שתף קטע נבחר

הקבינט אישר ההסכם, המשפחות הפגינו: "אתם חותמת גומי?"

אחרי כ-4 שעות אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את הסכם הפיוס עם טורקיה. כצפוי, השרים ליברמן, בנט ושקד התנגדו. משפחת גולדין שיגרה מכתב לכל השרים לפני הדיון: "האחריות עליכם". זהבה שאול: "לא ייתכן שיפקירו את ילדינו". הוגש בג"ץ ראשון נגד ההסכם

 

שרי הממשלה הגיעו בזה אחר זה הבוקר (ד') למשרד ראש הממשלה בירושלים כדי לדון בהסכם הפיוס שנחתם אתמול עם טורקיה. מחוץ למשרד הפגינו משפחתו של אורון שאול וגם משפחתו של אברהם מנגיסטו במחאה על ההסכם. אחרי כארבע שעות נפל הפור והקבינט אישר את ההסכם. השרים אביגדור ליברמן, נפתלי בנט ואיילת שקד הצביעו נגדו.

  

זהבה והרצל שאול, הוריו של אורון, הבוקר בירושלים (צילום: יואב דודקביץ' ) (צילום: יואב דודקביץ' )
זהבה והרצל שאול, הוריו של אורון, הבוקר בירושלים(צילום: יואב דודקביץ' )

 


 (צילום: יעל פרידסון) (צילום: יעל פרידסון)
(צילום: יעל פרידסון)

הרצל שאול עם השר אריה דרעי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרצל שאול עם השר אריה דרעי(צילום: גיל יוחנן)

זהבה שאול עם השר נפתלי בנט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
זהבה שאול עם השר נפתלי בנט(צילום: גיל יוחנן)

אתמול שיגרה משפחתו של הדר גולדין מכתב לכל שרי הקבינט בבקשה לא לחתום על ההסכם. "האינטרס הלאומי הראשון במעלה הוא שלוחמים היוצאים לקרב ידעו כי מי ששלח אותם יעשה הכול וידאג להשבתם. בהליך לא דמוקרטי חתם ראש הממשלה על ההסכם ורק לאחר מכן הוא מובא לאישורך. אתה חותמת גומי?", נכתב לכל אחד מהשרים. "האחריות להשבת בנינו מוטלת עליך באופן אישי ותלויה בהצבעתך". המשפחות נועדו גם עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, אולם יצאו מאוכזבים לאחר שלא חידש להם דבר.

 

השרה שקד עם זהבה שאול (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השרה שקד עם זהבה שאול(צילום: גיל יוחנן)

השר גלנט עם משפחתו של אברהם מנגיסטו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר גלנט עם משפחתו של אברהם מנגיסטו(צילום: גיל יוחנן)

המכתב של משפחת גולדין לשרים ()
המכתב של משפחת גולדין לשרים

זהבה שאול, אמו של אורון, אמרה הבוקר: "אנחנו פה כדי שהשרים יסתכלו לנו בלבן של העיניים לפני ההצבעה על אישור ההסכם. אנחנו מבקשים שייקחו סעיף אחד בהסכם ולהתנות אותו בהשבת ילדינו. גורל ילדינו תלוי בהצבעה של חברי הקבינט. לא ייתכן שהם יפקירו אותם עכשיו.

 זו ההזדמנות אחרונה".

 

אחיו של מנגיסטו אמר הבוקר כי הנושא ההומניטרי חייב להיכלל בהסכם: "אנחנו רוצים להגיד לשרי הקבינט שהכול תלוי בהם, במיוחד בנושא ההומניטרי. לא ייתכן שחמאס מחזיק באח שלי, ומצד שני הם מקבלים את מה שביקשו. לא ייתכן לתת להם את הפרס הזה. זכותנו לתת להם את הדברים האלה לאחר שיחזירו את הבנים הביתה".

 

ההסכם בין ישראל לטורקיה נחתם עוד לפני שהובא לאישור בקבינט, שם מלבד שר הביטחון אביגדור ליברמן הודיעו גם שרי הבית היהודי בנט ושקד שיתנגדו. שר האנרגיה, יובל שטייניץ, טען כי מדובר בהסכם טוב לישראל אף שאינו כולל את עניין השבויים בעזה: "אני מסתכל על ההסכם כמכלול. זה הסכם טוב מאוד כי בשש השנים האחרונות של נתק וקרע עם מעצמה אזורית חשובה מאוד, האינטרסים של ישראל נפגעו. חידוש היחסים עם טורקיה הוא בעל חשיבות עליונה גם לבלימת ההתפשטות של איראן לסוריה והפיכתה לבסיס צבאי שלה. יש לנו כאן גם אינטרס משותף עם טורקיה מבחינה כלכלית. לא רק האפשרות לפתח שדות גז עתידיים, אלא גם הייצוא בכלל לטורקיה שנפגע ואנחנו מקווים שיחזור לקדמותו".

 

במקביל, ארגון "שורת הדין" המייצג קרבנות טרור בבתי משפט בארץ ובעולם, עתר הבוקר לבג"ץ בשם משפחות שכולות ונגד לראש הממשלה ושרי הקבינט בגין ההסכם עם טורקיה. העתירה מתייחסת לסעיף העוסק בהרחקתם של מנהיגי החמאס מטורקיה ומיצוי הדין עמם.

 

בעתירה נטען: "ההסכם, באופן בלתי סביר לחלוטין, מאפשר לחמאס לשמר מטה רשמי שלו בשטח טורקיה, ומונע את גירוש מנהיגי החמאס מאדמתה ו/או מיצוי הדין עמם. בכך נמנע ההסכם מלתת התייחסות אפקטיבית לקשר ההדוק שמקיימת טורקיה עם ארגון הטרור חמאס, אשר שם לו למטרה לרצוח את אזרחי מדינת ישראל על בסיס קבוע בעשרות השנים האחרונות, ולתמיכת טורקיה בארגון זה.

 

"ההסכם מחמיץ לחלוטין את ההזדמנות שנתגלגלה לישראל עתה להגביל במעט את פעילות הטרור הרצחנית אשר מתוכננת ומונהגת מאדמת טורקיה, ולעשות צדק עם קורבנות הטרור. ההסכם מתעלם בדבר ההשלכות הביטחוניות, ההרתעתיות, והאנושיות של כל אלו, באופן בלתי סביר ובלתי מתקבל על הדעת".


פורסם לראשונה 29/06/2016 08:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
זהבה שאול עם השר בנט, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים