שתף קטע נבחר

אלשיך: "אמרתי לנתניהו שכל מה שהוצע לי בטל - אני לא רוצה להיות ראש שב"כ"

מרוצה מניקיון הכפיים של הקצונה הבכירה, מבקר את התקציב המשטרתי למאבק בקטל בכבישים, מעדיף להתמקד יותר במניעה במקום אכיפה במגזר הערבי ואומר כי יש ניסיון להציג את מה שקורה במשטרה כ"מלחמה". על מסמך הח"כים טען כי נודע לו עליו רק לאחר פרסומו. לבסוף, הבהיר אלשיך שלא ישוב לשב"כ: "התאהבתי במשטרה"

 

מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך אמר היום (ד') כי מצב המשטרה טוב מהדימוי שנוצר לה. לדבריו, בארגון נעשה ניקוי שורות עוד לפני בואו "ומדובר בעבודת קודש". הוא ביקר בחריפות את התקציב הנמוך למאבק בתאונות הדרכים, שמגיע ממשרד התחבורה: "התקציב עלוב. הוא עמד על 26 מיליון שקל וקיבלנו עוד 30, אבל זה כלום". הוא הודיע כי אין בכוונתו להיות ראש שב"כ אחרי המפכ"לות, ושלח גם מסר למגזר הערבי: "אם אקח את הנשק הלא חוקי, לא יישאר כסף במדינה. עדיף שיהיה שיתוף פעולה ומניעה".

 

לבסוף הבהיר אלשיך כי לא ישוב לשב"כ לתפקיד ראש הארגון: "אמרתי לראש הממשלה שכל מה שהוצע לי בטל ומבוטל. נורא רציתי להיות ראש שב"כ. אני שוטר ואני במקום אחר. התאהבתי בארגון. אני לא רוצה להיות ראש שב"כ".

המפכ"ל אלשיך. מעדיף מניעה בשילוב אכיפה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
המפכ"ל אלשיך. מעדיף מניעה בשילוב אכיפה(צילום: אלכס קולומויסקי)

בשיחה במטה הארצי של המשטרה אמר אלשיך כי מצפים מהמשטרה שלא יהיו בה בעיות של ערכים ונורמות, אולם זה קיים בכל ארגון גדול. בשנים האחרונות עברה המשטרה טלטלה שעה שכמה ניצבים פרשו או הופרשו מהמשטרה על רקע חשש לעבירות מין . "יש לנו מבדקים לכניסה לארגון, ואם אני מסתכל על הקצונה הבכירה - ברוך השם רובה עוברת את המבדק", אמר אלשיך. "כל שמגיע למטה אנחנו חוקרים עד למטה, אם זה ניצבי משנה או סגני ניצב, או מי שמיועד לתפקידים רגישים. אם לא עבר אנחנו בודקים מה לתת למח"ש במקרה שזה פלילי ומה להעמיד לדין במישור משמעתי. כמה עברו למח"ש? בודדים, אבל אם צריך אנחנו מסתכלים בלבן של העיניים ואומרים לקצין: 'לא תוכל להתקדם'. לא הכול עבירות של הטרדה מינית או אונס, אבל אנחנו מטפלים במלוא החומרה. התמונה מעודדת ולא חמורה כמו הדימוי של מי שנמצא מחוץ למשטרה".

ניצב ריטמן (מימין) ותנ"צ גיא ניר (צילום: עידו ארז, מוטי קמחי) (צילום: עידו ארז, מוטי קמחי)
ניצב ריטמן (מימין) ותנ"צ גיא ניר(צילום: עידו ארז, מוטי קמחי)

בהתייחסו לתנ"צ גיא ניר, ראש חטיבת המודיעין במשטרה שהוביל את התלונה בחשד להטרדה מינית נגד ניצב רוני ריטמן מפקד לה"ב 433, והוצא לחופשה בדצמבר אחרי שנשחד בעבירות משמעת חמורות, אמר אלשיך כי הקרב היה בעיקר תקשורתי. "היה ניסיון להציג את מה שקורה כמלחמה וקרבות בתוך משטרת ישראל. יש קצין וקצינה שלא משרתים בפועל במשטרה, ומשטרת ישראל שמה עצמה נגדם. אני יכול להתייחס רק למה שמותר משפטית וזה סנדול. אני לא יכול להתייחס או להסביר אם ניר ומ' (הקצינה שהתלוננה) היוו איום על אגף החקירות, אבל האגף הוצג הפוך ממה שהוא באמת, בצורה מגמתית, ואני שמח שהציבור הבין את זה".

 

אלשיך טען כי מאז שאמר כי לא יטופלו תלונות שיגיעו במכתבים אנונימיים, ישנה עלייה במספר התלונות המזוהות: "קראתי מכתבים אנונימיים. מבול של מכתבים אנונימיים, ברובם אין ליד. אלה הכפשות מטורפות שלא מועילות לכלום".

המפכ"ל: יש תוכנית חומש להוספת שוטרים לירושלים (צילום: AP) (צילום: AP)
המפכ"ל: יש תוכנית חומש להוספת שוטרים לירושלים(צילום: AP)

 

לדברי המפכ"ל, הוא למד על מסמך הח"כים רק לאחר פרסומו: "המשטרה אינה יוזמת איסוף. כשמגיע אלינו מידע, אם מדובר במשהו עם בשר אנחנו אמורים לקחת אותו לפרקליט המדינה. תהליכי הבקרה נועדו כדי שלא יהיה מצב שיש משהו שעלול להיות מדווח ולא דווח".

 

אלשיך דיווח על עלייה במספר המתגייסים למשטרה, שעומד נכון לעכשיו על 901 בחצי שנה ("היעד שלנו הוא 2,000 בשנה"), אך דיבר גם על הקושי לגייס מהמגזרים השונים. "אולי העלייה היא פועל יוצא של המצב הביטחוני", העריך המפכ"ל. "המגע עם האזרח הוא אתגר עצום, זה שם בתוך זה את הרב-תרבותיות. לא ייתכן שלא נגייס שוטרים מכל המגזרים, לא נוכל לחקור במגזר החרדי בלי לגייס חרדים. לא נוכל בלי שוטרים מוסלמים או ממוצא אתיופי. בקרב האוכלוסייה של יוצאי אתיופיה יש אחוזי פשיעה גבוהים מכל האוכלוסייה, אבל זה משהו שקיים בכל אוכלוסיית מהגרים, לא הכול זה משטרה".

 

לדבריו, יש מחסור בשוטרים בירושלים אולם יש תוכנית חומש שמטרתה לחזק את העיר באלפי שוטרים ("מקבלים קריאות גם ממזרח ירושלים, בעיקר על אלימות במשפחה"). הוא התייחס למגזר הערבי, שם הוכרזה לאחר הפיגוע בדיזנגוף תוכנית לאיסוף הנשק הלא-חוקי על ידי המשרד לביטחון פנים, אולם המפכ"ל חושב אחרת: "זה לא ייאמן כמה זה חם אמיתי וכן. יש שיתוף פעולה מההנהגות. אם אני אקח כל נשק לא חוקי במגזר הערבי לא יישאר כסף במדינה. בטייבה נוצר מצב שבלילות הרמדאן אחרי האוכל היו הולכים לעשות בלגן, ירי ודקירות. בשיתוף עם העירייה נעשתה עבודה, עשו יריד, יש חפ"ק משטרתי - הכול מתנהל שם כאילו אנחנו בשווייץ. אין אירועי ירי ודקירות ברמדאן בטייבה".

 

בהתייחסות לאמון הציבור במשטרה אמר המפכ"ל כי בסוף השנה יהיו תוצאות של סקר גדול, שיעיד על תחושות הציבור. "אמון ציבור

 זה לא יחסי ציבור. זה משהו יסודי. זה נקבע על ידי שוטר או שניים בטח או אפילו על ידי מוקדן 100 שענה לטלפון. איפה ששילבנו שיטור עירוני ראינו עלייה בקריאות, כי הציבור הבין שאפשר להזעיק משטרה בעבירות של איכות חיים".

 

את הביקורת החריפה ביותר השמיע המפכ"ל על כבילת ידיה של המשטרה בנושא הקטל בדרכים. "זה נושא שהוזנח במשך שנים, ואני לא רוצה להאשים אף אחד, אבל זה שהתקציב לא נמצא בידי המשטרה זו שערורייה. לא יכול להיות שמישהו אחר יקבע מה נדרוש ומה נקבל מהאוצר. בישיבה הראשונה בפני הממשלה אמרתי שהתקציב צריך לעבור למשטרה, וגם שר התחבורה הסכים, אבל התקציב לשנת 2016 הוא קטן ועלוב. העברנו ניידות משטרה והתוצאות בהתאם".

 

אלשיך הפתיע ואמר כי המלחמה בשחיתות אינה יעד, אלא מניעתה. "אכיפה זה יקר אך נותנת תחושה נוראית, מניעה לא", הסביר. "כדי להילחם אפקטיבית בשחיתות יש לנו יחידה חזקה. תפקידנו הוא לשמור על הנורמות. גם בנושא השחיתות נתחיל במניעה. אנחנו מזהים שכאשר עושים שיטור רגלי באזור מסוים ואוטומטית יש ירידה בפשיעה של עשרות אחוזים - זאת מניעה. תמהיל בין אכיפה למניעה הוא הכרחי. לא רוצה לקרוא לזה מחנך, אבל אם אני יכול כמשטרה לקדם נורמות של ציות לחוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
המפכ"ל, רנ"צ רוני אלשיך
צילום: עפר מאיר
מומלצים