שתף קטע נבחר

5 טיפים חשובים בשלב תכנון המטבח

מה הדבר שהכי חשוב להקפיד עליו בשלב תכנון המטבח, מדוע חשוב לבחור קודם את מוצרי החשמל ורק אז לגשת לתכנון, מהו 'משולש המטבח' ואיך תמנעו התרוצצות מיותרת בעת הבישול

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

לפני שמתכננים מטבח חדש הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם. זכרו, מטבח הוא זירת ההתרחשות המרכזית בבית, ואתם לא רוצים למצוא את עצמכם מתלוננים ב-20 השנה הקרובות.

 

עוד בנושא:

הדרך למטבח החלומות ב-5 צעדים

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם

איזה מטבח מתאים לי?

 

1. הפרזול הוא הדבר הכי חשוב במטבח

"הפרזול הוא אחד הדברים הכי חשובים במטבח" אומרת ענת הלפרין-לוי, מעצבת פנים מסטודיו 2todesign. "חשוב לבחור בחברה שמעניקה לפחות עשר שנות אחריות על הפרזול, וכדאי לבחור במותג מוכר בתחום זה. הפרזול הוא שקובע את יציבות המגירות, את היכולת של המדפים והמגירות לשאת משקל רב, את יציבות הדלתות שבחזית הארונות. זהו פרמטר שלא כדאי לחסוך בו, גם אם זה בא על חשבון אלמנטים אחרים במטבח. צריך לזכור שלא מחליפים מטבח כל יום, ואין טעם להשקיע בארונות ובחזיתות מפוארים על פרזול שלא יוכל לשאת אותם לאורך זמן. חשוב שהמגירות ייפתחו וייסגרו בקלות, שהסגירה של הדלתות תהיה מהירה ונוחה, שהמגירות ינוצלו לכל אורכן, ושהצירים יהיו עמידים לאורך זמן".

 

איפה כן תוכלו לחסוך כדי להשאיר מקום לפרזול איכותי יותר? ברמת הצביעה של חזית הארונות, ברמת הגימור של הדלתות בחלק הנסתר שלהן, בבחירה להשקיע בפורמייקה איכותית במיוחד בחלק הפנימי של הארונות. אלו הוצאות מיותרות בהשוואה להשקעה בפרזול, ואם אתם יש לכם תקציב מוגבל, כאן תוכלו לחסוך.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מהו המילוי המומלץ לגוף הארון? "מרבית הישראלים מעדיפים פלטות סנדוויץ' (לוח העשוי שכבות עץ) שנחשבות לחזקות, יציבות ועמידות יותר לאורך זמן" אומרת הלפרין-לוי. "פלטות של סיבית פחות מומלצות לגופי ארונות מבחינת עמידות לרטיבות, ויכולת של הסיבית לשאת משקל רב לאורך זמן".

 

2. הקפידו על תכנון פונקציונלי ולא רק על עניין העיצוב

"המטבח הוא לב הבית שמשמש את המשפחה שעות ארוכות במהלך היום ומשמש לאירוח", אומרת הלפרין-לוי. "לכן, חשוב שמשטחי העבודה יהיו מספקים מבחינת הגודל שלהם והנגישות שלהם. אחד הדברים שהופכים מטבח לנוח הוא הקפדה על מרחקים נכונים במשולש העבודה (מקרר, כיור וכיריים), גם כדי שאם שני אנשים מבשלים במקביל שיהיה מספיק מקום לכך, וגם כדי לא להתרוצץ מרחק גדול מדי בין שלושת המוקדים העיקריים האלו תוך כדי בישול. המרחק האידיאלי הוא כ-1.20 מטר בין הכיור לכירים, ומרחק שלא לא יותר מ-2 מטר וחצי בין הכיור למקרר".

 

בייחוד לצורך אחסון של קופסאות שימורים, ושאר אריזות מזון שאין צורך לאחסן במקרר כדאי להשקיע במזווה נשלף. הלפרין-לוי: "חשוב שעד לגובה הרמת היין המדפים יהיו נשלפים, במין מדף שנע על גלגלים ויוצא החוצה. זה מאוד נוח ומאפשר אחסון יעיל, וניצול מרבי של השטח. מעל לגובה הרמת היד אין לכך משמעות מפני שממילא יש צורך לטפס כדי להגיע אל המוצרים".

 

מטבח הוא חלל שאוכלים בו. כדי לשמור על סביבה סטרילית הקפידו על סגירת המרווח שבין הארונות לתקרה. הלפרין-לוי: "לשם כך כדאי לעצב את הארונות כך שיגיעו עד לגובה התקרה, מבלי שייווצר שום מרווח בין הארונות לתקרה או סגירת המרווח שבין התקרה לארונות בקיר גבס. מעבר לכך שזה מעניק מראה אחיד וישר - הדבר גם מונע הצטברות של אבק מעל הארונות".

 

כשבוחרים חזיתות מזכוכית, צריך לקחת בחשבון שאולי בחלל התצוגה המטבח נראה יפה כי מקפידים על סדר ועל אבזור מינימלי, אבל בבית שחיים בו, זה לא בהכרח ייראה טוב. הלפרין-לוי: "מי שלא מקפיד על סדר עלול להתחרט על כך בשלב מאוחר יותר, או להפוך לעבד של המטבח. גם בחירת הצבעים צריכה להיות כזו שלא ימאס ממנה. כדאי לבחור בצבעים קלאסיים יותר ולשלב צבעים באמצעות אביזרים שניתן להחליף".

 

3. אל תחסכו על עלות של הדמיה

הדמיה מאוד עוזרת ללקוחות להבין כיצד ייראה המטבח. הלפרין-לוי: "מאוד קשה דרך דוגמית של דלת בודדת לדמיין איך היא תיראה על משטח גדול יותר. גם אם הנגר לא מספק הדמיה, כדאי לבקש ממעצב לעשות זאת, ואם הוא לא עושה זאת בעצמו לפנות לאדם שמתמחה בהדמיית תלת-מימד. זה יאפשר להבין בדיוק איך יראה החלל, הצבעים, הדומיננטיות של כל אלמנט במטבח. זה אמור לעלות כ-1,000 שקל עבור הדמיה בסיסית ביותר, וכ-1,500 שקל עבור הדמיה ריאליסטית יותר".

 

אז למה זה כדאי? הלפרין-לוי: "במונחים של עלויות מטבח, זו השקעה משתלמת כדי למנוע אכזבה לאורך שנים ארוכות. הרי לרוב מחליפים מטבח לעתים רחוקות, ולכל היותר עושים חידוש מטבח אחת ל-15 שנה, וגם חידוש מטבח הוא לא כזה זול. כדאי לדעת לקראת מה הולכים, בייחוד אם מזמינים מנגר ולא קונים מטבח מוכן מחברה לאחר שרואים את המטבח עצמו בתצוגה".

 

4. בחרו קודם את מוצרי החשמל ורק אז עצבו את המטבח

כיום ריבוי מכשירי החשמל במטבח מחייב תכנון מוקדם. "כדאי לדעת כבר בשלב התכנון מה יהיה גודל המיקרוגל, האם הוא יסתתר מאחורי קלאפה או לא, מה יהיה רוחב הכיריים (סטנדרטי הוא 60 ס"מ, ורוחב כיריים גדולים יותר הוא 74 ס"מ), האם התנור יהיה בילד-אין או יעמוד כיחידה נפרדת", אומרת הלפרין-לוי. "חשוב לדעת כמה נקודות חשמל צריך במטבח, ולדאוג לנקודות נוספות למכשירים שיגיעו בעתיד ולמטענים של טלפונים ניידים. את בר המים כדאי למקם קרוב לברז מים ולדאוג לנקודת חשמל נפרדת עבורו. אם יש מכונת קפה, צריך לדאוג מראש למיקומה. עניין המקרר מעט מורכב יותר, ובשל הצורך להחליפו אחת לכמה שנים, כדאי להשאיר נישה ברוחב של לפחות מטר (אם לא יותר מכך), כדי שבמידת הצורך ניתן יהיה להחליף את המקרר בעתיד מבלי להיות מוגבלים מבחינת מידות".

 

5. הימנעו מטעויות נפוצות שקשורות למידות לא נכונות

טעות נפוצה היא בחירה בכיור שאינו עמוק ורחב מספיק. הלפרין-לוי: "זה גורם למים להשפריץ החוצה, ומקשה מאוד על הדחה של סירים ומגשים גדולים יחסית. כאן חשוב להתעקש על מידות נוחות. אני ממליצה על כיור שגודלו מינימום 70 סמ"ר. אם רוצים טוחן אשפה, חשוב לדאוג לנקודת חשמל נוספת מתחת לכיור, מעבר לנקודת החשמל שמותקנת למדיח הכלים".

 

טעות שקשורה ללקיחת מידות לא נכונה באזור הכיריים יכולה להפוך חלק מלהבות הכיריים ללא שמישות. הלפרין-לוי: "אם מצמידים את הכיריים לקיר מבלי להשאיר מרווח בשני צדי הכיריים זה לא מאפשר שימוש בכל הלהבות, כבר נתקלתי בכיריים שהיו ממש צמודות לקיר, וזו טעות שנשארים איתה אחר כך לאורך שנים. חשוב להקפיד על לפחות 45 ס"מ מהקיר, כדי שניתן יהיה להניח סירים בנוחות על משטח השיש או כף בישול".

 

לבעלי מקצוע בתחום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים