שתף קטע נבחר

בכיר טורקי: "הסכם הפיוס - ניצחון שלנו"

נתניהו יודיע ב-13:00 ברומא על ההסכם ובמקביל ימסור ראש ממשלת טורקיה הודעה דומה. שעות אחדות לפני כן התקשר נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ליו"ר הרשות הפלסטינית ועדכן אותו. לפי גורמים באנקרה, אבו מאזן הביע שביעות רצון מההתפתחויות

בשעה 13:00 בצהריים (יום ב') ימסרו ישראל וטורקיה הודעה על הסכם הפיוס שהושג שש שנים לאחר ההשתלטות על אוניית המרמרה שבה נהרגו עשרה בני אדם ונפצעו עשרות. ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס מסיבת עיתונאים ברומא - שם נערכו השיחות - ובמקביל ימסור הודעה ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדירים באנקרה.

 

שעות ספורות לפני כינוס מסיבת העיתונאים התקשר נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. לפי גורמים באנקרה, אבו מאזן הביע שביעות רצון מההתפתחויות. גורם בכיר בטורקיה הגדיר את ההסכם "ניצחון דיפלומטי" לטורקיה שתנאיה להסכם הפיוס התקבלו - כך לפי אותו גורם. יחד עם זאת, ישראל לא תסיר את המצור מעל עזה, אחד התנאים שעליהם התעקשה טורקיה לאורך השנים. טורקיה תוכל להעביר סיוע הומניטרי דרך ישראל ותבצע עבודות תשתית בעזה, כמו בניית אזורי מגורים ובתי חולים. היא גם תטפל במחסור במים ובחשמל ברצועת עזה.

בנימין נתניהו ורג'פ טאיפ ארדואן (צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ) (צילום: AP, קובי גדעון, לע
בנימין נתניהו ורג'פ טאיפ ארדואן(צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ)
 

 

 

בהודעה מלשכתו של סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נמסר שנתניהו התקשר והודה לו על התמיכה בשיחות עם טורקיה. ביידן בירך אותו על ההתקדמות לפיוס עם טורקיה, וציין את היתרונות הביטחוניים והכלכליים לשתי המדינות ולמזרח התיכון.

 

שגריר ישראל בטורקיה בזמן משט המרמרה, גבי לוי, התראיין הבוקר באולפן ynet, ואמר: "היה ראוי לסיים את המשבר לפני כמה שנים כי כל הפרמטרים של ההסכם היו ידועים, אבל טוב מאוחר מאשר אף פעם. פשר העיכוב זה אגו של מדינות, זה דבר שהוא ידוע ומקובל. אבל עניינים אישיים הם פחות חשובים ביחסים בין מדינות, יש אינטרסים מובהקים מאוד לשתי המדינות - לשמר יחסים טובים והדוקים - ואני חושש שייקח הרבה מאוד זמן עד שנחזור לרמת היחסים ועומק היחסים שהיו לפני המשברים הללו. אבל רק עם תהליך נכון ולא צעקני, כי אני כבר שומע אופוזיציה להסכם".

 

 

אלה עיקרי ההסכם:

1. ישראל וטורקיה יחזרו ליחסי נורמליזציה מלאים כולל החלפת שגרירים, ביקורים הדדיים, התחייבות שלא לפעול זו נגד זו בארגונים בינלאומיים כגון נאט"ו והאו"ם.

 

2. הטורקים נסוגו מהדרישה שלהם להסרת המצור על רצועת עזה, אולם ישראל הסכימה לאפשר לטורקיה להעביר כל ציוד וסיוע הומניטרי שתרצה לרצועת עזה דרך נמל אשדוד - כלומר בפיקוח ביטחוני ישראלי. ישראל גם תתיר לטורקים להקים תחנת כוח בעזה, מתקן התפלת מים בשיתוף עם גרמניה ובית חולים.

 

3. בהסכם אין כל סעיף שנוגע להשבת אברה מנגיסטו וגופותיהם של אורון שאול והדר גולדין, אולם טורקיה הבטיחה להפעיל את כל קשריה מול חמאס כדי לשכנע את הארגון להשיב את הגופות. הטורקים גם הביעו את נכונותם לתווך בין הצדדים.

 

4. ישראל תשלם כ-21 מיליון דולר לקרן הומניטרית טורקית שתשלם פיצויים למשפחות קורבנות המרמרה - הרוגים ופצועים.

 

5. טורקיה תבטל את התביעה נגד קציני צה"ל שמתנהלת בבית משפט באיסטנבול בגין אחריותם להשתלטות על המרמרה.

 

6. טורקיה תתחייב שחמאס לא יפעל נגד ישראל מאדמת טורקיה. ישראל נסוגה מדרישתה לסלק את מפקדת החמאס משטח טורקיה. עם זאת, בכיר חמאס סלאח אל-ערורי, שהיה אחראי לחטיפתם ורציחתם של אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל בגוש עציון, לא נמצא עוד בשטח טורקיה והטורקים התחייבו שגם לא יחזור.

 

7. שתי המדינות יחזרו לשיתוף פעולה ביטחוני ומודיעיני.

 

8. ישראל וטורקיה יפתחו במגעים רשמיים להקמת צינור גז ממאגרי הגז הטבעיים של ישראל. טורקיה תביע עניין לרכוש גז טבעי מישראל ולמכור אותו לשווקים אירופים.  

 

בהכנת הכתבה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים