שתף קטע נבחר

מכה לאובמה: העליון חסם את תוכנית ההגירה

בפסיקה דרמטית חסם בית המשפט העליון את תוכנית אובמה, שנועדה להגן על מיליוני מהגרים לא-חוקיים מפני גירוש. פירוש ההחלטה: לקרב הנשיאות בין טראמפ לקלינטון תהיה השפעה גדולה עוד יותר על מדיניות ההגירה

 

 

בפסיקה דרמטית חסם הערב (יום ה') בית המשפט העליון של ארה"ב חלק משמעותי מתוכנית ההגירה של הנשיא ברק אובמה, תוכנית שהייתה אולי גולת הכותרת של שלהי כהונתו ושאמורה הייתה להגן מפני גירוש על מיליוני מהגרים החיים בארה"ב שלא כחוק.

 

שמונת השופטים שדנו בתוכנית לא הגיעו להכרעה, ונרשם תיקו 4:4 ביניהם. המשמעות היא שמדיניות ההגירה של ארה"ב עשויה להיקבע במידה גדולה עוד יותר במערכת הבחירות הקרובה לנשיאות, בין הילרי קלינטון לדונלד טראמפ – מערכת בחירות שנושא ההגירה בה מילא גם כך תפקיד גדול מהצפוי בעקבות התבטאויותיו של טראמפ נגד מהגרים והודעתו כי בכוונתו לגרש מיליוני מהגרים לא-חוקיים בחזרה לארצות מוצאם.

אובמה הערב, לאחר פרסום ההחלטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה הערב, לאחר פרסום ההחלטה(צילום: רויטרס)

אובמה, שנואש מהקונגרס והבין כי לא יצליח להעביר בו את תוכנית ההגירה המלאה שלו, שנועדה לתת הגנה להורים לילדים שהם אזרחי ארה"ב או תושבי קבע, החליט להעביר חלקים מתוכניתו באמצעות צווים נשיאותיים. הוא הוציא צו המאפשר לכחמישה מיליון מהגרים לא חוקיים לפנות לתוכנית שהוכנה עבורם כדי שיוכלו לצאת מהצל ולקבל אישור עבודה. מדובר באנשים שהם הורים לילדים שנולדו בארה"ב.

 

אלא שקואליציה של 26 מדינות בראשות טקסס התנגדה לצו הנשיא, וטענה כי הוא ניצל לרעה את כוחו ועקף את הקונגרס. היום לא הצליח בית המשפט העליון להגיע להכרעה לגבי המהלך של אובמה, ומשמעות הדבר שהנושא יחזור לבית משפט תחתון כדי להמשיך בדיון - ובפועל הנושא יידון כבר בקונגרס הבא, אחרי הבחירות.

מפגינים מחוץ לבית הלבן, הערב. "כאן כדי להישאר" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מחוץ לבית הלבן, הערב. "כאן כדי להישאר"(צילום: AFP)

"שימרו על משפחות מאוחדות". ליד מעון הנשיא האמריקני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שימרו על משפחות מאוחדות". ליד מעון הנשיא האמריקני(צילום: AFP)

בית המשפט העליון, הפועל במתכונת של שמונה שופטים מאז שהשופט אנטונין סקאליה הלך לעולמו, לא הצליח להגיע להכרעה חד משמעית בנושא – ארבעה שופטים הצביעו בעד כל עמדה, וכך נוצר תיקו. עובדה זו, אגב, רק מחזקת את עמדתם של אובמה והדמוקרטים הטוענים כי יש צורך דחוף למנות שופט תשיעי לעליון במקום סקאליה – דבר שהרפובליקנים אינם מאפשרים בטענה כי הנשיא הבא, שייכנס לתפקידו רק בינואר 2017, הוא זה שצריך למנות את השופט החדש.

 

אובמה: החלטה שוברת לב. קלינטון: זה לא ייתכן

בקרב הנשיאות בין קלינטון לטראמפ נושא ההגירה היה אחד המרכזיים עוד לפני פסיקת בית המשפט הערב: טראמפ סבור שיש לגרש 11 מיליון מהגרים לא חוקיים, להקים

חומה בגבול מכסיקו ולחסום הגירת אנשים ממדינות מסויימות לארה"ב, ואילו תכנית ההגירה של הילרי קלינטון היא ליברלית והומנית, והיא דומה לזו של אובמה. טראמפ צפוי להשתמש בהחלטת העליון מהערב בניסיונו להוכיח שמול מהגרים בלתי חוקיים יש להתנהל באופן חסר פשרות.

 

בהחלטתו חסם בית המשפט סעיף מרכזי בתוכנית ההגירה של אובמה – הסעיף שלפיו מהגרים לא חוקיים החיים לפחות חמש שנים בארה"ב ואין להם עבר פלילי, ובנוסף הם הורים לילדים שהם אזרחי ארה"ב או תושבי קבע בה ושנולדו בה – יוכלו לפנות לתוכנית פדרלית שתיתן להם אישור עבודה זמני ותסיר מהם את איום הגירוש. התוכנית הזו אמורה הייתה להיות תקפה לגבי כחמישה מיליון בני אדם.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שעה קלה אחרי פרסום הפסיקה הופיע אובמה בפני הכתבים בבית הלבן ואמר בפנים קודרות: "זה מצער. זה מתסכל ושובר לב עבור מיליוני מהגרים בארה"ב. וזה מאכזב כי הרפובליקנים לא אפשרו למנות שופט עליון נוסף. זה מראה עד כמה חשוב ששורות בית המשפט העליון יהיו מלאות".

 

"מערכת ההגירה שלנו שבורה ויש לתקן אותה", אמר הנשיא. "ניסיתי להעביר תוכנית הגירה בקונגרס שלא תהיה מחלוקת מפלגתית עליה. הרפובליקנים לא היו מוכנים. הם

טרפדו זאת. פעלתי במסגרת צווים, ועתה זה נחסם וזה מצער. אנחנו מדינת הגירה. בסופו של דבר נצטרך לתקן את מערכת ההגירה שלנו. זה לא יקרה בקונגרס הזה, בהרכב שלו". אובמה הדגיש כי כי החלטת העליון אינה מבטלת את הסעיף המרכזי הנוסף בתכניתו, שמכונה "דרימרס", ולפיו סטודנטים בני מהגרים שגדלו בארה"ב בלי מסמכים לא יגורשו.

 

גם המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון מתחה הערב ביקורת על ההחלטה: "המבוי הסתום סביב תוכניתו של אובמה למנוע את גירושם של מיליוני מהגרים הוא בלתי מקובל", אמרה. "הוא מראה לכולנו עד כמה הבחירות הקרובות חשובות ומה עומד על הכף".

 

טראמפ מצדו שיבח את החלטת בית המשפט, ובהצהרה שפרסם אמר: "פסיקת בית המשפט חסם את אחד המהלכים הכי בלתי-חוקתיים שנשיא כלשהו נקט אי פעם בארה"ב. הפסיקה שמרה עלינו לעת עתה מחנינה מנהלית, אבל הילרי קלינטון הבטיחה להרחיב אותה ולגזול משרות מעובדים היספנים ומאפרו-אמריקנים. מדיניות הגבולות הפתוחים של הילרי קלינטון קורעת משפחות אמריקניות. אני מתכוון להפוך את אמריקה לבטוחה שוב עבור כל האמריקנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים