שתף קטע נבחר

הצעת חוק: עדיפות לעסקים קטנים במכרזי הממשלה

הצעת חוק חדשה שתעלה השבוע למליאה תיתן עדיפות לעסקים עם פחות מ-100 מועסקים שמחזורם הכספי השנתי פחות מ-100 מיליון שקל במרכזים ממשלתיים, וכן במכרזי קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה. מדובר במכרזים ששווי ההתקשרות אתם נמוך מ-50 מיליון שקל ללא דמי השתתפות

הצעת חוק להעדפת עסקים קטנים ובינוניים במכרזי הממשלה ותאגידיה אושרה היום (ב') בוועדת הכלכלה לקריאה ראשונה. לפי הצעת ח"כ רועי פולקמן (כולנו), ההעדפה תינתן שעסקים עם פחות מ-100 מועסקים שמחזורם הכספי השנתי פחות מ-100 מיליון שקל. היא תינתן במכרזים ששווי ההתקשרות אתם נמוך מ-50 מיליון שקל ללא דמי השתתפות.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

עורכי המכרזים נדרשים בחוק להבטיח ככל האפשר את התאמתם גם לביצוע של עסקים קטנים ובינוניים, ולפרסם אחת לשנה את המכרזים שעמדו במגבלות האלה. לפי ההצעה יחול החוק גם על קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה. יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנ"צ) אמר כי בשלבי החקיקה הבאים ייתכנו הרחבות, גם על הרשויות המקומיות.

 

ח"כ פולקמן אמר כי שר הפנים יוכל לבצע את ההרחבה בתקנות, אך הוא מניח כי בתי המשפט יקדימו לעשות זאת בפסיקה. ח"כ כבל הזכיר כי השר אריה דרעי הצהיר בוועדה על מחויבותו לקידום המגזר. פולקמן גילה כי החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'יו התנגדה להצעתו לקבוע בחוק מכסות למכרזים בטענה שהן מבטאות "חוסר יעילות".

 

לכן הציע את חלופת ההקלה בתנאי הסף של המכרזים כך שיתאימו למגזר העסקי הנמוך. הוא גם מתכוון לשדרג בהמשך את הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים למעמד של סמכות שתאכוף חובה זאת. עו"ד רועי כהן, נשיא לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים): "לדעתי בסוף הדרך גם החשבת הכללית תסכים להקצאת המכסות כמו במדינות המתקדמות בעולם".

 

"צעד גדול בקידום העסקים"

ליאת גור מהתאחדות המלאכה והתעשייה: "כדי להתמודד כראוי עם תנאי הסף, צריך לאפשר למספר עסקים קטנים ובינוניים להגיש למכרזים הצעות משותפות, אחרת לא תהיה להם בחוק בשורה משמעותית". ח"כ יעקב פרי (יש עתיד): "בשורה תהיה רק בחוק שיחייב את משרדי הממשלה במכסות של רכש מעסקים קטנים".

 

ח"כ פולקמן אמר כי מה שבאמת מקומם אותו בגישת החשבת הכללית זה שהיא מדברת אחרי שהממשלה הפכה את המכרזים למקור הכנסה באגרות שהיא גובה כ"דמי השתתפות" במכרזים. "רק מהעסקים הקטנים המעטים המשתתפים היא גובה 10-15 מיליון שקל בשנה. ביטולם יחסוך מהמגזר הון גדול בממדים שלהם".

 

בדיון התברר כי כל גוף או רשות גובים סכומים שונים עבור מסמכי המכרז. ירון גולן מהאוצר: "לקבלת מסמכי המכרז ניתן לדרוש רק את עלות ההדפסה, אבל את המתחרים במכרזים מחייבים לכסות גם את עלויות ההפקה. פשר יהיה לגבות סכומים בסדר גודל זה מעסקים קטנים ובינוניים רק אם ההתקשרות במכרז תעלה על 50 מיליון שקל".

 

סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ, דוד שחף: "הכל תרגילים. כל גוף לוקח מחיר אחר עבור הדפסה או השתתפות, שלעיתים כוללת גם את עלות ההדפסה. ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנ"צ): "זו המצאה של הבירוקרטיה הישראלית שהורגת עסקים". היו"ר כבל הציע לחייב בחוק לתת חינם עותק מקוון של מסמכי המכרז ולגבות תשלום רק על הדפסה".

 

לפי הצעת החוק שתעלה לאישור המליאה עוד השבוע, התיקון ייכנס לתוקף 3 שנים לאחר קבלתו ופרסומו. ח"כ כבל בסיכום: "נבחן קיצור משמעותי של התקופה לקראת אישורו לקריאה שנייה ושלישית בנוסח שיאפשר לכמה שיותר עסקים לזכות במכרזים. הצעת החוק היא צעד קטן לאנושות אבל צעד גדול לקידומם של העסקים הקטנים והבינוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים