שתף קטע נבחר
 

מחקר: "רוחות חשמליות שאבו את האוקיינוסים של נוגה"

חוקר בכיר בנאס"א הסביר כי רוחות חשמליות הן "מפלצת גדולה שיכולה לשאוב את המים מנוגה". לדבריו, אנחנו לא יודעים למה זה כל כך יותר חזק בנוגה מאשר בכדור הארץ, אבל אנחנו חושבים שזה קשור לעובדה שנוגה קרובה יותר לשמש, והאור האולטרה סגול בהיר פי שניים

אנחנו כבר יודעים שאין מים על כוכב הלכת נוגה, אך חוקרים העובדים עם לווין "ונוס אקספרס" של סוכנות החלל האירופית (איס"א) טוענים כי הם הצליחו לפצח את התעלומה סביב האוקיינוסים שפעם היו על כוכב הלכת - ונעלמו. התשובה: הם נשאבו על ידי "רוחות חשמליות" עוצמתיות מהשמש. כך פורסם בכמה כלי תקשורת בארצות-הברית, וביניהם ב"וושינגטון פוסט".

 

על פי הודעה שפורסמה השבוע על ידי נאס"א, צוות החוקרים גילה את השדה החשמלי של כוכב הלכת בזמן שעקב אחר תנועת אלקטורנים אל מחוץ לאטמוספירה החיצונית של נוגה. הם מצאו כי האלקטרונים לא ברחו החוצה במהירות שלה ציפו. החוקרים אמרו כי מהירות התנועה הושפעה על ידי השדה החשמלי של נוגה, ומעריכים כי הוא עוצמתי לפחות פי חמישה מזה של כדור הארץ.

 

 

לכל כוכב לכת יש שדה כבידה, ומדענים מאמינים שכל כוכב לכת עם אטמוספרה מוקף על ידי שדה חשמלי חלש. שני האלמנטים הללו למעשה מתנגשים אחד בשני. בזמן שהכבידה מנסה לשמור על האטמוספרה מאוחדת, השדה החשמלי יכול לדחוף שכבות חיצוניות של אטמוספרה אל תוך החלל, כך על פי נאס"א.

 

במקרה של נוגה, מימן נע במהירות ובורח בקלות, והשדה החשמלי החזק של כוכב הלכת "יכול להאיץ אפילו את המרכיבים בעלי מטען החשמל הכבד ביותר של מים - יוני חמצן - למהירויות שהן גבוהות מספיק כדי להימלט מהכבידה של כוכב הלכת". אור השמש מפרק את המים בשכבות העליונות של האטמוספרה, ואז המרכיבים פשוט נלקחים משם על ידי השדה החשמלי.

 

אחד מהחוקרים הבכירים של נאס"א, גלין קולינסון, תיאר באתר הסוכנות כי הממצאים מראים כי רוחות חשמליות הן "מפלצת גדולה שיכולה לשאוב את המים מנוגה. אנחנו לא יודעים למה זה כל כך יותר חזק בנוגה מאשר בכדור הארץ, אבל אנחנו חושבים שזה קשור לעובדה שנוגה קרובה יותר לשמש, והאור האולטרה סגול בהיר פי שניים. זה מאתגר למדוד זאת".

 

אף שפעמים רבות מכנים את נוגה "התאומה של כדור הארץ", שכן שני כוכבי הלכת דומים מבחינת גודל וכוח משיכה, לנוגה יש הבדלים משמעותיים. הטמפרטורה בפני שטח כוכב הלכת מגיעה לכדי 464 מעלות צלזיוס, ולנוגה יש אטמוספרה עבה ובה לחץ של פי 100 מזה שבכדור הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
כוכב הלכת נוגה
צילום: נאס"א
מומלצים