שתף קטע נבחר

ישנים על זה

לצאת לחופש, לישון ולחזור

עונת החופשות והביקורים בארץ ממש בעיצומה ואם אתם הורים לילדים קטנים החוששים להרגלי השינה של ילדיכם, העצות הבאות יעזרו לכם לעבור את החופשה (וגם את הג'ט לג) בשלום.

 

שגרה וסדר יום - נסו לשמור גם בזמן החופשה על שיגרה מסויימת, כך שהמקום בו תשהו במהלך החופשה יישאר קבוע וגם סדר היום יהיה פחות או יותר קבוע. זה יקל על כולכם.

 

מיטה נפרדת - לפני יציאתכם לחופשה בידקו אם יש מיטת תינוק או מיטה או מזרון (לפעוטות שישנים במיטה משלהם) עבור הילד ביעד אליו אתם מגיעים. נסו לדאוג מראש למיטה, לול או מזרון כך שתנאי הלינה שהילד רגיל אליהם יישארו דומים. אם גם בחופשה הוא יישן במיטה משלו (ולא למשל במיטת ההורים), תצליחו לשמור על ההרגלים הטובים ויהיה לכם יותר קל לחזור אליהם כשתחזרו הביתה.

 

הכינו עצמכם לזמני הירדמות ארוכים מהרגיל - יכול להיות שמשך זמן ההירדמות של הילד יהיה יותר ארוך, כי הסביבה אינה מוכרת לו. היו סבלניים, שדרו לו ביטחון והוא בסוף יירדם. הרבה הורים מספרים שמאז שיצאו לחופשה, השינה של הילד הידרדרה. חשוב לומר שילד שיש לו הרגלי שינה טובים ויודע להירדם בעצמו במיטה משלו - אין סיבה לשנות לו אותם כשיוצאים מהשיגרה. נכון, התנאים שונים, זה לא הבית, אבל גם אם קצת יותר קשה לילד להירדם, גם אם הוא מתעורר מספר רב יותר של פעמים בלילה - הימנעו מלהרדים אותו לפתע בצורה שונה מהרגיל. שימרו על הקיים.

 

 

תנומות במהלך היום - אם הילדים שלכם זקוקים עדיין לשינה במהלך היום, אפשרו להם אותה. השתדלו לתכנן את לוח הזמנים שלכם כך שלפחות את תנומת הצהריים הילד יישן במיטה, בתנאי שינה נוחים.אם הילד שלכם עדיין זקוק לתנומת בוקר, אפשר שהוא יעשה אותה בזמן הנסיעה באוטו או בעגלה. אם אין ברירה, בהחלט אפשרי שגם את תנומת הצהריים הוא יישן שלא במיטה, אך אם ביום אחד הילד שלכם נאלץ לישון באוטו/עגלה/מנשא, ביום שלמחרת אפשרו לו לישון במיטתו.כך גם תצליחו לזכות בילד עירני, חיוני ושמח, גם תצליחו לשמר לו את הרגלי השינה הטובים וגם תנוחו קצת בעצמיכם.

 

התמודדות עם ג’טלג - ראשית, אני ממליצה לקחת טיסת לילה כך שהילדים יוכלו לישון בזמן שהם אמורים לישון, וכמו כן רצוי שזו תהיה טיסה שנוחתת בשעות אחה"צ המאוחרות בארץ היעד כדי שהילדים העייפים ילכו לישון את שנת הלילה שלהם. זה יעזור להם להיכנס יותר מהר לשיגרת הזמנים החדשה. ככל שתקדימו לכוון את מחוגי השעון ולהתאים את עצמיכם לשעה בארץ היעד, כך יהיה לכם קל יותר להתגבר על הג'ט לג.

בשעות היום חישפו את הילד לאור השמש משום שזה יעזור לשעון הביולוגי שלו להתאים את עצמו לזמן החדש.במידה והילד ישן מעל לשלוש שעות במהלך היום, העירו אותו משנתו על מנת שלא יחליף את היום בלילה.

המשיכו באותה שיגרת שינה כמו בבית, עם טקס השינה הקבוע שלכם. הביאו מראש סדינים שהילד רגיל אליהם וחפץ מעבר שהוא קשור אליו וכך תעזרו לו בהסתגלות לסביבה החדשה וללוח הזמנים החדש.

 

התמודדות עם "חלונות עירות” - בלילות הראשונים הילד עשוי לפתוח "חלונות עירות"כתוצאה מהשפעת הג'ט לג (חלון עירות הוא יקיצה במהלך הלילה שנמשכת למעלה מחצי שעה). הקפידו לשמור על אורות מעומעמים כך שיובן שעכשיו לילה ולא יום. היות והילד יהיה די עירני, אפשר לשחק משחק שקט וכשתראו שהוא שוב עייף, החזירו אותו לשינה. חשוב לא להדליק אורות מכיוון שאז יהיה קשה יותר להחזיר את הילד לישון. (הורמון המלאטונין שהוא הורמון השינה, מופרש בחושך ומדוכא באור. משמע, כשאתם מדליקים את האור, רמת ההורמון יורדת וזה מקשה על הילד לישון).

בגלל השפעת הג'ט לג, ייתכן שהילד יהיה רעב במהלך הלילה. אפשרו לו לאכול אך יחד עם זאת, כעבור יום יומיים חיזרו לזמני האכילה הקבועים כדי שלא יתפתח הרגל של אכילה בלילה.

 

חזרה הביתה - אם משהו מההרגלים בכל זאת השתנה במהלך החופשה, חיזרו בבת אחת אל אותם הרגלי שינה שהיו לכם לפני שיצאתם מהשיגרה.

לא קל לחזור לשיגרה, אך עם נחישות ועקביות ובלי ויתורים, תוך מענה לבכי ולקושי ועם הרבה יכולת הכלה והענקת ביטחון, הילד יוכל לשוב אל הרגלי השינה הטובים שהיו לו לפני שיצאתם לחופשה.

 

מאיה ארקוש היא יועצת שינה להורים לקטנטנים שלא ישנים, מייעצת ומלווה הורים ברחבי ארה"ב.

maya.arkush@gmail.com

 

917-971-6212

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים