שתף קטע נבחר

אחרי ה-Brexit: בטקסס שוב חולמים על Texit

פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי מעודדת את התנועות הבדלניות האמריקניות שרוצות שמדיניותיהן יפרשו מארה"ב. בטקסס אומרים: "אם נפרוש נהיה אחת מ-10 הכלכלות הגדולות בעולם". גם בקליפורניה יש מי שחולם על משאל עם, וגם הרעיון של "רפובליקת ורמונט" חוזר לחיים

בדלנים בטקסס, ארצות הברית, שאבו בסוף השבוע עידוד מהחלטת הבריטים לפרוש מהאיחוד האירופי, וכעת הם רוצים לאמץ שיטות קמפיין דומות לאלה של קמפיין העזיבה הבריטי בניסיון לדרוש Texit - פרישה של טקסס מארה"ב על בסיס ה-Brexit של בריטניה מהאיחוד.

 

משאל העם בבריטניה יכול להיות דרך עבורם להשיג את העצמאות שעליה הם חולמים. טקסס הייתה מדינה עצמאית בשנים 1845-1836, ולדברי דניאל מילר, נשיא "התנועה הלאומית של טקסס", אם היא תצא לעצמאות הכלכלה שלה – שמגלגלת 1.6 טריליון דולר בשנה – תהיה אחת מעשר הכלכלות הגדולות בעולם. "התנועה הלאומית קוראת רשמית למושל טקסס לתמוך בקיום משאל עם דומה של הטקסנים", אמר מילר ביום שישי, אחרי פרסום תוצאות המשאל הבריטי שהיממו את העולם.

מי יכול לבד? הכירו את מדינת ניו המפשייר העצמאית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי יכול לבד? הכירו את מדינת ניו המפשייר העצמאית(צילום: shutterstock)

לארגון יש לדבריו כרבע מיליון תומכים. מוקדם יותר השנה הוא כבר ניסה לקדם משאל עם על פרישה מארה"ב, שאותו ביקש לקיים במקביל לבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר, כשהאמריקנים יגיעו לקלפיות ויצביעו על שורה של נושאים מעבר לזהות הנשיא או הנשיאה. כעת מקווה הארגון לחדש את הקמפיין שלו, בתקווה להביא להצבעה בבחירות אמצע הכהונה ב-2018. "יש Texit באוויר", אמר מילר.

 

מומחים לענייני חוקה אומרים שמדינה ממדינות ארה"ב אינה יכולה לפרוש מהאיחוד, אבל העובדה הזו לא מנעה את קיומן של מאות תוכניות בדלניות בתולדות טקסס. אף מדינה בארה"ב לא הוקמה בעקבות פרישתה ממדינה אחרת מאז 1863, כשמערב וירג'יניה נוצרה במהלך מלחמת האזרחים.

 

ממיין ועד אלסקה, מהלכים לקידום פרישה של מדינות מארה"ב על-ידי ארגונים של אנשים הזועמים על המיסוי או על פגיעה בחירויותיהם כפי שהם תופשים זאת, לא צלחו לאורך השנים. הכישלון שלהם נבע הן מאתגרים משפטיים כמעט בלתי אפשריים והן מהיעדר תמיכה. מסקר של סוכנות הידיעות רויטרס ומכון הסקרים "איפסוס" ב-2014 עלה שכמעט רבע מהאמריקנים אינם מתנגדים לרעיון הבסיסי שמדינה תפרוש מארה"ב.

 

קליפורניה יכולה לבד

עבור טקסס ומדינות נוספות בארה"ב, משאל העם הבריטי על פרישה בא מאוחר מכדי שהבדלנים המקומיים יוכלו להשתמש בו כמקפצה למשאל משלהם בבחירות הקרובות בנובמבר, אבל הוא כן נתן להם תקווה שאם יצליחו להביא את רעיון הפרישה שלהם למשאל – יש להם סיכוי לנצח. "אנחנו מתכוונים לחקות את התהליך הזה כאן בקליפורניה ולקיים משאל עם על עצמאות כך שנוכל לממש את זכותנו להגדרה עצמית ולהצביע לעזוב את ארה"ב או להישאר בה", אמר לואיס מרינלי, נשיא הארגון הבדלני "Yes California Independence Campaign".

טקסס. "יש לנו מספיק כסף" (צילום: AP) (צילום: AP)
טקסס. "יש לנו מספיק כסף"(צילום: AP)

הארגון, המתנגד למה שהוא מתאר כפיקוח פנימי בלתי פוסק ומיליטריזציה של תחנות המשטרה המקומיות בקליפורניה, אומר כי למדינה יש המשאבים להתקיים לבדה וכי אם תעשה זאת הדבר ישרת באופן הטוב ביותר את האינטרסים של תושבי קליפורניה. קמפיינים דומים מתקיימים זה שנים בהוואי ובניו המפשייר, ו"פרויקט מדינה עצמאית" מבקש להעביר 20 אלף איש לניו המפשייר ולהקים שם התיישבות של אנשים בעלי אמונה דומה, המתנגדים לרעיון של ממשלה גדולה.

 

רוב התנועות הבדלניות בארה"ב קטנות ומרוכזות סביב כמה מנהיגים. קמפיין שנועד להביא לפרישת ורמונט מארה"ב בשם "הרפובליקה השנייה של ורמונט" איבד את

התנופה המסוימת שהייתה לו כשמייסדו, תומס ניילור, מת ב-2012. הארגון ניסה לקדם מדינה עצמאית קטנה שתהיה דמוקרטית, לא-אלימה ועם שוויון זכויות.

 

"תומס היה שמח לו היה שומע על פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי", אמרה בסוף השבוע אלמנתו, מגדלנה ניילור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אף פרישה בארה"ב מאז 1863
צילום: shutterstock
מומלצים