שתף קטע נבחר

רובוט שנע בכוח גלי מחשבה: צפו בפיתוחי מהנדסי העתיד

סטודנטים במכללת אפקה להנדסה הציגו בתערוכת הגמר פיתוחים טכנולוגיים שיוכלו לסייע לנכים, לעיוורים או למשחק. לא פעם שאבו השראה מסרטי מדע בדיוני

 

 

מקל נחייה שמתריע מפני מכשול, זרוע רובוטית שתסייע לנכים, רובוט שנשלט באמצעות המחשבה - אלו רק חלק מהפיתוחים שעליהם עמלו סטודנטים במכללת אפקה להנדסה בתל אביב. ההמצאות הוצגו לאחרונה בתערוכת הגמר, שכללה כ-100 פרויקטים בהנדסת תוכנה, הנדסת חשמל והנדסה רפואית - כולם במטרה לפתח סטארט-אפ מצליח, להציל את העולם, או פשוט להפוך את החיים לקלים יותר. 

 

בישראל מציינים היום (ב') את יום העיוור, ובאמצעות הפיתוח שהציגו הסטודנטים, עיוורים יוכלו להעזר בתוסף שמתלבש על מקל הנחייה המוכר, כך שיתריע מפני שלושה מכשולים עיקריים: מרחק ממכשול על מדרכה, מכשול בגובה הראש ומדרגות. "המקל הזה נותן חיווי למרחק של העצמים לפניך", הסביר הסטודנט אלעד דב. זאת "באמצעות חיישני מרחק שמתבססים על פעימות קול". לדבריו, "החיישן שמסמן את המרחק קדימה מזיז מעין פין עולה ויורד על אצבעו של העיוור ונותן אינדיקציה עד כמה המכשול קרוב. מכשולים בגובה הראש או מדרגות מסומנים על-ידי רטט ייחודי. לא השתמשנו במקל מדבר, כי עיוורים העידו שחבל לאבד את חוש השמיעה. הם משתמשים בו הרבה להתמצאות במרחב ואם 'נתפוס' להם אותו יהיה להם קשה יותר".  

 

רובוט פותר קובייה הונגרית ()
רובוט פותר קובייה הונגרית
 

בתצוגה נצפו גם פיתוחים שנראו כאילו נלקחו מסרטים או משחקים. מריו מארקו, יאנה רבינוביץ ואיתי יוסף יצרו "זרוע רובוטית" הנשלטת באמצעות התקן לביש ומחקה את תנועת המפעיל מהכתף ועד לאצבעות. לפיתוח שלהם יש כמה שימושים - מטרתו גם לסייע לחבלנים לסילוק פצצות וגם לעזור לנכים משותקי רגליים להפעיל רובוט בידיהם שיעשה פעולות במקומם. מארקו הסביר: "נכים שמוגבלים בפלג גוף תחתון ורוצים לשלוח את הזרוע לעבודות מסוימות בבית - יכולים להיעזר בו. במקום שאתה תתנייד, הזרוע תעבוד בשבילך".  

 

פיתוח אחר נראה שנלקח מעולם המדע הבדיוני: עמרי גלאם, סטודנט שנה רביעית, בנה רובוט שנשלט באמצעות גלי המוח. בסרטון שמציג את הפרויקט הוא מצליח לגרום לרובוט להזיז את ידיו ולנוע קדימה ואחורה רק באמצעות כוח המחשבה, בעזרת אלקטרודות שמולבשות על ראשו: "אני חושב על ארבע תנועות ובהתאם הרובוט מרים את יד ימין או שמאל ונוסע קדימה או אחורה. זה טוב למשחקים וגם לאנשים עם נכויות או לאנשים משותקים שתהיה להם יכולת תנועה. כך המחשבה שלהם תניע את כיסא הגלגלים".

 

גלאם זכה כמצטיין התערוכה. לדבריו, "הרעיון נולד גם מהסרט חזרה לעתיד, שם הגיבור מגיע לארקדיה ורוצה לשחק עם הילדים אבל אין שלטים או רובים. הוא שואל את הילדים 'איך משחקים?' והם אומרים לו שכבר לא משתמשים בידיים, הכול באמצעות המחשבה. אז למה לא לשלוט על רובוט באמצעות המחשבה?"

  

בנטל תבור, סטודנט להנדסת חשמל, בנה רובוט שפותר קובייה הונגרית. הפיתוח נמשך כשנה. איך זה עובד? "יש אלגוריתם של עיבוד תמונה, אני מזין את מבנה הצבעים של הקובייה כשהיא מבולגנת למערכת. אחרי זה המחשב מיישם את הפתרון בעזרת שיטה שבחרתי ולאחר מכן מניחים את הקובייה בזרועות הרובוט, והוא מרכיב אותה מחדש".

 

כיום, בשל כמות זרועות קטנה, לרובוט נדרשות ארבע דקות לפתור את הקובייה, בזמן שבני אדם כבר פתרו אותה בזמן קצר הרבה יותר. בנטל, שזכה כמצטיין בתחום הנדסת חשמל, אמר: "אפשר לקצר את התהליכים לזמן של דקה בעתיד". 

 

"תערוכת פרויקטי הגמר של בוגרי מכללת אפקה מאפשרת התרשמות מיכולות הבוגרים כמו גם הצצה לרעיונות שהם בסיס לטכנולוגיה מתקדמת", אמר פרופסור עמי מויאל, נשיא מכללת אפקה להנדסה. "הבוגרים הם אלה שימלאו את החברות הגדולות. ניצני היצירתיות ופריצת הדרך הטכנולוגית ייקחו את המשק כולו קדימה. את הניצנים של אלה ניתן לראות אצלם כבר כעת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובוט שפותר קובייה הונגרית
מומלצים