שתף קטע נבחר

 

מנהיג העובדים שמאיים על השער ביורו 2016

משחקי יורו 2016 ייפתחו מחר בפריז תחת איום דאעש לבצע פיגועים, אך גורם נוסף שעלול לשבש את האירוע אינו שייך לאף ארגון טרור: זהו פיליפ מרטינז, מזכ"ל איגוד הפועלים הגדול בצרפת, שכבר שיתק אספקת חשמל ומאגרי דלק

 

 

פיליפ מרטינז מחזיק בידיו את עתידה של אליפות אירופה בכדורגל לנבחרות (יורו 2016), שתיפתח מחר (יום ו') בערב בסטאד דה פראנס בפריז, במשחק בין נבחרות צרפת ורומניה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

מרטינז, בן 55, הוא כדורגלן מוכשר, אבל לא תמצאו את שמו בין 24 הנבחרות שינסו בחודש הקרוב לזכות בגביע אירופה לנבחרות. בעבר היה מכוכבי נבחרת הכדורגל של יצרנית המכוניות "רנו", שבה עבד כטכנאי, וכיום הוא מכהן כמזכ"ל איגוד הפועלים הגדול ביותר בצרפת, ה־CGT. בתוקף תפקידו זה הוא אחראי לפעולות המחאה, לשביתות ולעיצומים שמתקיימים במדינה בשלושת החודשים האחרונים ומאיימים לשבש את משחקי יורו 2016.

 

זכה להשוואה לשליט קובה לשעבר פידל קסטרו. פיליפ מרטינז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זכה להשוואה לשליט קובה לשעבר פידל קסטרו. פיליפ מרטינז(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
פעילי האיגוד כבר שיתקו בפעולות הזעם שלהם אספקת חשמל, מאגרי דלק, בתי זיקוק, תחנות כוח גרעיניות, תנועת רכבות, אוטובוסים, איסוף זבל ושירותים בנמלי ים, והם מאיימים לנקוט צעדים חריפים גם בשבועות הקרובים של אליפות אירופה. חברי האיגודים המקצועיים בחברת התעופה "אייר פראנס" מאיימים גם הם לפתוח בשביתה בקרוב. הנשיא פרנסואה הולנד הטיף השבוע לשובתים ש"צריך לדעת מתי מפסיקים שביתה", אבל קשה להאמין שהפעילים המיליטנטיים יתייחסו לכך.

 

המחאה החברתית צפויה להגיע לשיאה במהלך השבוע הבא, כשבית הנבחרים העליון של צרפת יתכנס לדיון בקוד העבודה החדש שגיבשה הממשלה בניסיון ליישם רפורמות שאמורות לחלץ את כלכלת המדינה מהמשבר שבו היא שרויה. המהלך צפוי לפגוע בתנאי העבודה בצרפת במידה ניכרת, ומרטינז מתכוון לעשות הכול כדי לטרפד אותו.

 

סמלו המסחרי של מרטינז הוא שפם עבות שחור, שבגללו הודבקו לו כמה כינויים. אלה שמרטינז מזכיר להם את המורדים המכסיקנים קוראים לו "זאפאטה", על שם אבי המהפכה המכסיקנית אמיליאנו זאפאטה, אבל הכינוי הנפוץ יותר שדבק בו הוא "סטלין", מנהיג ברית המועצות המנוח, ולא רק בגלל הדמיון החיצוני בין השניים: מרטינז היה במשך שנים חבר המפלגה הקומוניסטית הצרפתית, ושיטות העבודה הקיצוניות שלו מזכירות לרבים את הרודן הסובייטי.

 

בעיצומה של המחאה, לדוגמה, דרש מרטינז מכל עיתוני צרפת לפרסם כרוז מטעם איגוד העובדים שלו; אחרת, איים, יטרפד את הדפסת העיתונים. היומון "הומניטה", המקורב למפלגה הקומוניסטית, ציית מיד, אבל עיתונים אחרים הגיבו בזעם. היומון החשוב והמפורסם "לה מונד" קרא למרטינז "סטליניסט", ובמערכות אחרות קראו לו "לידר מקסימו", המנהיג העליון - תואר שנקשר לשליט קובה לשעבר פידל קסטרו. ראש איגוד התעשיינים המעסיקים בצרפת, פייר גאטאז, האשים את מרטינז ואנשיו שהם "מתנהגים כמו טרוריסטים". מרטינז, בתגובה, איים להגיש נגדו תביעת דיבה.

 

נשיא בין הפטיש לסדן

כשנשאל מרטינז באחרונה אם פעולות המחאה יתקיימו במהלך אליפות אירופה לנבחרות וישבשו אותה, השיב: "העובדים הם שמחליטים. כל שבעת האיגודים המקצועיים שיגרו מכתב לנשיא הולנד עם בקשה לפגוש אותו כדי לדון במצב. מקור הבעיה הוא קוד העבודה החדש, וצריך להדגיש את זה. אם הממשלה לא תחזור בה מהצעת החוק, המחאה תימשך".

 

הולנד, הנשיא הכי פחות אהוד שידעה צרפת מאז מלחמת העולם השנייה, מוצא את עצמו בין הפטיש לבין הסדן. אירוח מוצלח של טורניר אליפות אירופה בכדורגל והישגים של נבחרת צרפת יתרמו להעלאת המורל הלאומי ולחיזוק מעמדו הפוליטי. מאידך, הולנד הוא סוציאליסט, מאבקים חברתיים אמורים להיות קרובים ללבו, והוא נבחר לתפקיד בעקבות הבטחותיו להילחם בבעלי ההון, לצמצם את האבטלה ולהגביר את השקעות המדינה בתשתיות ובתעסוקה. הבעיה היא שהמציאות הכלכלית מיסמסה את כל תוכניותיו. הכלכלה הצרפתית הגיעה אל סף קריסה, בין השאר בשל חוקי העבודה הקיימים, ובהם הנהגת שבוע עבודה בן 35 שעות בלבד, שפגעו בפריון ובהכנסות.

 

רפורמה של שוק העבודה, שתפגע בזכויות העובדים, הפכה לגלגל הצלה. הולנד הטיל את המלאכה על ראש הממשלה שלו, מנואל ואלס, שאביו, כמו הוריו של מרטינז, היגר מספרד. כך ניצבים להם שני בני מהגרים, שני אנשי שמאל, משני הצדדים של הבריקדות. עבור מרטינז זהו מאבק של להיות או לחדול.

 

האוקראינים עצרו צרפתי שתכנן לבצע 15 פיגועים בצרפת לפני יורו 2016 ובמהלך הטורניר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האוקראינים עצרו צרפתי שתכנן לבצע 15 פיגועים בצרפת לפני יורו 2016 ובמהלך הטורניר(צילום: EPA)
אבטחה עצומה באזור המשחקים. שוטרים ליד האצטדיון בניס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבטחה עצומה באזור המשחקים. שוטרים ליד האצטדיון בניס(צילום: AFP)

אחרי מלחמת העולם השנייה מנה ה־CGT חמישה מיליון חברים; היום עומד המספר על 680 אלף בלבד, כך שרבים מפקפקים ביכולתו של מרטינז להביא לשביתה כללית שתשתק את צרפת לחלוטין. העובדים החברים באיגודים מקצועיים בצרפת מהווים כיום שמונה אחוזים בלבד משוק התעסוקה, ורק 2.6 אחוזים מתוכם הם חברי איגודו של מרטינז. המהפכה הצרפתית הבאה לא תבוא, כנראה, מהכיוון הזה. אבל מרטינז בהחלט יכול להפוך את תקופת אליפות אירופה לסיוט עבור הממשלה, מה שעלול לפגוע בסופו של דבר גם בו, שכן הציבור הרחב מעוניין ליהנות מכדורגל טוב. סקרים מעלים ששני שלישים מאזרחי צרפת מחזיקים בדעה שלילית כלפי מרטינז כבר עכשיו; במקביל, ניכרת תמיכה רחבה בעקרונות מאבקו.

 

אליפות תחת חוקי חירום

הצרות שמרטינז ואנשיו עלולים לגרום במהלך יורו 2016 מצטרפות לעוד איום גדול המרחף מעל המשחקים: פיגועי טרור ראוותניים של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) או אל־קאעידה. שבעה חודשים חלפו מאז ליל הטרור הנורא של 13 בנובמבר, שאחד הפיגועים בו התרחש סמוך לאצטדיון שבו ייערך משחק הפתיחה מחר הערב. צרפת עדיין נמצאת תחת חוקי חירום שהוכרזו בעקבות אותם אירועים, ואלה משמשים את מרטינז כעילה נוספת להתנגחות בממשלת השמאל: לטענתו, חוקי החירום מגבירים את הטינה למוסלמים במדינה ומהווים פגיעה קשה בזכויות האזרח. ככלל, מרטינז דורש התחשבות רבה יותר במוסלמים במרחב הציבורי וכיבוד המסורות שלהם.

 

אליפות אירופה 2016 תהיה הראשונה שתיערך תחת מצב חירום לאומי. מיליון וחצי אורחים מחו"ל צפויים להציף את עריה הגדולות של צרפת, ושירותי הביטחון במדינה נמצאים בכוננות עליונה. ההמונים שיגדשו את אתרי הצפייה הפומביים ואת עשרת האצטדיונים שבהם ייערכו המשחקים - מלאנס בצפון, סמוך לגבול עם בלגיה, ועד מרסיי בדרום - יהיו מטרה קלה לפיגועים גדולים.

 

ניצחון הנבחרת הצרפתית באליפות יעלה את המורל הלאומי וגם את התמיכה בנשיא הולנד (צילום: getty images) (צילום: getty images)
ניצחון הנבחרת הצרפתית באליפות יעלה את המורל הלאומי וגם את התמיכה בנשיא הולנד(צילום: getty images)
 (אינפו) (אינפו)
(אינפו)
אתר הצפייה הפומבית הגדול ביותר, שיכול לארח כמאה אלף איש, יהיה למרגלות מגדל אייפל בפריז. התקפות ירי, מטענים שיופעלו מרחוק, מכוניות תופת, דאוני נפץ עם נשק כימי - תסריטי אימה כאלה מדירים שינה מעיניהם של ראשי מערכת הביטחון הצרפתית.

 

והאיום בא מצדדים שונים: לפני ימים אחדים הודיעה אוקראינה כי שירותי הביטחון שלה לכדו אזרח צרפתי שתכנן לבצע 15 פיגועים בצרפת לפני האליפות ובמהלכה. הוא נתפס כשביקש לעבור במכונית את הגבול בין אוקראינה לפולין, ובמכוניתו נמצאו מאה קילוגרמים חומר נפץ. בין המטרות שביקש לתקוף היו מסגד, בית כנסת ומשרדים ממשלתיים.

 

מחלקת המדינה האמריקנית כבר פרסמה התרעה מפני פיגועים אפשריים בזמן האליפות, וכך גם משרד החוץ הבריטי. התוצאה: ירידה גדולה בביקוש לכרטיסים למשחקים וצניחה של עד 50 אחוזים במחיריהם.

 

פניקה גם בגרמניה

דאעש הודיע רשמית שאנשיו מתכוונים לתקוף בצרפת, ודובר הארגון, מוחמד אל־עדנאני, הקליט באחרונה מסר למוסלמים באירופה שבו קרא להם להגביר פעילות. "הפעולה הקטנה ביותר שאתם מבצעים בארצות מגוריכם עדיפה בעינינו על פני פעולות גדולות איתנו", אמר. "זה יותר מוצלח עבורנו ויותר ברוטלי עבורם. תדעו לכם שפגיעה במי שמכונים 'אזרחים' מאוד מוערכת על ידינו".

 

ממשלת צרפת מודה שאין ביכולתה לערוב לביטחון מוחלט במהלך האליפות. פיגועי הטרור בפריז ובבריסל וחשיפת חוליות טרור בגרמניה ובמדינות אחרות מצביעים על כך שלשירותי הביון האירופיים אין אפשרות להעריך היכן וכיצד יבוצעו פיגועים נוספים, אבל הנשיא הולנד ניסה השבוע להרגיע את הציבור ואמר: "השקענו את כל המשאבים האפשריים כדי להצליח בעבודת האבטחה. אסור לנו להילחץ". 


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

העובדים שיתקו את בתי הזיקוק והדלק לא הגיע לצרכנים. תחנת דלק בראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העובדים שיתקו את בתי הזיקוק והדלק לא הגיע לצרכנים. תחנת דלק בראן(צילום: AFP)

הנשיא הטיל את משימת רפורמת העבודה על ראש הממשלה שלו. הולנד (במרכז) וואלס (משמאל) (צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCE DE LA REPUBLIQUE / CHRISTELLE ALIX) (צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCE DE LA REPUBLIQUE / CHRISTELLE ALIX)
הנשיא הטיל את משימת רפורמת העבודה על ראש הממשלה שלו. הולנד (במרכז) וואלס (משמאל)(צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCE DE LA REPUBLIQUE / CHRISTELLE ALIX)

ואכן, ההשקעה ניכרת. ברחבי צרפת יפוזרו כמאה אלף אנשי ביטחון - שוטרים, חיילים, לוחמי עילית ומאבטחים. עיקר המאמץ הביטחוני יהיה סביב האצטדיונים ואתרי הצפייה הפומבית, שבחלקם גם נערכו תרגילים עם פיגועי טרור מבוימים. מעבר מטוסים וכלי תעופה אחרים מעל עשרת האצטדיונים שיארחו את המשחקים נאסר לחלוטין מחשש לפיגועים מהאוויר. סמוך להם הוצבו מערכות אלקטרוניות מיוחדות שיכולות להשתלט מרחוק על דאונים ומטוסים ללא טייס.

 

חובבי הכדורגל שמתכוונים להגיע למשחקים יצטרכו להכין את עצמם לביקורות ביטחוניות דרקוניות ולתורי המתנה ארוכים. בכניסות לאצטדיונים יותקנו שערים אלקטרוניים לזיהוי מתכות, כלי נשק וחומרי נפץ, ויוצבו אנשי אבטחה מצוידים בגלאי מתכות. לא תתאפשר כניסה עם תיקי גב. הבעיה היא שכל אמצעי הבטיחות הללו נכשלו במבחן שבוצע במהלך משחק הגמר של אליפות צרפת, בין פריז סן ז'רמן לבין אולימפיק מרסיי: אוהדים הצליחו להכניס לאצטדיון חזיזים ורימוני עשן.

 

פטריק קלבר, ראש שירותי ביטחון הפנים בצרפת, מתריע מפני "סוג חדש של פיגועים", שמתואר כ"הטמנת מטעני נפץ במקומות כינוס המוניים והפעלה חוזרת ונשנית שלהם כדי ליצור אווירת פניקה". האווירה הזו כבר קיימת, ולא רק בצרפת: סקר שנערך השבוע בגרמניה, אחת הפייבוריטיות לזכייה בגביע אירופה, העלה כי שליש מהציבור מתכוון לצפות במשחקים בבית ולא לצאת למקומות ציבוריים מחשש לפיגועי טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כיכב בנבחרת "רנו". מרטינג
צילום: רויטרס
מומלצים