שתף קטע נבחר

הומלסית ישראלית חיה בשדות תעופה בעולם: "רוצה להגיע למקום חם"

לפני כמה שנים עזבה עולה מברית המועצות את הארץ, ומאז היא נודדת בין שדות תעופה בעולם. לעתים היא מבקשת עזרה ולאחרונה אף ערכו עליה כתבות ברשתות הזרות, שבהן התלוננה על עוולות שישראל גרמה לה. משרד החוץ: "תמיד מנסים לעזור"

 

  

משרד החוץ ושגרירויות ישראל בדרום אמריקה עסוקים בחודשים האחרונים בגורלה של אישה בת 57, שעלתה ארצה מברית המועצות לשעבר, אך בתקופה האחרונה נודדת בעולם וחיה במשך שבועות בשדות תעופה, מקבצת נדבות. כלי תקשורת בחו"ל החלו לעקוב אחרי נדודיה של האישה, שלמרבה הצער גורמת לא מעט מבוכה למדינה, ליחסיה עם המדינות שאליהן הגיעה וגם לקהילות היהודיות שמתגייסות לסייע לה.

 

א"ב עלתה לישראל ב-1992 וטופלה על ידי רשויות הרווחה. במשך השנים האחרונות היא נדדה בעולם, ובכל מדינה טופלה בנציגויות רבות של ישראל - בדרך כלל בנסיבות לא נעימות, לאחר הסתבכויות, אובדן דרכון ואף גירושים. בין הנציגויות שטיפלו בה היו שגרירות ישראל בבאקו בירת אזרבייג'ן, שגרירות ישראל בלונדון, הקונסוליה הכללית של ישראל בלוס אנג'לס, שגרירות ישראל בברזיל, והאחרונה - שגרירות ישראל בלימה. 

 

מימין: א' בשדה התעופה בפרו ()
מימין: א' בשדה התעופה בפרו

ככל הידוע, בפעם האחרונה עזבה א"ב את הארץ בדצמבר 2014 ומאז לא חזרה. בחודש מאי האחרון דיווחו כלי תקשורת מקומיים שהיא חיה בשדה התעופה של ריו ומקבצת נדבות. בעקבות הפרסום גורמים בקהילה היהודית התגייסו לסייע לה ורכשו לה כרטיס טיסה ללימה בירת פרו. אלא שהדברים הלכו והסתבכו.

 

היא הגיעה בסוף חודש מאי ללימה ומאז היא מתגוררת בשדה התעופה הבינלאומי. התקשורת הפרואנית גילתה עניין בהומלסית הישראלית, וערוץ לטינו הגדול שידר שתי כתבות ארוכות על אודותיה.

 

הכתבות הציגו סצינות מחייה של א"ב בשדה התעופה - בקשת נדבות כדי לקנות אוכל, ותיאור הדרך כיצד התגלגלה ללימה. בכתבות נטען כי הקהילה היהודית בברזיל סירבה לסייע לה, אך אישה בשם אילנה המשייכת את עצמה לבית חב"ד סיפרה כיצד סייעה לה לצאת מריו ולהגיע ללימה. בכתבה סיפרה א' כיצד הרשויות בישראל הוציאו את בנה מחזקתה בניגוד לרצונה וכי מאז שנת 1995, לאחר שאמה נפטרה, היא לבד בעולם.

 

הכתב שראיין את א' בשדה התעופה מתח ביקורת על אוזלת ידה של שגרירות ישראל בלימה, אלא שהשגרירות הסבירה שנציג הקונסוליה ערך אצלה ביקור והציע לה עזרה, ואולם היא אמרה שאינה מעוניינת בסיוע. א' סיפרה לכתב הפרואני: "אני לא רוצה לחזור לישראל. אין לי שם אף אחד. אני רק רוצה להגיע למקום חם".

 

הטלוויזיה הפרואנית פתחה חשבון בנק ופרסמה מספר טלפון שאליו אפשר להתקשר כדי לתרום לה, ואף הציעה להגיע לשדה התעופה לעזור לישראלית האומללה. צוות מאנשיה אף סייע לה להגיע לרופא, וזה קבע שהיא חולה מאוד וזקוקה לטיפול. שמה המלא ותמונתה פורסמו, אף שעולה חשד כי מדובר בפגועת נפש.

 

הקהילה היהודית הקטנה בפרו הובכה מאוד מהפרסומים, ופנתה לשגרירות כדי לבדוק אם ניתן לסייע לה. התברר שבעזרת צוות הטלוויזיה א' הוצאה משדה התעופה, אך חזרה אליו לאחר שאף אחד לא היה מוכן לקלוט אותה מחוצה לו. בשלב זה פנתה רשות שדות התעופה לשגרירות ישראל וביקשה את התערבותה כדי להביא להטסתה של א' לישראל או לברזיל, שממנה הגיעה. הרשויות הפרואניות הודיעו לישראל כי בלית ברירה הן ייאלצו להזמין את משטרת התיירות כדי שתוציא אותה מהשדה.

 

בשגרירות חששו ממבוכה דיפלומטית וביקשו את עזרת הקהילה היהודית. בסופו של דבר א' הועלתה למטוס שהשיב אותה לברזיל. גורמים שטיפלו בענייניה סיפרו שהיא אינה אחראית למעשיה, אולם היא איננה מסוכנת לציבור וכך היא בוחרת לחיות את חייה.

 

במשרד החוץ בירושלים פנו לרשויות הרווחה ולמשרד הפנים וניסו לאתר קרובי משפחה שלה בארץ, אך אלו לא נמצאו. הטלוויזיה הפרואנית איתרה את בנה של א', שמתגורר בארה"ב ולא דיבר עמה כבר 22 שנה.

 

גורמים במשרד החוץ אמרו כי למרבה הצער אירועים של פגועי נפש המסתובבים בעולם מגיעים לפתחו של המשרד חדשות לבקרים. "אמנם אין לנו כלים להתמודד עם בעיה מורכבת זו, אבל אנו תמיד מנסים לתווך בין הגורמים העומדים לרשותנו, כגון משפחה, חברים, קהילה יהודית-ישראלית או אנשים טובים שמבקשים לסייע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מימין: א' בשדה התעופה בפרו
מומלצים