שתף קטע נבחר

המאבק שמאחד יהודים וארמנים בירושלים

תושבי העיר העתיקה חוששים מפרויקט שיפוצים שעלול לשבש את חייהם ולנתק אותם מגישה לשאר חלקי העיר. מרבית התושבים קשישים: "לרכב הצלה ייקח זמן רב להגיע אליהם"

 

התושבים מתריעים: ננותק מתחבורה ציבורית (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
התושבים מתריעים: ננותק מתחבורה ציבורית(צילום: אוהד צויגנברג)

עבודות שיפוץ מקיפות שיתחילו בקרוב בעיר העתיקה בירושלים מאחדות את התושבים היהודים והארמנים למאבק משותף. התושבים, שהיו אמורים לברך על שדרוג התשתיות, חוששים שהרעש, האבק וחסימת הגישה בלילה לתחבורה ציבורית ישבשו את חיי היום יום שלהם.

 

"נכון שבכל מקום עושים עבודות תשתית, אבל העיר העתיקה היא לא מקום רגיל שבו התושבים סובלים מקצת רעש ואבק", אומר עו"ד קיבורק נלבנדיאן, תושב הרובע הארמני ופעיל קהילתי. "החומה שמקיפה את העיר מגבירה את הרעש של העבודות, ואין לאבק לאן להתפזר".

 

הוא מוחה על כך שיזמי הפרויקט, חברת מוריה והרשות לפיתוח ירושלים, לא שיתפו את הציבור בתכנון העבודות והביאו את התוכניות המוגמרות בשלב שכבר לא ניתן היה לשנות או להשפיע עליהן. כדוגמה לחוסר רגישות מצד היזמים, נלבנדיאן מביא את התוכנית להקים רחבה שתשמש לפסטיבלים מול האנדרטה לזכר שואת הארמנים.

 

תפארת סולומון, תושבת הרובע היהודי, יוצאת נגד הבחירה לרצף את הרחובות ברובע באבן ירושלמית. "זה ריצוף שלא נוח ללכת עליו, במיוחד למי שנעזר במקל הליכה או כיסא גלגלים. המתכננים התמקדו באיך שהרחוב ייראה עבור המבקרים בעיר העתיקה, אבל לא בהיבטים הפרקטיים של מי שגר שם", היא אומרת.

 

עיקר החשש של התושבים הוא מחסימת המעבר בכביש בלילה, מה שיגרום לכך שהאוטובוסים של אגד לא ייכנסו לרובע אלא יורידו את הנוסעים בשער ציון, ומשם הם ייאלצו לצעוד ברגל כעשר דקות. "הרבה מהתושבים, במיוחד ברובע הארמני, הם קשישים שנעזרים בתחבורה ציבורית וזקוקים לעיתים קרובות לאמבולנס. על פי התכנון הקיים הם יהיו בעוצר במהלך הלילה, ולרכב הצלה יקח הרבה יותר זמן להגיע אליהם," אומרת שושי שה-לבן, ראש המינהל הקהילתי ברובע היהודי.

 

אך למאבק יש גם צד חיובי: לכנס התושבים שנערך השבוע שבו הוצגו התוכניות, הגיעו גם ארמנים וגם יהודים. "זו הפעם הראשונה שהתושבים היהודים והארמנים מתלכדים יחד, שאנחנו מזדהים איתם והם איתנו", אומר נלבנדיאן.

 

מהרשות לפיתוח ירושלים נמסר בתגובה: "העבודות מתבצעות במקום מתוך רצון לשפר את התשתיות הפיזיות בעיר העתיקה עבור מיליוני המבקרים הפוקדים את המקום ולטובת התושבים הגרים שם. יתר על כן, כל העבודות מתבצעות תוך דגש מיוחד על הנגשת העיר העתיקה לאוכלוסיית בעלי המוגבלויות. העבודות כולן נעשות לאחר שיתוף הציבור ומתן מקום להערות התושבים והגורמים השונים ובקשותיהם".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "ראש העיר קיים אתמול דיון עם הדרג המקצועי שאחראי על שיפוץ רחוב הפטריארכיה הארמנית והנחה להקפיא את העבודות ולבצע כמה הקלות שביקשו התושבים ויאפשרו מרקם חיים נאות בתקופת השיפוץ. ראש העיר הנחה לקיים סיבוב נוסף של שיתוף ציבור בטרם אישור המתווה הסופי ויציאה לעבודות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
תושבי ירושלים מאוחדים במאבק
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים