שתף קטע נבחר

חפרו קברים והוסיפו מדפים בחדרי המתים. כך נערכים לגל חום כבד

בפקיסטן לא שוכחים את גל החום בקיץ 2015 שגרם למות כ-1,300 איש ותפס את הרשויות, בתי החולים ובתי הקברות לא מוכנים, אך הפיקו לקחים: חפרו קברי אחים, הגדילו תפוסה בבתיה"ח והוסיפו מדפים בחדרי המתים

 

 

אין עדיין מתים מגל החום, אבל קברים כבר יש - ליתר ביטחון: חופר הקברים הפקיסטני שאהיד באלוץ' לא לוקח סיכונים. כמו אנשים רבים בעיר הנמל קראצ'י, הוא נתפס לא מוכן בגל החום האדיר שפקד את המדינה וגרם למותם של יותר מ-1,300 בני אדם. הפעם הוא שכר מראש עובדים נוספים שיעזרו לו לחפור שלוש תעלות מוארכות שיוכלו להכיל בעת הצורך כ-300 גופות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"תודה לאל, אנחנו מוכנים טוב יותר השנה. חס וחלילה שזה יקרה שוב, אבל חפרנו כבר קברים שיכילו 300 גופות", אמר באלוץ' בן ה-28, שעובד עם שלושה אחרים בבית הקברות הגדול של קראצ'י שמנוהל על ידי ארגון הצדקה "קרן אדחי". 

 

חפר שלוש תעלות מוארכות שיוכלו להכיל 300 גופות. חופר הקברים שאהיד באלוץ' מקראצ'י (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חפר שלוש תעלות מוארכות שיוכלו להכיל 300 גופות. חופר הקברים שאהיד באלוץ' מקראצ'י(צילום: רויטרס)
כשגל החום היכה בפקיסטן בקיץ 2015, בתי חולים, חדרי מתים ובתי קברות בעיר, שבה חיים 20 מיליון בני אדם, קרסו בצפיפות הרבה שנגרמה ממספר החולים והגופות העצום שהגיעו אליהם. רוב הקורבנות היו מכורים לסמים, פועלים שעבדו בחוץ תחת השמש הקופחת ואנשים קשישים.

 

כ-60 בתי חולים עם תפוסה של 1,850 מקומות

הטמפרטורות בקיץ האחרון נסקו ל-44 מעלות צלזיוס, שיא חום מאז 1981 והרבה מעבר לממוצע השנתי בקיץ (כ-37 מעלות). הצבא, תושבים מקומיים וארגוני צדקה התגייסו כדי לסייע במצב החירום שנוצר ומנעו אסון גדול בהרבה, אך גל החום האדיר חשף את הליקויים הגדולים בהתמודדות של שירותי החירום עם אסונות סביבתיים, שלטענת מדענים יהיו בעתיד שכיחים יותר ויותר.

 

"המצב לא ייצא מכלל שליטה כמו בשנה שעברה", אמר אסיף חיידר שאה, גורם ממשל בכיר בקראצ'י, והוסיף כי בכ-60 בתי חולים יש כעת תפוסה עבור 1,850 קורבנות עתידיים של גל החום.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בקיץ שעבר ישנו חולים רבים על הרצפה בבתי החולים ותורים ארוכים השתרכו מחוץ לבתי החולים המרכזיים של קראצ'י בשיא גל החום. שאה אמר שהשנה הוקמו ברחבי העיר קרוב ל-200 מרכזים להגשת עזרה ראשונה, שיציעו טיפול בסיסי לנפגעי חום כדי לייצב את מצבם. לכך יש להוסיף, לדבריו, 700 מרכזי סיוע ניידים שיספקו מים ומי מלח. "זה יציל חיים. זה מעודד", אמר מוחמד מחמוד, מוכר רחוב בן 32, לאחר ששתה כוס מים באחד המרכזים שהוקמו בעיר קראצ'י. לצדו של מחמוד עמדו ילדים בתור כדי להרוות את צימאונם.

 

הגדילו את צי האמבולנסים ורכשו מכונות קרח

"קרן אדחי", שנמצאת במרכז המאמצים להפחית את הסבל שנגרם מגל החום בשנה שעברה, מסרה שהיא הרחיבה את צי האמבולנסים שלה, שהיא הוסיפה מדפים נוספים במקרר שבחדר המתים שלה, ושהיא רוכשת מכונות קרח כדי לשמור על נפגעי החום והגופות צוננים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בקיץ שעבר, בחדר המתים של "קרן אדחי" נגמר המקום אחרי שכ-650 גופות הובאו אליו תוך כמה ימים. בעקבות המצב, אמבולנסים השאירו את הגופות להתפורר בחוץ בשמש הקופחת.

 

סצנות מקבריות דומות נראו בבתי הקברות של קראצ'י, שם סירבו חופרי קברים לעבוד בחום הכבד וגבו תעריף גבוה פי חמישה מהתעריף הרגיל שלהם. "אנשים לא היו מסוגלים לקנות את הקברים האלה", אמר פייסל אדחי, מנהל "קרן אדחי". "הם קברו את המתים בתוך הקברים של קרובי המשפחה שלהם".

 

המאמצים הגדולים להיערך טוב יותר לגל החום השנה היו מוגבלים בגלל עשרות שנים של חוסר השקעה בתשתיות המים והחשמל בפקיסטן, דבר שהותיר את העיר קראצ'י פגיעה בעתות משבר כמו בזמן גל חום כבד.

 

לגל החום הכבד ב-2015 נוספו גם הפסקות חשמל תכופות שגרמו לכך שאנשים לא יכלו לצנן את גופם באמצעות מאווררים או מזגנים ופגעו בייחוד באנשים שלא יכלו להרשות לעצמם לרכוש גנרטורים.

 

כמה פוליטיקאים פקיסטנים הטילו את האחריות למספר המתים הגבוה על ממשלת המחוז ועל חברת החשמל K-Electric, שמספקת את החשמל לתושבי קראצ'י.

 

כמה תושבים בקראצ'י אמרו שהרבה תלוי בשאלה אם גל החום העתידי יכה במהלך צום הרמדאן, שנמשך חודש, תקופה שבה החוק בפקיסטן המוסלמית אוסר על אכילה ושתייה במקומות ציבוריים. עבד אל-קאיום סומרו, יועץ לענייני דת לשר מחוז סינג, אמר שגורמי ממשל ייפגשו עם אנשי דת מקומיים כדי לדון באפשרות שיפרסמו פסק הלכה (פתווה) שיתיר לאנשים לשבור את הצום מסיבות בריאותיות.

 

איש הממשל שאה אמר שהנושא "רגיש באופן קיצוני" בקרב האוכלוסייה האדוקה.

 

"אם המצב יהיה ממש רע, אני כנראה אפסיק לצום משום שהאל אומר שהחיים הם היקר ביותר", אמר מוכר פירות שמכר מנגו ובננות בדוכן על גלגלים. בשנה שעברה נפגע בנו בן החמש מגל החום, אבל קיבל טיפול רק בבית החולים השלישי שאליו הגיעו. שני בתי החולים האחרים, כולל בית החולים הגדול ביותר בקראצ'י, היו מלאים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שכר עובדים נוספים לעזור לו. חופר הקברים שאהיד באלוץ' מקראצ'י
צילום: רויטרס
מומלצים