שתף קטע נבחר

אובמה בהירושימה: "עלינו לחתור לעולם ללא נשק גרעיני"

אובמה הפך לנשיא האמריקני הראשון שמבקר בעיר היפנית מאז שארה"ב הטילה עליה פצצת אטום ב-1945. "לפני 71 שנה המוות נפל מהשמיים - והעולם השתנה. מאז עשינו כמה בחירות שהעניקו לנו תקווה", אמר אובמה וחיבק מספר ניצולים ששרדו את התקיפה האמריקנית

 

 

ביקור היסטורי. נשיא ארצות הברית ברק אובמה הפך היום (ו') לנשיא האמריקני הראשון שמבקר בהירושימה - העיר שעליה הטילה ארצות הברית את פצצת האטום הראשונה ב-1945, באקט שהוביל לסיומה של מלחמת העולם השנייה. "לפני 71 שנים המוות נפל מהשמיים - והעולם השתנה", אמר אובמה בנאום שנשא עם הגעתו לפארק השלום לזכר קורבנות פצצת האטום. בין לבין הניח הנשיא האמריקני זר פרחים על "כיפת הפצצה" - המבנה הקרוב ביותר למוקד הפיצוץ ששרד לפחות בחלקו, והפך לאתר מורשת ולסמל של תקווה לשלום עולמי, וחיבק מספר ניצולים ששרדו את התקיפה האמריקנית.  יחד עם זאת, התנצלות לא נשמעה מפיו.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הבוקר נחת בבסיס צבאי אמריקני באיווקוני שביפן המטוס הנשיאותי "אייר פורס 1" ועמו אובמה. "זו עדות לברית בין ארה"ב ליפן. אחת החזקות בעולם", אמר אובמה לחיילים האמריקנים עם נחיתתו. לאחר מכן עשה את דרכו ברכב לאתר ההנצחה בהירושימה, והתקבל עם הגעתו ע"י ראש ממשלת יפן שינזו אבה.

 

"האנושות הראתה מה זה אומר להשמיד את עצמה. נשמות המתים מדברות אלינו, הן אומרות לנו להתבונן פנימה", אמר אובמה בנאומו. "אנו עומדים כאן בלב העיר הירושימה ומכריחים את עצמנו לדמיין את הרגע שבו הפצצה נפלה, את האימה של ילדים שמבולבלים ממה שהם רואים. אנחנו מקשיבים לבכי חרישי. מילים מעטות לא יכולות לתת קול לסבל שכזה. יום אחד הקולות הללו לא יהיו איתנו כדי להעיד על מה שקרה, אבל הזיכרון לא יידעך. הוא מאפשר לנו להשתנות. מאז אותו יום גורלי, עשינו כמה בחירות שהעניקו לנו תקווה. יפן וארה"ב לא רק שהקימו ברית, אלא גם ידידות".

 

אובמה וראש ממשלת יפן שינזו אבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה וראש ממשלת יפן שינזו אבה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"בפרק זמן של מספר שנים, כ-60 מיליון בני אדם מתו", אמר אובמה בהתייחסו למלחמת העולם השנייה. "גברים, נשים וילדים, לא שונים מאיתנו. הם נורו, הוכו, הופצצו והומתו בגז. אלו שמתו היו אנשים כמונו. אנשים רגילים מבינים זאת. הם לא רוצים מלחמה, אלא רוצים שההתפתחות במדע תשפר את חיינו ולא תסיים אותם. איזה דבר יקר הוא השלום. התמונה של פטריית העשן היא הניגוד הגמור לאנושות. היא מראה לנו באיזו קלות אנחנו לומדים להצדיק שימוש באלימות למען מטרה נעלה יותר. אחרי שחווינו את יגון המלחמה, עלינו למצוא את האומץ, יחד, להפיץ את השלום ולחתור לעולם ללא נשק גרעיני".

 

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הודה לאובמה על כך שהיה "אמיץ", לדבריו, להגיע להירושימה. "גם היום אנשים סובלים מהפצצות. האחריות שלנו, בתור אלו שחיים בהווה, היא לדאוג שהטרגדיה הזו לא תחזור. אנו נחושים לדאוג לעולם נטול נשק גרעיני", אמר. 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

דגלי יפן וארה"ב באתר ההנצחה בהירושימה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגלי יפן וארה"ב באתר ההנצחה בהירושימה(צילום: AFP)

פצצת האטום שהוטלה על הירושימה ב-6 באוגוסט 1945 גרמה למותם של כ-140 אלף בני אדם. כמה מהניצולים, שהיו ילדים באותם ימים, נפגשו פנים אל פנים עם הנשיא האמריקני הנוכחי. "אני רוצה שאובמה יגיד: 'אני מצטער'. בכך, אולי הוא יקל על הסבל שלי. אוכל למות בשקט, לפגוש את הוריי בגן עדן ולספר להם על כך", אמר איג'י האטורי, שהיה בן 3 בזמן הטלת הפצצה, ואיבד את הוריו, סבו וסבתו, שהיו מוכרי אורז, כתוצאה מהמתקפה האמריקנית. כיום הוא בן 73 וסובל משלושה סוגים שונים של מחלת הסרטן.

 

"ביקור של נשיא אמריקני מכהן בהירושימה זה רק הצעד הראשון. אנחנו עדיין רחוקים 10 שנים מהאפשרות שנשיא אמריקני יפרסם התנצלות", אמר קנג'י אישידה, 68, שנולד שנתיים לאחר הטלת הפצצה אולם זוכר היטב את המציאות הקשה בה גדל.  

 

אובמה, לאחר שנחת ביפן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה, לאחר שנחת ביפן(צילום: רויטרס)

אובמה מבקר בבסיס אמריקני ביפן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה מבקר בבסיס אמריקני ביפן(צילום: רויטרס)

"הדבר הטוב ביותר הוא שאובמה וראש ממשלת יפן שינזו אבה יתנצלו ביחד", הוסיף מיאקו קויקה, תושב הירושימה בן 67. "אני רוצה שאובמה ייבקר במוזיאון ההנצחה, אני רוצה שהוא ירגיש את ההלם. פצצת אטום... 

לא יעלה על הדעת שבני אנוש יעשו דבר שכזה. הפצצה פגעה בכל כך הרבה אזרחים חפים מפשע, במיוחד החלשים שבהם - נשים ותינוקות".

 

בראיון שהעניק לסוכנות הידיעות היפנית NHK, הבהיר השבוע אובמה כי אין בכוונתו לבקש סליחה על הטלת פצצת האטום בהירושימה. "לא אתנצל, לדעתי חשוב להכיר בכך שבזמן מלחמה על מנהיגים לקבל כל מיני החלטות", אמר. הביקור, לדבריו, נועד בין היתר כדי להזכיר לעולם מדוע צפון קוריאה חייבת להפסיק את פיתוח פרויקט הגרעין שלה. "חלק מהסיבה לביקור בהירושימה הוא הדגשת הסיכונים האמיתיים ואת תחושת הדחיפות שצריכה להיות בקרב כולנו", הסביר אמש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אובמה באתר ההנצחה בהירושימה
צילום: AP
מומלצים