שתף קטע נבחר

מוקירים פולנים שהצילו יהודים בשואה: "המעטים שבחרו לא להשקיף מהצד"

עשרות חסידי אומות עולם פולנים-נוצרים כונסו בוורשה ביוזמת קרן של יהודים מניו יורק שמסייעת להם כלכלית לעת זקנה. "אנחנו שמחים שמישהו מכיר וזוכר את מה שעשינו", אמרו הקשישים, שהסתירו יהודים בזמן השואה במחיר של סיכון חייהם עצמם

המבוגר ביותר הוא בן 101, אחרים בשנות ה-80 וה-90 שלהם. הם הגיעו בכיסאות גלגלים, באמצעות הליכון, או שנשענו על ילדיהם שגם הם כבר עברו את גיל העמידה. קבוצה של פולנים-נוצרים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה, כונסו אתמול (יום א') בוורשה, כדי שיהיה אפשר להוקיר את מעשיהם בפניהם. יוזם הכנס הוא ארגון יהודי ניו-יורקי, שמספק תמיכה כלכלית לאותם קשישים – בניסיון להחזיר משהו לאנשים שהעניקו את מתנת החיים לאלפי יהודים בימיה האפלים ביותר של אירופה.

 

חסידי אומות העולם בארוחת צהריים בוורשה  (צילום: AP) (צילום: AP)
חסידי אומות העולם בארוחת צהריים בוורשה (צילום: AP)

"אין מילים שיוכלו באמת להביע את הכרת התודה של העם היהודי לכל אחד ואחת מכם", אמרה ל-35 הפולנים סטנלי סטאהל, סגנית נשיא בכירה של "הקרן היהודית עבור חסידי אומות העולם". בנאום הקצר שנשאה, סטאהל הגדירה אותם "המעטים היקרים שבחרו שלא להשקיף מהצד". העמותה הוקמה בשנת 1986 על ידי רב שרצה למלא מחויבות יהודית עתיקה שנקראת "הכרת הטוב". תפקידה המרכזי של הקרן הוא הקצאת תוספת לפנסיות שחסידי אומות העולם מקבלים, ולספק להם תרופות, מכשירי שמיעה וכל תמיכה רפואית אחרת לה הם זקוקים. בחלק מהמדינות שבהן הם חיים, קצבאות הפנסיה והשירותים הרפואיים המוענקים לקשישים דלים, ולולא הסיוע הזה הם לא היו מקבלים אותם.

 

מציינים 75 שנה להשמדת היהודים בידוובנה (צילום: AP) (צילום: AP)
מציינים 75 שנה להשמדת היהודים בידוובנה(צילום: AP)

חסידי אומות העולם הפולנים מקבלים עתה כ-3,000 דולר בשנה לאדם, שכוללים מענק מיוחד בחג המולד עבור אוכל וחימום. הסכום משתנה, ותלוי בתרומות שהקרן מצליחה לגייס, לרוב מיהודים אמריקנים. ארוחת הצהריים ביום ראשון, שהפכה לאירוע שנתי, מתווספת לעזרה הכלכלית הזאת, ומהווה דרך להביע הכרת תודה באופן אישי. גם שגרירי ארצות הברית וישראל נכחו בה.

 

הקשישים הפולנים, שהגיעו במיטב מחלצותיהם, הביעו שביעות רצון מכך שיש מישהו שמכיר במעשים שלהם ושל משפחותיהם. רוב חסידי אומות העולם שעדיין חיים היו בני נוער או צעירים בזמן ששיתפו פעולה עם הוריהם בהסתרת היהודים. העונש על סיוע ליהודים היה מוות, וכמה מהמסייעים נתפסו והוצאו להורג. "העזרה הזאת מאוד חשובה עבורנו, כי קצבאות הפנסיה שלנו ממש זעירות", אמרה אליצ'יה שצ'פאניאק-שנף בת ה-85, שעזרה לאימה להעניק מחסה ליהודים בדירתן שבוורשה. אחד המצילים נתן לסטאהל פרחים לבנים ואדומים, הצבעים הלאומיים של פולין. גבר אחר נישק את ידה והעניק לה במתנה ספר שירה שכתב.

 

הרב הראשי של פולין בתפילה בכפר ידוובנה  (צילום: AP) (צילום: AP)
הרב הראשי של פולין בתפילה בכפר ידוובנה (צילום: AP)
 

"יד ושם" הכירה באופן רשמי ב-6,620 פולנים כ"חסידי אומות העולם", יותר מכל מדינה אחרת שנכבשה על ידי הנאצים. זו השתקפות של פולין כבית לקהילת היהודים הגדולה ביותר באירופה לפני השואה, שמנתה כמעט שלושה וחצי מיליון איש. הקרן שולחת כספים ל-450 מצילים ב-20 מדינות ברחבי העולם, 238 מהם בפולין.

זו ירידה חדה מלפני כ-15 שנים, אז היא תמכה ב-1,850 בני אדם ב-34 מדינות.

 

יותר מ-70 שנים לאחר המלחמה, שגרירת ישראל, אנה אזרי, אמרה באירוע כי העדויות על פולנים שהצילו יהודים ממשיכות להיחשף גם כיום, וכי זו "משימה קדושה" של השגרירות להעניק תארי "חסיד אומות העולם", למרות שרוב המעוטרים זכו בכך רק לאחר מותם. בקצה השני של ציר המוסר, היו מקרים רבים של פולנים שרצחו יהודים בתקופת הכיבוש הגרמני, ואחד ממקרי הזוועה הקשים ביותר, בכפר ידוובנה שבצפון המדינה, נדון גם הוא. שם, 150 ק"מ צפונית לוורשה, הרב הראשי של פולין, מיכאל שודריך, הוביל תפילה במקום שבו מאות יהודים ננעלו באסם ונשרפו חיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים