שתף קטע נבחר

גם אוסטריה רוצה להפוך ל"אומת סטארט-אפ"

חיזוי מזג אוויר, קניות ברשת בשיטת חיפוש ייחודית וגם צחצוח שיניים בדרך שילדים אוהבים הם רק חלק מחברות הטכנולוגיות האוסטריות שפרצו דרך לשווקים נוספים בעולם. הצצה לסטארט-אפים באוסטריה

בארמון הופבורג בווינה נערך השבוע פסטיבל pioneers, שבו הציגו כ-500 סטארט-אפים מרחבי העולם את הטכנולוגיות החדשות שלהם. ואין זה מקרי שהפסטיבל הגדול התקיים דווקא באוסטריה. המדינה יחד עם advantage Austria ויזמים פרטיים מנסים לקדם את הסטארט-אפים האוסטרים ברחבי העולם.

 

 

אוסטריה, מדינה עם מספר תושבים דומה לזה של ישראל, מנסה בשנים האחרונות לפתח את תחום הסטארט-אפים וההצלחות לא מאחרות לבוא - בדמות חברות שמצליחות להיכנס גם לשווקים אחרים בעולם - דוגמת בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה ומקומות נוספים באירופה וביתר מדינות העולם.

 

מי שמסייעים להם הם עובדי advantage Austria, ארגון ללא מטרות רווח, הפועל בעשרות מקומות בעולם - בהם בתל-אביב. האוסטרים רואים בישראל את אחד המקומות המרכזיים בתעשיית הסטארט-אפ העולמי – ולא סתם הם מרבים להזכיר כי תל-אביב נמצאת לפני לונדון במוקדי הסטארט-אפ העולמיים והיא העיר הראשונה מחוץ לגבולות ארצות-הברית ברשימה המכובדת. בימים אלה נמצאים כמה נציגי סטארט-אפים מאוסטריה בישראל - בסיור למידה.

 

שינויי מזג האוויר

אבל כבר עכשיו יש לטכנולוגיה האוסטרית מה להציע. חברת ubimet, המספקת מידע על מזג אוויר נקנתה בחלקה על-ידי חברת רד בול. בחברה, שמשרדיה נמצאים בבניין רב קומות המשקיף על הנוף הנפלא של וינה, אומרים כי הם מצליחים לחזות סופות ברקים, הצפות וכמובן גם גשם בדיוק רב יותר.

 

 (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
(צילום: ירון דרוקמן)

 

בחדר מזג האוויר יושבים העובדים מול מסכים ומנתחים בזמן אמת את הנתונים – המתקבלים מלווייני מזג אוויר. החברה, שנוסדה ב-2004 ומאז התרחבה מאוד, הציבה גם סנסורים בכמה מקומות בעולם, המספקים מידע בזמן אמת על מזג האוויר. כאן לא עובדים במשמרות. לחברה שלושה סניפים – בווינה, במלבורן שבאוסטרליה ובניו-יורק – כך שכל הזמן לפחות סניף אחד פועל.

 

בחברה חתמו על הסכם שיתוף פעולה עם פורמולה 1. החברה מספקת נתונים על מזג האוויר בזמן מירוץ המכוניות וכך הנהגים יודעים מראש אילו תנאי מזג אוויר צפויים להם. בחברה אומרים גם כי בשנת 2012 מידע שהעבירו על מזג האוויר לשייטים של אוסטרליה באולימפיאדת לונדון – סייע להם לזכות בשלוש מדליות זהב אולימפיות.

 

עוד חברה מצליחה בתעשיית הסאטרט-אפ האוסטרית היא shpock, שבדיוק השבוע עוזבת את הבניין העתיק שבו היא שכנה במשך שנים לבניין משרדים המשקיף על הדנובה. אמנם מדובר בעוד אפליקציית קניות ברשת – אבל השיטה היא די יחודית.

 

 (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
(צילום: ירון דרוקמן)

 

בחברה שנוסדה ב-2012 אומרים כי תהליך הקנייה והמכירה הוא מהיר והם לא גובים תשלום. אז איך זה עובד? האפליקציה מזהה היכן אתם נמצאים והיא מציגה את הפריטים לפי סדר הקירבה למקום שבו אתם נמצאים.באפליקציה אין תיאור של הפריט – אלא תמונה. המשתמשים יכולים ליצור קשר ביניהם באמצעות האפליקציה ולבקש פרטים נוספים. החברה מעסיקה 70 עובדים מ-17 מדינות שונות והיא נכנסה לאחרונה לשוק הבריטי.

 

פעם שוק בקר - היום היי-טק (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
פעם שוק בקר - היום היי-טק(צילום: ירון דרוקמן)

 

תחום נוסף הוא הרפואה. בווינה פועל מרכז מיוחד ובו ממוקמות כמה חברות המתחמות בתחום הרפואה. אחת החברות המתפתחות היא Haplogen שנוסדה בשנת 2010 במטרה לנסות להפחית את התחלואה בעולם. החברה, בבעלות ד"ר גאורג קאסארי, "מגדלת" גנים שעמידים לווירוס. המתחם נמצא ליד vienna biocenter שבו לומדים כ-700 סטודנטים מ-40 מדינות. באזור תנופת הבנייה נראית היטב ולצד פסלים של שוורים המסמנים את המקום שבו היה שוק הבקר בעיר לפני כ-150 שנה, נבנים עוד ועוד מבנים שמהם יפעלו חברות חדשות.

 

ד"ר גאורג קאסארי (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
ד"ר גאורג קאסארי(צילום: ירון דרוקמן)

 

משחק עם שיניים

לכנס בארמון הופבורג, שם התגוררו הקיסרים בתקופת האימפריה האוסטרו-הונגרית במשך מאוד שנים, הגיע גם ד"ר יואן "האנסי" האנסמן, המסייע לסטארט-אפים אוסטרים בתחילת דרכם. האנסמן, הפועל בתחום הטכנולוגי עשרות שנים צבר במשך תקופה זו ידע רב . הוא גם, לדבריו, מכר את אחת החברות שלו לטבע הישראלית. אבל במקום להתמקד בתחביב שלו, רכיבה על אופניים בהרים, הוא החליט להפוך ל"מלאך עסקי" ולסייע מהידע שלו וגם מכספו לחברות בתחילת דרכן.

 

הוא מגלה כי הבחירה שלו במי לתמוך נעשית לפי האנשים ולא לפי הרעיון העסקי. "ב-2010 היו מעט סטארט-אפים באוסטריה", הוא אומר. "במשך שלוש השנים הבאות – כל חמישה שבועות השקעתי בסטארט-אפ, בין היתר ב-shpock. אני מחפש אנשים מעולים, טובים זה לא מספיק עבורי. הייתה חברה עם רעיון טוב, אבל עם אנשים פחות טובים, היום היא בשלבי סגירה". על התג של ד"ר האנסמן נכתב כי הוא אורח כבוד בפסטיבל pioneers, שאליו הגיעו גם כמה שרים ממשלת אוסטריה.

 

משחקים ומצחצחים (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
משחקים ומצחצחים(צילום: ירון דרוקמן)

 

אחת החברות שלה סייע ד"ר האנסמן היא playbrush. מדובר במיזם שנועד לעודד ילדים לצחצח שיניים כראוי בעזרת משחק. איך זה עובד? למברשת השיניים מוצמד מכשיר עם חיישנים, שמתחבר למשחק בטאבלט או אייפד. למעשה הילד מצחצח את שיניו כמשחק ומקבל ניקוד בטאבלט. מייסד החברה, פאול ורגה, אמר כי קהל היעד הם ילדים בני 5-10 והתגובות שהוא מקבל מהורים הן טובות מאוד – כיוון שהילדים משחקים ומצחצחים שיניים כפי שצריך.

 

חממות 

כדי לנסות לקדם את היזמים הצעירים פועלת בווינה חממת סטארט-אפים - Innovation into business, שם פועלות בין 10-15 חברות בתחילת דרכן. בסך הכל מאז שנת 2002 עברו במקום 184 סטארט-אפים. האוסטרים מתגאים כי 90% מהסטארט-אפים שעברו במקום הצליחו לשרוד יותר משלוש שנים. ויש גם אקזיטים. חברת אחת נמכרה ב-200 מיליון דולר.

 

פיטר טשוכניג, יועץ עסקי בחממת הסטארט-אפים, אמר כי רוב החברות בוחרות להישאר לפעול באוסטריה ולא לעבור למקומות אחרים בעולם – כמו עמק הסיליקון בארצות-הברית. הוא הוסיף כי החברות יצרו 1,422 מקומות עבודה חדשים.

 

advantage Austria מפעילה סניפים ביותר מ-110 ערים ב-70 מדינות ברחבי העולם. 800 העובדים ברחבי העולם מספקים סיוע עסקי לחברות אוסטריות - בין היתר חברות טכנולוגיה ומארגנים יותר מ-1,200 אירועים בכל שנה - שבהם מנסים להביא לשותפיות עסקיות. אחד הסניפים פועל בתל-אביב ובימים אלה נערך פרויקט go tel aviv.

 

הכותב היה אורח advantage Austria בווינה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כריסטפר הופבאוור, pioneers
פסל עם רובוט בכניסה לפסטיבל בווינה
צילום: כריסטפר הופבאוור, pioneers
מומלצים