסיכנו את חייהם במלחמת העולם השניה למען תקומתה של מדינת ישראל ב-1948.

הם הבריחו תחמושת ומטוסים, ועבדו נגד מחוגי הזמן כשהמדינה שבדרך מותקפת ב-5 חזיתות ויצרו את הבסיס להקמתו של חיל האויר. לאחר מכן התכנסה הקהילה לארוחת ערב ישראלית שהוכנה במיוחד לארוע באיסט ברנסוויק ג'ואיש סנטר בשיתוף פעולה מלא עם בית הכנסת בני שלום גם הוא שוכן באיסט ברנסוויק עליו הם גאים מאוד. על הפעילות של הצעירים הופקד קן השומר הצעיר המקומי. על ארגון הארוע הופקדו דינה אורן ודב פולק כבמסורת.

 

 

 

מסיבת עצמאות ישראלית. צילום: דב פולק ()
מסיבת עצמאות ישראלית. צילום: דב פולק

 

במות

למי שגדל בישראל, הבמות של יום העצמאות הן הוויה וחוייה כמעט מכוננת. המרוץ בין ההופעות, השמחה ברחובות ואח"כ ההשוואות ברשתות החברתיות בין הבמות המרכזיות משחקות תפקיד מרכזי.

גם הארועים שחובקים את היום החשוב בו מציינים את קום מדינת ישראל מקבלים מקום של כבוד גם אצל הציניקנים שבעמנו. בשנים האחרונות החליטו לחקות את החוייה הישראלית גם מחוץ לגבולותיה. ארועי הענק מהחוף המערבי זולגים למדינות ארה"ב בהן הוקמו סניפים של ה-IAC.

לאחרונה הוכרז על איחוד הסניף של ניו ג'רזי המשתייך לארגון הכלל ארצי עם הג'יי סי סי, המרכז הישראלי בראשות איה שכטר, השוכן בטנפליי. יחד הם הרימו ארוע יום עצמאות עם במה מרכזית, שירת ההמנונים, הופעות של להקות, פעילויות לילדים הצעירים וכללה פינת ליטוף חיות, פעילויות לנוער שלקחו עליה פיקוד שבט הצופים המקומי, ריקודים וביתנים שונים שהציעו שירותים, מתנות, מידע על חינוך מקומי ומזון ישראלי והרבה שת"פ בין הארגונים. היחיד שלא שיתף פעולה עם מעל 2,000 נרשמים היה מזג האויר שהחליט להזכיר לקהל שלמרות שבלוח השנה האביב כבר כאן, הרוחות הקרות עדיין מנשבות, והטמפרטורות לא תמיד ממריאות ל-80 מעלות פרנהייט.

 

 

חוגגים עצמאות במעילים. צילום: שחר עזרן ()
חוגגים עצמאות במעילים. צילום: שחר עזרן

 

ה-בִּצָּה

צרוף מיקרים, צורך, געגוע, כל המילים מתכתבות עם התהליך שעבר על חברי להקת De Pond שהוקמה בדמרסט לפני ארבעה חודשים. 6 חברים, 5 מניו ג'רזי ואחד חוצה את הגשר מהברונקס לכל החזרות התאחדו להרכב. הראשון להוביל את היוזמה להוציא מהבצה משהו בשביל הקהילה שסביבה היה יובל סבן, על גיטרה ושירה. המנהל הבכיר בדלוייט-קונסלטינג עבר משיקגו עם משפחתו להתגורר במחוז ברגן לפני כשנה וחצי. משם הוא הביא את ההוואי של הנגינה בצוותא. הם היו נפגשים בסופ"ש, מנגנים יחד זמירות וקרליבך, וכל גיג כזה נמשך שעות.

 

הגעגוע לשעות הללו, שהרחיקו אותו ממשא היום יום הביא אותו להעלות את היוזמה בפני חברים מקומיים, לכולם עבר מוזיקאלי ולהרים את הכפפה. את ההופעה הראשונה הם נתנו ביומולדת של ישי יערי. יערי שגדל בפתח תקוה ניגן כבר אז עם להקות. הוא פסנתרן ומנגן על גיטרה חשמלית. ביום יום הוא מנהל מרקטינג בחברת שיווק מהגדולות בארה"ב. עת הפציע הרעיון הצטרפו מנהל מחלקת פיתוח ב-טריי פליי, ליאור סולומון בשירה ובגיטרה, הפסיכולוג יואב כהן, הארכיטקט דני עודד שחוצה את הנהר ומוטי מור המתופף שחוזר לארץ ועתה הם מחפשים לו מחליף. "רצינו לשפוך תוכן לחיי הקהילה הישראלית כאן מבלי להשתייך לשום ארגון. להפוך את דמרסט לסיאטל התל אביבית" מספר יערי בעיניים נוצצות. סדן: "אנחנו תמיד נפגשים סביב הילדים, כולם לומדים יחד בבית הספר.

חיפשנו פעילות למבוגרים בשעות הפנאי, אחרי העבודה". הם בוחרים את השירים יחד, מעבדים תוך כדי תנועה. המשמעת המונהגת עשוייה ברזל יצוק של אנשים שביום-יום נדרשים למשמעת עצמית גבוהה גם בחייהם המקצועיים. הם מביאים לבמה רוק ישראלי במיטבו שכולל שלמה ארצי, איפה הילד, פורטיס ושלום חנוך.

 

ביום העצמאות הם תכננו הופעה "קטנטנה" בבר מקומי בקרסקיל. המקום התפוצץ מחברים ישראלים, ויש האומרים כי בעל המקום לא ראה כמות כזו של קהל אף פעם לפני כן. למחרת הם הופיעו בניו יורק במסיבת יומולדת וביום ראשון כיכבו על במת ארוע יום העצמאות בג'יי סי סי בטנפליי. עכשיו הם עובדים על הרחבת הפלייליסט. ובחלומם הם חוזרים את בית התיכון. מרגישים אורחים לרגע.

 

 
אורחים לרגע. צילום: אלונה כהן ()
אורחים לרגע. צילום: אלונה כהן

 

בראשית רוקדים

כשצוות הועד בהתנדבות מלאה של 'בראשית' מחליט להרים ארוע, הוא קורא לכל הקהילה להצטרף. בית הספר של אחר הצהריים כבר מזמן מרכז תחת המטרייה שלו פעילויות שונות לבני כל הגילאים ולתחומים שונים. בראשית Talk היתה אולי הפעילות הראשונה שיזמו ומביאה את מיטב המרצים להתכנסויות אינטימיות בנושאים שונים.

 

בראשית Tech נותנת הזדמנות למעגל נטוורקינג והצגה של חברות בתחומי ההיי טק בסביבת ניו ג'רזי ובראשית Ed שנותן אפשרות לעוסקים בחינוך לקבל העשרה ע"י מומחים בתחומם. בין לבין מתארגנות מסיבות גדולות וארועים מרכזיים שקוראים לקהילה להצטרף.

 

במוצ"ש האחרון התאספו מעל 200 מחברי הקהילה למסיבת ריקודים במועדון ה-LED בעיירה ננואט, ניו יורק, שנמשכה עד הרבה אחרי חצות. אוכל ישראלי נתרם ע"י מסעדת 'תבלין' של אריק ארליך שחגג יומולדת באותו ערב וירדן ורפי כהן מטנפליי ו'טאבון' של דני ואיילה הודק בניו יורק. סושי, בר משקאות פתוח ואביזרי יום העצמאות כהלכתם שכללו בלוני פטישים, כובעים עם דגל ישראל וטבעות מנצנצות שהביאו במזוודות מהארץ החבר'ה.

 

מיכל ברק משיר-ארט עיצבה את השולחנות בטוב טעם עם קישוטים ישראלים. מסיבת ריקודים עם רחבה מלאה שכללה מוזיקה עכשוית משולבת במוזיקה ישראלית (כן, תל אביב יא חביבי ת"א גם היא נוגנה) לא נתנה לרוקדים הזדמנות להפוגה. ביציאה קיבלו כל האורחים מתנה מ-לירון ברנר שפתחת קליניקה לדיקור סיני וחילקה לכולם תה שמתאים לעונה. ועכשיו מצפים לל"ג בעומר עם יותר מ-1,000 משתתפים וקובי אפללו אחד. רשימת ההמתנה מתארכת.

 

 
בראשית רוקדים עצמאות. צילום: אילנית סולומונוביץ' חבוט ()
בראשית רוקדים עצמאות. צילום: אילנית סולומונוביץ' חבוט

 

תיקון עולם ע"פ הקבליסט מיכאל לייטמן

תיקון עולם - הקבליסט הרב מיכאל לייטמן שהקים ועומד בראש הארגון הגדול בעולם בנושא קבלה מוביל כנס שנתי שמתקיים בימים אלה בניו ארק. מעל אלף סטודנטים מכל העולם מגיעים מישראל, טורקיה, יפןף גרמניה, מוסקווה ועוד. ואם זה לא מספיק, אלפים רבים צופים בזמן אמת באון ליין.

ד"ר לייטמן יפגש עם מנהיגים יהודיים מכל הקהילות כדי לדון בנושאים הקשורים בתיקון עולם ויחבור למנהיגים מרכזיים שמשפיעים בנושא זה כדי להחליט על צעדים משמעותיים. ע"פ ד"ר לייטמן המושג תיקון עולם היה קיים מאז ומתמיד אבל בתקופה זו של יהדות העולם יש לשוב ולדון בו ביתר שאת. לייטמן מאמין כי כל שאנו נדרשים לו הוא אינפורמציה מספקת וקשרים טובים וכעת השעה נכונה.

לפרטים נוספים:http://www.michaellaitman.com

 

 
לייטמן מול הקהל הגדול. צילום: יח"צ ()
לייטמן מול הקהל הגדול. צילום: יח"צ

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים